eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Unihokej i nie tylko – rusza nowy sezon sportowy

27.10.2017

Na specjalne życzenie studentów Studium Wychowania Fizycznego i Sportu powołało nową sekcję – unihokeja. Od października rekordy popularności bije cross training. Ale jest też wiele innych dyscyplin, w których można się wyszaleć w tym roku.

Grant z „Miniatury” na badania molekularne

26.10.2017

Dr Sylwia Cyboran-Mikołajczyk z Katedry Fizyki i Biofizyki dostała grant w „Miniaturze” – 50 tys. na badania molekularne skutków oddziaływania cyjanidyny i jej glikozydów jako nutraceutyków z komórkami, błonami komórkowymi oraz lipidowymi modelami błon komórkowych.

Tournée zespołu „Jedliniok”: USA i Kanada

25.10.2017

Akademicki Zespół Pieśni i Tańca „Jedliniok” znowu w trasie – tym razem członkowie zespołu odwiedzili Stany Zjednoczone i Kanadę.

Naukowcy z Katedry Żywienia Człowieka UPWr uczą, jak jeść

23.10.2017

Naukowcy z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu obejmują niecodzienną opieką 64 rodziny z kilkunastu małych miast w województwach dolnośląskim, łódzkim i wielkopolskim.

Zaplanować miasto wspólnie z UPWr

18.10.2017

Urodziła się Albercie w Kanadzie, pracowała w Sydney a we Wrocławiu prowadziła warsztaty, które pozwoliły uczestnikom poznać praktycznie platformę Geodesign Hub. Nam mówi o tym, jak należy rozumieć miasto i potrzeby jego mieszkańców.

Nowa ocena parametryczna wydziałów UPWr

17.10.2017

Komitet Ewaluacji Jednostek Naukowych ocenił działalność naukową i badawczo-rozwojową jednostek naukowych, w tym również wydziałów UPWr. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności otrzymał jako jednostka niejednorodna najlepszą ocenę – A+.

III Noc Laboratoriów na UPWr

16.10.2017

Po raz trzeci wrocławskie firmy, uczelnie i instytuty badawcze otworzyły swoje laboratoria. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w sobotnią noc można było zgłębić tajemnice jedzenia.

Polski Kongres Browarniczy

13.10.2017

We Wrocławiu zakończył się Polski Kongres Browarniczy, którego współorganizatorem był po raz pierwszy Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Studenci i sportowcy w jednym, czyli mistrzowie UPWr

12.10.2017

Sześcioro studentów, którzy od dzieciństwa większość swojego czasu i serca wkładają w trenowanie tej jednej jedynej dyscypliny, opowiada o wytrwałości i kryzysach, najtrudniejszych rozgrywkach i najbardziej satysfakcjonujących zwycięstwach, początkach i planach na przyszłość.

Interdyscyplinarne studia doktoranckie dla najlepszych

10.10.2017

W ramach Wrocławskiego Centrum Biotechnologii posiadającego status KNOW stworzono obszar jednoczący wszystkie uczelnie i instytuty badawcze. Efekt: utworzenie i realizacja Środowiskowych Interdyscyplinarnych Studiów Doktoranckich skierowanych do 30 doktorantów.

Jedzenie i zmysły – zapraszamy na Noc Laboratoriów

06.10.2017

14 października już po raz trzeci zapraszamy na Noc Laboratoriów. Tym razem swoje niedostępne na co dzień pracownie otworzy przed wrocławianami Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności.

Inauguracja roku akademickiego 2017/2018

05.10.2017

Ponad 10 tys. studentów, w tym prawie 3 tys. na I roku – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu rozpoczął kolejny rok akademicki.

Uniwersytet Przyrodniczy w pigułce

04.10.2017

Co warto wiedzieć o Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, jednej z najlepszych uczelni przyrodniczych w Polsce? Przedstawiamy UPWr w pigułce.

Pokolenie W zaczyna nowy rok akademicki

03.10.2017

Pokolenie W to młodzi ludzie, których połączył Wrocław – tu studiują, pracują, bywają lub mieszkają. To oni tworzą miasto, w którym 2 października uczelnie wspólnie rozpoczęły rok akademicki 2017/2018.

Uniwersytet dla początkujących

27.09.2017

Pół żartem, pół serio, na osłodę trudnych początków o wszystkim, co student I roku wiedzieć powinien.

Studenci UPWr we Wrocławskim Budżecie Obywatelskim

26.09.2017

Miodowe łąki i wyspy zieleni – studenci UPWr mają pomysły na ulepszenie miasta. Głosowanie na projekty, które zostaną zrealizowane w ramach Wrocławskiego Budżetu Obywatelskiego trwa do 2 października.

IV Święto Sera i Wina za nami!

25.09.2017

Sery najlepszych w Polsce producentów, wina z dolnośląskich winnic, oleje, chleby, masło, a nawet kiszonki – IV Święto Sera i Wina było prawdziwym rajem dla smakoszy, ale też i szansą na poszerzenie wiedzy i zdobycie pochwał.

IV Święto Sera i Wina: Stół łączy ludzi

20.09.2017

Zbigniew Koźlik, szef kuchni hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu o swojej miłości do gotowania, o odkrywaniu produktów regionalnych i promowaniu polskiej kuchni.

IV Święto Sera i Wina: zapraszamy do Pawłowic

20.09.2017

W niedzielę 24 września po raz kolejny w Pawłowicach będzie można zjeść najlepszy ser i posmakować najlepszego wina regionu. Ale nie tylko – będą też pokazy kulinarne, warsztaty, laboratoria smaku i dyskusja o regionalnych smakach.

Nowa ustawa o szkolnictwie wyższym: co proponuje?

19.09.2017

Na rozpoczętym Narodowym Kongresie Nauki minister Jarosław Gowin przedstawił założenia reformy szkolnictwa wyższego. Szczegóły nowej ustawy przedstawiła Polska Agencja Prasowa. Prezentujemy je za PAP.

Rusza XX Dolnośląski Festiwal Nauki

18.09.2017

Od 21 września ponownie we Wrocławiu – festiwal pełen tajemnic, wiedzy nieoczywistej i naukowych inspiracji. Nie tylko dla dzieci.

  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 45

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png