eu_green_logo_szare.png

Aktualności

Eksperci UPWr: za 30 lat stracimy świerkowe choinki

Za 3-4 dekady z Polski może zniknąć świerk pospolity. Popularnemu drzewu, z którego robimy świąteczne choinki, zagraża rosnąca temperatura oraz brak wody. We Wrocławiu w ciągu 20 lat średnia temperatura wzrosła z ponad 8 do prawie 10 stopni Celsjusza. Odpowiada za to gwałtownie zmieniający się klimat – przyznaje prof. Przemysław Bąbelewski, dendrolog z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Drzewo, żeby mogło odpowiednio funkcjonować, musi mieć dostęp do wody, ze względu na proces fotosyntezy. W tym procesie powstają cukry, z których drzewa budują swoje tkanki. W wodzie są rozpuszczone sole mineralne, czyli potrzebne do ich prawidłowego wzrostu makro i mikroskładniki. Obecnie drzewa są niedożywione, mają za mało tych składników pokarmowych, na skutek ograniczonego dostępu do wody. Do tego suche powietrze powoduje, że drzewa są bardzo osłabione, zasychają i w konsekwencji są bardziej podatne na działanie szkodników, takich jak np. kornik.

las świerkowy
W górach, gdzie jest większa wilgotność, świerk powinien sobie radzić dobrze. Ale nawet tam, z powodu rosnących temperatur i braku odpowiedniej ilości wody systematycznie go ubywa
fot. Shutterstock

– To zjawisko jest szczególnie widoczne w Sudetach, gdzie można dostrzec całe połacie wymierających lasów świerkowych. Roczna średnia temperatura na Dolnym Śląsku gwałtownie wzrasta i widać ewidentne objawy niedoboru wody, bo rośliny i gleba oddają wodę w procesie parowania. Dla przykładu, we Wrocławiu 20 lat temu średnia temperatura wynosiła około 8,2 stopnia Celsjusza, teraz to prawie 10 stopni. Czyli temperatura wzrasta, a ilość opadów pozostaje taka sama. Opady, jeżeli już są, to dosyć nietypowe, bardzo intensywne. Większość wody trafia do rzek, nie wsiąka do gruntów i rośliny nie mogą z niej skorzystać – mówi prof. Bąbelewski, dendrolog z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Świerki, znane nam dobrze jako świąteczne choinki, mogą niedługo wyginąć

Na Dolnym Śląsku, w górach te drzewa są charakterystycznym elementem krajobrazu — niestety ich sytuacja z powodu zmian klimatycznych staje się coraz gorsza. Teoretycznie, w górach, które są naturalnym miejscem dla tego gatunku i gdzie jest większa wilgotność, świerk powinien sobie radzić lepiej. Ale nawet tam, z powodu wspomnianych rosnących temperatur i braku odpowiedniej ilości wody świerków systematycznie ubywa. Giną jednak nie tylko świerki – środowisko naturalne jest systemem – zwykle tego rodzaju procesy nie dotyczą tylko jednego gatunku. Jak podkreśla prof. Bąbelewski, zaobserwować można osłabienie populacji brzozy brodawkowatej, jarzębu pospolitego, modrzewia, a nawet sosny pospolitej, która jest w Polsce podstawowym gatunkiem lasotwórczym. Zaczynają pojawiać się również nowe gatunki chorób i szkodników, które rozwijają się bardziej intensywnie na skutek ocieplenia klimatu.

świerk w lesie
Jedynym ratunkiem dla drzew, w tym świerków, jest sadzenie drzew i krzewów, dopasowanych pod względem warunków siedliskowych, ale bez wprowadzania monokultur
fot. Shutterstock

Jak temu zapobiec? 

– Przede wszystkim chronić istniejące, naturalne lasy, drzewa i krzewy liściaste, które zachowują ciągłość genetyczną i mogą dostosowywać się do nowych warunków klimatycznych. Ważne jest sadzenie drzew i krzewów, dopasowanych pod względem warunków siedliskowych, ale bez wprowadzania monokultur. Dzięki nim będziemy mieli ochłodzenie, ponieważ drzewa regulują mikroklimat, oddychają, przyczyniają się do zwiększania retencji wodnej oraz wbudowują w swoje tkanki węgiel. Dlatego w zamian za gatunki, które mogą wyginąć, powinniśmy wprowadzać też nowe, które będą sobie radziły w trudnych warunkach. Takim gatunkiem może być np. dąb szypułkowy – tłumaczy prof. Przemysław Bąbelewski i ostrzega, że jeśli zmiany klimatu będą postępować, to czekają nas duże zmiany, a obecne lasy, jakie znamy, raczej nie przetrwają. Będą zastępowane gatunkami drzew i krzewów o dużo niższym wzroście. Rosnąca temperatura zmieni sytuację nie tylko flory, ale też fauny. – Z punktu widzenia zoologicznego trzeba pamiętać, że zagrożonym gatunkom drzew towarzyszą określone zwierzęta, owady, grzyby czy nawet bakterie, które rozwijają się na powierzchni blaszek liściowych oraz w obrębie systemu korzeniowego drzew. W przyrodzie wszystko jest połączone – podsumowuje profesor.

świerki cięte
Czy w obliczu malejącej populacji świerków powinniśmy ciąć je na choinki? 
fot. Shutterstock

Czy zatem ścinanie świerków na choinki to dobra praktyka?

Może jednak powinno się wybierać alternatywne rozwiązania? O tym, jak wybrać choinkę, a także o innych świątecznych rozterkach Polaków, jak odchudzanie się podczas świąt czy kaloryczność Wigilijnej kolacji przeczytać można w świątecznych artykułach z poradami od ekspertów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Powrót
19.12.2022
Głos Uczelni
eksperci UPWr

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg