wybierz kategorie wiadomości
UPWr umocnił pozycje w Szanghajskim Rankingu GRAS 2022
19.07.2022
To już 6. edycja prestiżowego rankingu Szanghajskiego Global Ranking of Academic Subjects, oceniającego efektywność naukową instytucji na całym świecie w różnych dyscyplinach. W tym roku UPWr umocnił swoją pozycję w food science and technology – pierwsze miejsce w kraju i veterinary sciences – na pozycji czwartej.
Ziemię mamy jedną, nauczmy się o nią dbać
18.07.2022
Zmiana klimatu to jeden z najpoważniejszych problemów z jakim borykają się naukowcy w ostatnich dekadach. Widmo kataklizmów wybrzmiewa jeszcze głośniej w tym roku, w 25. rocznicę powodzi tysiąclecia we Wrocławiu. Studia na kierunkach takich jak inżynieria środowiska, ochrona środowiska, odnawialne źródła energii czy gospodarka odpadami pozwalają nie tylko zdobyć ciekawy zawód, ale też zmierzyć się z problemami, z jakimi zmagamy się w dobie kryzysu klimatycznego.
Studia związane z żywnością – z czym to się je?
15.07.2022
Jak mówi przysłowie, przez żołądek do serca. A u nas – do mózgu, bo studia na kierunkach dotyczących żywności rozwijają głównie ten organ. W menu UPWr oferuje technologię żywności i żywienie człowieka, technologię i organizację gastronomii, żywienie człowieka i dietetykę i zarządzanie jakością i analizę żywności. Bon appetit!
Naukowcy z UPWr, Aalborg, POWER i PBL
15.07.2022
Metodyka Problem-Based Learning – w kursie wspierającym dydaktyków z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu do końca letniego semestru w roku akademickim 2021/2022 uczestniczyło 86 nauczycieli.
Weterynaria po angielsku? Why not!
14.07.2022
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje studia weterynaryjne zarówno w języku polskim, jak i angielskim. Na kierunek Veterinary Medicine składa się dziś ponad 160 studentów, 77 absolwentów i 15 lat funkcjonowania.
Studenci architektury krajobrazu tworzą koncepcje zagospodarowania trzech parków
13.07.2022
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wraz z gminami Polanica-Zdrój, Kłodzko i Dzierżoniów zaangażował studentów do wykonania koncepcji zagospodarowania terenu parku w miejscowości Ołdrzychowice Kłodzkie, terenu Parku Leśnego w Polanicy-Zdroju i terenu wokół Pałacu w Kiełczynie.
Naukowczyni z UPWr członkinią ESFRI Health and Food Strategic Working Group
11.07.2022
Prof. Agnieszka Kita została członkinią Grupy Roboczej ds. Zdrowia i Żywności Europejskiego Forum Strategicznego ds. Infrastruktur Badawczych (ESFRI).
Specjaliści od gastronomii z dyplomem
08.07.2022
Studia inżynierskie na kierunku technologia i organizacja gastronomii – to odpowiedź nie tylko na potrzeby rynku, ale też samych studentów. Agata Kurasiewicz i Izabela Florek są właśnie na praktyce u Zbigniewa Koźlika, jednego z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni, współtwórcy – razem z Dolnośląską Organizacją Turystyczną – Dolnośląskiego Szlaku Kulinarnego.
Stypendium Solidarnościowe dla studentów UPWr
07.07.2022
Stypendium Solidarnościowe – za zaangażowanie w działania na rzecz wolności obywatelskich i przemian demokratycznych w Europie i na świecie – przyznano we Wrocławiu po raz pierwszy. Wśród 31 wyróżnionych studentów jest też troje z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To Adam Bogusz, Klaudia Kwiatkowska i Piotr Mularz.
Czy jest z nami inżynier?
07.07.2022
Organizacja twoją drugą naturą? Kalkulator i linijka to Twoi przyjaciele? A może lubisz mieć wszystko pod kontrolą? Jeśli tak, to na studia wybierz kierunek inżynieryjny, taki jak budownictwo, zarządzanie inżynierią produkcji czy gospodarka przestrzenna.
UPWr wyróżniony na Gali Konkursu Polski Produkt Przyszłości
06.07.2022
Zespół z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu został wyróżniony w konkursie Polski Produkt Przyszłości organizowanym przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości i Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w kategorii dla instytucji szkolnictwa wyższego.
Dwa stypendia ministra dla naukowczyń z UPWr
04.07.2022
Ministerstwo Edukacji i Nauki ogłosiło właśnie listę młodych, wybitnych naukowców wyróżnionych stypendiami ministra. Z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wyróżnione zostały dr Karolina Bierowiec w dyscyplinie weterynaria, a w zootechnice i rybactwie dr Alicja Kowalczyk.
Przewodnik po kołach naukowych WP-T
30.06.2022
Jako ostatnie koła w cyklu artykułów o studenckich kołach naukowych przedstawiamy te z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego. Ale jak to się mówi, ostatni będą pierwszymi.
Naukowcy z UPWr zdobyli ponad 1,1 mln zł z programu POLONEZ BIS 1
27.06.2022
Prof. Filip Boratyński wraz z WZB BioActiv nawiązał międzynarodową współpracę z egipskim naukowcem, by razem badać m.in. mikrobiologiczną produkcję barwników z udziałem grzybów endofitycznych.
Prace naukowe z UPWr nagrodzone w Konkursie Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii
27.06.2022
Czwarta edycja Konkursu Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii w dziedzinie geoinformacji i czterdziesta dziewiąta edycja w dziedzinach architektury i budownictwa, planowania i zagospodarowania przestrzennego oraz mieszkalnictwa zostały rozstrzygnięte. Jurorzy nagrodzili cztery prace powstałe na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
UPWr wraz z Europejską Agencją Kosmiczną tworzą nowe laboratorium ESA w Polsce
27.06.2022
Europejska Agencja Kosmiczna i Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu podpisały porozumienie, w wyniku którego powstanie nowe laboratorium ESA w Polsce – ESA_Lab@UPWr. Będzie ono miejscem rozwoju systemów nawigacyjnych, transferu technologii oraz wymiany dla młodych naukowców chcących rozwijać się w obszarze badań kosmicznych i satelitarnych.
Diamenty między liśćmi
24.06.2022
W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie roślinami zapomnianymi i mało znanymi. Wiele z nich jest bogatych w związki bioaktywne, które można by wykorzystać na przykład w profilaktyce chorób cywilizacyjnych – mówi Igor Turkiewicz z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych UPWr. – Nauka potwierdza to, o czym od wieków wiedziała medycyna ludowa.
Kochasz zwierzęta? Tak się składa, że my też
23.06.2022
Zainteresowanie zwierzętami można rozwijać na wiele sposobów. Jednych ciekawi ich biologia, innych opieka nad nimi. Na kierunkach weterynaria, zootechnika czy bioinformatyka można pod różnymi kątami edukować się w dziedzinach nauki dotyczących zwierząt.
UPWr z projektem z programu Horizon-Widera
21.06.2022
Stworzenie centrum analizy sensorycznej żywności z ukierunkowaniem na novel food – to długofalowy cel związany z projektem SEASONED prof. Agnieszki Kity, przewodniczącej Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia i lidera WZB „Żywność i zdrowie”.
Co łączy whisky z orchideą i wanilią? Związki zapachowe
20.06.2022
Dawid Hernik, doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr, w ramach doktoratu prowadzi badania dotyczące otrzymywania związków zapachowych takich jak whisky lakton, aerangis lakton oraz piperonal.
Czy po kierunkach biologicznych jest praca? Tak, i to jaka!
13.06.2022
Otaczający nas świat jest złożonym i wrażliwym ekosystemem, który wciąż kryje w sobie wiele tajemnic. Wybierając kierunek studiów taki jak biologia, biologia człowieka czy biotechnologia można zagłębić się w jego struktury i poznać jego działanie.