eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Tydzień Przyrodników: poniedziałek

17.05.2021

Czy pies może być alergikiem, a kot musi grymasić? Czy jamnik powinien unikać schodów? Jak zbudować terrarium dla węża, a jak dla świnki morskiej? I co robią pszczoły w mieście? Na te i wiele innych pytać odpowiadać dzisiaj będą eksperci Uniwersytetu Przyrodniczego – od godziny 8 rano rusza Tydzień z Przyrodnikami.

70-lecie UPWr, czyli przyrodnicy dla wrocławian

12.05.2021

Czy pies może jeść cukierki? Jak zagospodarować na swoim podwórku deszczówkę, dbać o warzywa na działce i o kwiaty ozdobne w domu? Co jeść, by być zdrowym? Na te i wiele innych pytań naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego będą odpowiadali od 17 do 21 maja podczas Tygodnia Przyrodników.

Tadeusz Konopiński – profesor z Panienki

10.05.2021

Wielkopolanin z krwi i kości, urodzony konspirator, który działał w podziemiu wtedy, kiedy Polski nie było na mapie świata i podczas dwóch światowych wojen, wreszcie twórca wrocławskiej zootechniki. Profesor Tadeusz Konopiński – jedna z legendarnych postaci Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

kichająca kobieta siedząca obok psa

Eksperci UPWr: Czy istnieją psy dla alergików?

07.05.2021

Powszechnie panuje przekonanie, że psy posiadające włosy zamiast sierści są bardziej hipoalergiczne i lepiej nadają się na kompanów dla osób cierpiących na alergię. Okazuje się jednak, że badania dotyczące ras hipoalergicznych są niejednoznaczne.

SKN Antropologów Juvenis

SKN Antropologów „Juvenis” zbadało styl życia wrocławskich studentów

05.05.2021

Błażej Łukianowski, przedstawiciel Studenckiego Koła Naukowego Antropologów „Juvenis”, alarmuje: – Wyniki badań jednoznacznie wskazują, że słaba wiedza na temat zdrowego stylu życia wpływa negatywnie na nawyki żywieniowe i brak aktywności fizycznej.

Prof. Bujak z UPWr nowym dyrektorem COBORU

29.04.2021

Prof. Henryk Bujak z Katedry Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa wygrał konkurs Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na dyrektora Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych.

Prof. Barbara Kwiatkowska, antropolog z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Prof. Barbara Kwiatkowska – Oscar i historyczne śledztwa

25.04.2021

Na półkach w gabinecie prof. Barbary Kwiatkowskiej z Instytutu Biologii Środowiskowej leżą obok siebie czaszki średniowiecznych wrocławskich mieszczan, odlewy czaszek przodków człowieka i rekonstrukcje ich wyglądu. Nad nimi złota statuetka Oscara, którą prof. Kwiatkowska otrzymała od studentów żegnających się z uczelnią. Złoty środek na dobry kontakt ze studentami? Uprzejmość, szacunek i życzliwość. Tylko tyle i aż tyle.

Szkoła Doktorska UPWr: prof. Szyda i analiza bioinformatyczna

20.04.2021

Prof. Joanna Szyda: – Szkoła Doktorska UPWr to szansa dla ambitnych i pracowitych. Analiza danych, big data, data mining to nowoczesne narzędzia, które pozwalają naukowcom zupełnie inaczej spojrzeć na zwierzęta i mikroorganizmy, które badają.

Dr Jarosław Waroszewski pobierający próbki z obszaru lawy na Islandii

Historia ukryta w glebie

18.04.2021

Kiedyś nauczyciel i uczeń, dziś każdy z nich idzie własną naukową drogą – dr Jarosław Waroszewski i jego były magistrant Michał Dudek. Obaj związani są z Instytutem Nauk o Glebie i Ochrony Środowiska UPWr. Naukowo zajmują się glebami, ale ich zainteresowania i metody badawcze są zupełnie odmienne.

rośliny doniczkowe

Eksperci UPWr: Jak dbać o rośliny doniczkowe?

16.04.2021

Rośliny doniczkowe wprowadzają do domu nie tylko przyjemną atmosferę, ale także zapewniają dużo tlenu i służą jako piękny dodatek do każdego wnętrza. Warto wiedzieć, jakie rośliny wybrać do swojego domu i jak o nie dbać, by jak najdłużej z nami żyły.

Magdalena Doherty, trzymająca buldożka francuskiego

Absolwentka UPWr Magdalena Doherty z brytyjskim statusem Advanced Practitioner

14.04.2021

Magdalena Doherty pasję do weterynarii i chirurgii ma odkąd pamięta. Od zawsze wiedziała kim chce zostać, spędzając już jako dziecko wolny czas na ratowaniu i pielęgnowaniu dzikich zwierząt.

Ogród społeczny zbudowany przez studentów UPWr przy domu pomocy społecznej we Wrocławiu

Od ogrodu dla seniorów po badania wirusów – projekty kół naukowych UPWr

12.04.2021

Założenie ogrodu społecznego i badanie wpływu wirusów na komórki – to dwa projekty dofinansowane przez FAST, które udało się zrealizować kołom naukowym działającym na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Projekty realizowane były w trudnym czasie pandemii, ale oba udało się zamknąć z sukcesem.

murawa

Eksperci UPWr: Jak dbać o trawnik?

09.04.2021

Wiosna w tym roku zbliża się wyjątkowo powoli, jednak nadszedł już czas by zająć się trawnikami, które o tej porze roku wymagają szczególnej pielęgnacji. Murawy są ważnym elementem ekosystemu, a zimą narażone są na znaczne uszkodzenia. Zajmują nawet 90% powierzchni terenów zieleni, a w ogrodach przydomowych tworzą niepowtarzalne tło do małej architektury. Na najczęściej zadawane pytania dotyczące ich pielęgnacji odpowiada profesor Karol Wolski z Instytutu Agroekologii i Produkcji Roślinnej.

zieleń miejska we Wrocławiu

Hassanali Mollashahi – Chcę ulepszać miasta

07.04.2021

Zieleń miejska pełni różnego rodzaju funkcje ekosystemowe dla człowieka i środowiska, a ja, jako młody badacz chcę dowiedzieć się, jak mogę ulepszać miasta i uczynić je bardziej inteligentnymi – mówi Hassanali Mollashahi, student Szkoły Doktorskiej UPWr.

zabarwione na tęczowo jajka

Eksperci UPWr: Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

31.03.2021

Jajka to nieodzowny element świąt Wielkanocnych. Wykorzystuje się je do pieczenia ciast, dodaje do sałatek, święci w koszyczkach, a także maluje się pisanki czy wydmuszki. Zanim zaczniemy wielkie gotowanie, warto wiedzieć, czy jaja są świeże.

biała kiełbasa, żurek i babka wielkanocna leżą na stole

Eksperci UPWr: Dlaczego biała kiełbasa jest biała, ile jest szynki w szynce?

31.03.2021

Na wielkanocnych stołach w większości polskich domów zagoszczą wędliny. Najpopularniejszymi przysmakami są oczywiście biała kiełbasa i szynka, choć nie wszyscy wiedzą, dlaczego biała kiełbasa jest biała i ile jest szynki w szynce.

Kiełki zasadzone w plastikowym pojemniku, wyjmowane przez kobietę

Eksperci UPWr: Jak siać rzeżuchę i inne kiełki?

29.03.2021

Okres wiosenny to czas, w którym wysiewamy rzeżuchę, bo jest tradycyjnym elementem świąt Wielkanocnych. Ale powinna pojawiać się częściej w naszej diecie – radzi dr Cecylia Uklańska-Pusz.

Prof. Golonka – wiedza i łagodność

29.03.2021

Profesor Zygmunt Golonka. W notatce biograficznej można przeczytać, że był specjalistą w dziedzinie łąkarstwa, urodził się 2 sierpnia 1888 roku w Dąbrowie Tarnowskiej, a zmarł 14 kwietnia 1967 we Wrocławiu. W takiej notce nie ma miejsca o opowieść o człowieku wielkiej łagodności i serca.

Prof. Adam Figiel: Szkoła Doktorska UPWr czeka

24.03.2021

Nowoczesne rolnictwo wymaga dzisiaj specjalistycznej wiedzy z bardzo wielu obszarów nauki. Prof. Adam Figiel podkreśla: – Nasza szkoła doktorska czeka na naukowców, którzy mają świadomość wyzwań, z jakimi musi się mierzyć ludzkość.

Dr Tronina: – Najważniejsze jest zrozumienie, nie pamięciówka

22.03.2021

Dr Tomasz Tronina z Katedry Chemii Uniwersytetu Przyrodniczego z chemią zaprzyjaźnił się już w szkole podstawowej. Absolwent UPWr na kierunku Biotechnologia, dzisiaj jej uczy studentów i nie boi się żadnych pytań.

Klaudia Masztalerz, doktorantka w Instytucie Inżynierii Rolniczej UPWr

Klaudia Masztalerz: – Nie widzę siebie na zawsze zamkniętej w laboratorium

18.03.2021

Na początku były studia z odnawialnych źródeł energii, ale ciekawsze okazało się opracowywanie procesów pozyskiwania zdrowej żywności. Dla Klaudii Masztalerz, doktorantki w Instytucie Inżynierii Rolniczej najważniejsze jest, by nie dać się zamknąć z pomysłami w laboratorium. Chce przekuwać je w produkcję zdrowego i smacznego jedzenia. Chętnie czerpie z doświadczeń zagranicznych, ale swoją przyszłość widzi tylko w Polsce.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg