eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Agnieszka Wróblewska: – WF powinien być dla studentów przyjemny

04.08.2021

Związana ze sportem już od wczesnego dzieciństwa, dziś jest nauczycielką wychowania fizycznego na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Agnieszka Wróblewska uczy studentów UPWr, jak ważny jest zrównoważony tryb życia i aktywność fizyczna w życiu codziennym.

zbieranie cytryn

Food Technology – nowy kierunek na UPWr

02.08.2021

Dwa kraje i dwa dyplomy – 15 września rozpocznie się nabór na anglojęzyczne studia II stopnia na kierunku Food Technology. UPWr będzie je realizował wspólnie z hiszpańską uczelnią Universidad Miguel Hernández de Elche. Studenci spędzą część studiów w Orihueli, gdzie poznają m.in. technologie i produkty regionalne.

Zdzisław Koczarski, nauczyciel łaciny na UPWr

Zdzisław Koczarski – Zależy mi na tym, by ludzie polubili łacinę

26.07.2021

O pasji do łaciny rozpoczętej przez Asteriksa i Obeliksa, o tym, że źle wymawiamy jeden z najsłynniejszych cytatów świata oraz o powodach, dla których ten starożytny język wciąż jest tak ważny, opowiada Zdzisław Koczarski – lektor języka łacińskiego na UPWr

Międzynarodowa Szkoła Doktorska UPWr: technologia żywności i żywienia

12.07.2021

Interdyscyplinarne zespoły, współpraca z zagranicznymi ośrodkami, pozyskiwanie przez doktorantów środków na własne badania dotyczące między innymi żywności funkcjonalnej – Szkoła Doktorska na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w dyscyplinie technologia żywności i żywienia daje nie tylko szansę własnego rozwoju, ale szuka też odpowiedzi na pytania ważne dla współczesnego świata.

Dr Grzegorz Dejneka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Dr Grzegorz Dejneka: – Weterynaria to sztuka leczenia zwierząt

28.06.2021

Czy jestem dobrym nauczycielem? Odpowiem jak Bruce Lee zapytany, czy jest dobrym karateką. Jeśli powiem, że tak, pomyślą, że się chwalę. A jeśli powiem, że nie, pomyślą, że kłamca ze mnie – mówi dr Grzegorz Dejneka z Katedry Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich.

woda lecąca z kranu

Eksperci UPWr: Czy we Wrocławiu można pić kranówkę?

11.06.2021

Woda kranowa – przez jednych pita bez obaw, przez innych unikana. Na pytania skąd się bierze przekonanie, że woda kranowa jest niezdrowa, czy faktycznie możemy ją pić i czy kamień w wodzie jest dla człowieka niebezpieczny, odpowiada prof. Agnieszka Nawirska-Olszańska.

prof. Daniel Garlikowski

Prof. Garlikowski: – Od studentów wymagam uczciwości, pracy i mówienia prawdy

31.05.2021

Profesor Daniel Garlikowski z Katedry Budownictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu o tym, jak wyglądają dziś relacje ze studentami, co zawsze stara się im przekazać i jaka – według niego – jest nauka w czasach pandemii.

Tadeusz Konopiński – profesor z Panienki

10.05.2021

Wielkopolanin z krwi i kości, urodzony konspirator, który działał w podziemiu wtedy, kiedy Polski nie było na mapie świata i podczas dwóch światowych wojen, wreszcie twórca wrocławskiej zootechniki. Profesor Tadeusz Konopiński – jedna z legendarnych postaci Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

UPWr w European University Association

07.05.2021

Europejskie Stowarzyszenie Uniwersytetów – EUA – obchodzi w tym roku 20-lecie swojego istnienia. I właśnie przyjęło do swojego grona nowych członków. To uczelnie z Chorwacji, Włoch i Francji oraz z Polski – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

kichająca kobieta siedząca obok psa

Eksperci UPWr: Czy istnieją psy dla alergików?

07.05.2021

Powszechnie panuje przekonanie, że psy posiadające włosy zamiast sierści są bardziej hipoalergiczne i lepiej nadają się na kompanów dla osób cierpiących na alergię. Okazuje się jednak, że badania dotyczące ras hipoalergicznych są niejednoznaczne.

Prof. Barbara Kwiatkowska, antropolog z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Prof. Barbara Kwiatkowska – Oscar i historyczne śledztwa

25.04.2021

Na półkach w gabinecie prof. Barbary Kwiatkowskiej z Instytutu Biologii Środowiskowej leżą obok siebie czaszki średniowiecznych wrocławskich mieszczan, odlewy czaszek przodków człowieka i rekonstrukcje ich wyglądu. Nad nimi złota statuetka Oscara, którą prof. Kwiatkowska otrzymała od studentów żegnających się z uczelnią. Złoty środek na dobry kontakt ze studentami? Uprzejmość, szacunek i życzliwość. Tylko tyle i aż tyle.

Szkoła Doktorska UPWr: prof. Szyda i analiza bioinformatyczna

20.04.2021

Prof. Joanna Szyda: – Szkoła Doktorska UPWr to szansa dla ambitnych i pracowitych. Analiza danych, big data, data mining to nowoczesne narzędzia, które pozwalają naukowcom zupełnie inaczej spojrzeć na zwierzęta i mikroorganizmy, które badają.

rośliny doniczkowe

Eksperci UPWr: Jak dbać o rośliny doniczkowe?

16.04.2021

Rośliny doniczkowe wprowadzają do domu nie tylko przyjemną atmosferę, ale także zapewniają dużo tlenu i służą jako piękny dodatek do każdego wnętrza. Warto wiedzieć, jakie rośliny wybrać do swojego domu i jak o nie dbać, by jak najdłużej z nami żyły.

Magdalena Doherty, trzymająca buldożka francuskiego

Absolwentka UPWr Magdalena Doherty z brytyjskim statusem Advanced Practitioner

14.04.2021

Magdalena Doherty pasję do weterynarii i chirurgii ma odkąd pamięta. Od zawsze wiedziała kim chce zostać, spędzając już jako dziecko wolny czas na ratowaniu i pielęgnowaniu dzikich zwierząt.

murawa

Eksperci UPWr: Jak dbać o trawnik?

09.04.2021

Wiosna w tym roku zbliża się wyjątkowo powoli, jednak nadszedł już czas by zająć się trawnikami, które o tej porze roku wymagają szczególnej pielęgnacji. Murawy są ważnym elementem ekosystemu, a zimą narażone są na znaczne uszkodzenia. Zajmują nawet 90% powierzchni terenów zieleni, a w ogrodach przydomowych tworzą niepowtarzalne tło do małej architektury. Na najczęściej zadawane pytania dotyczące ich pielęgnacji odpowiada profesor Karol Wolski z Instytutu Agroekologii i Produkcji Roślinnej.

zabarwione na tęczowo jajka

Eksperci UPWr: Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

31.03.2021

Jajka to nieodzowny element świąt Wielkanocnych. Wykorzystuje się je do pieczenia ciast, dodaje do sałatek, święci w koszyczkach, a także maluje się pisanki czy wydmuszki. Zanim zaczniemy wielkie gotowanie, warto wiedzieć, czy jaja są świeże.

biała kiełbasa, żurek i babka wielkanocna leżą na stole

Eksperci UPWr: Dlaczego biała kiełbasa jest biała, ile jest szynki w szynce?

31.03.2021

Na wielkanocnych stołach w większości polskich domów zagoszczą wędliny. Najpopularniejszymi przysmakami są oczywiście biała kiełbasa i szynka, choć nie wszyscy wiedzą, dlaczego biała kiełbasa jest biała i ile jest szynki w szynce.

Kiełki zasadzone w plastikowym pojemniku, wyjmowane przez kobietę

Eksperci UPWr: Jak siać rzeżuchę i inne kiełki?

29.03.2021

Okres wiosenny to czas, w którym wysiewamy rzeżuchę, bo jest tradycyjnym elementem świąt Wielkanocnych. Ale powinna pojawiać się częściej w naszej diecie – radzi dr Cecylia Uklańska-Pusz.

Fantom krowy cielnej na wydziale medycyny weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Pracownia symulacyjnego doskonalenia klinicznego z nowymi fantomami

25.03.2021

Wydział Medycyny Weterynaryjnej UPWr wzbogacił się o kolejne fantomy pozwalające studentom ćwiczyć procedury medyczne. W ten sposób uczelnia staje się liderem w kształceniu lekarzy z wykorzystaniem metod symulacyjnych.

Prof. Adam Figiel: Szkoła Doktorska UPWr czeka

24.03.2021

Nowoczesne rolnictwo wymaga dzisiaj specjalistycznej wiedzy z bardzo wielu obszarów nauki. Prof. Adam Figiel podkreśla: – Nasza szkoła doktorska czeka na naukowców, którzy mają świadomość wyzwań, z jakimi musi się mierzyć ludzkość.

Dr Tronina: – Najważniejsze jest zrozumienie, nie pamięciówka

22.03.2021

Dr Tomasz Tronina z Katedry Chemii Uniwersytetu Przyrodniczego z chemią zaprzyjaźnił się już w szkole podstawowej. Absolwent UPWr na kierunku Biotechnologia, dzisiaj jej uczy studentów i nie boi się żadnych pytań.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png