eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Dr Marta Czaplicka: – Nie boję się trudnych pytań

23.08.2021

Na studia rolnicze trafiła przypadkiem, marzyła bowiem o oceanografii. Szybko się jednak na nich odnalazła, a jej pasją stało się winogrodnictwo. Dziś dr Marta Czaplicka swoją wiedzę przekazuje innym. – Lubię zajęcia ze studentami, ich ciekawość, odwagę i kreatywność – mówi nauczycielka.

wyciąganie kleszcza psu

Eksperci UPWr: Jak usunąć kleszcza u psa?

20.08.2021

O tym jak prawidłowo i bezpiecznie wyciągnąć kleszcza, które gatunki są dla naszych pupili najgroźniejsze i jakimi narzędziami najlepiej się ich pozbyć, opowiada dr Jarosław Pacoń, naukowiec z Katedry Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów na UPWr.

konsultacja dietetyczna

Studia dla głodnych wiedzy: technologia żywności, jakość i analiza żywności, żywienie człowieka i dietetyka

18.08.2021

Technologia żywności i żywienie człowieka, zarządzanie jakością i analiza żywności, żywienie człowieka i dietetyka to kierunki głównie związane z produkcją i analizą produktów spożywczych, które trafiają na nasze stoły. Studia te pozwalają absolwentom nie tylko zdobyć dobry zawód przy produkcji żywności, ale także prowadzić i promować zdrowy styl życia.

dr Katarzyna Kornicka-Garbowska w laboratorium

Dr Katarzyna Kornicka-Garbowska – Nasze badania to przyszłość medycyny

17.08.2021

Dr Katarzyna Kornicka-Garbowska prowadzi badania w zakresie medycyny regeneracyjnej. Sukcesy naukowe zaczęła odnosić już jako studentka. Dzisiaj pracuje w Katedrze Biologii Eksperymentalnej na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu i jest członkinią Wiodącego Zespołu Badawczego.

Co studiować na UPWr: biologia, biologia człowieka czy zootechnika?

16.08.2021

Biologia, biologia człowieka i zootechnika to trzy różne kierunki studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym, które nie tylko pozwalają zdobyć wiedzę z jednej z najciekawszych dziedzin nauki, ale też ciekawy zawód.

studentka badająca rośliny w szklarni

Studia dla miłośników zieleni: ogrodnictwo i medycyna roślin

13.08.2021

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje studia dla osób, które pasjonują się roślinami. Czy to ich aranżacją w ogrodzie, czy pielęgnacją. Na kierunkach ogrodnictwo i medycyna roślin absolwenci zdobędą kompleksową wiedzę z szerokiej gamy przedmiotów, począwszy od biologii i chemii aż po ekonomię.

Globalne ocieplenie – co je łączy ze studiami na UPWr?

11.08.2021

Inżynieria i gospodarka wodna, odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami, a może budownictwo? Te kierunki studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pozwalają nie tylko zdobyć ciekawy zawód, ale też zmierzyć się z problemami, z jakimi zmaga się cała ludzkość w dobie kryzysu klimatycznego.

Studia dla ciekawych: biotechnologia stosowana roślin i bioinformatyka

10.08.2021

Bioinformatyka i biotechnologia stosowana roślin to kierunki adresowane dla dociekliwych i ambitnych. Technologia i informatyka, które są tu podstawą, łączy to, że wykorzystywane są tu do badania świata przyrodniczego.

Adam Pałęcki

Student UPWr Adam Pałęcki: – Staram się być głosem studentów

09.08.2021

Student geodezji i kartografii na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, Adam Pałęcki jest aktywnie zaangażowany w życie społeczne uczelni. Stara się reprezentować studentów w ważnych dla nich sprawach, m.in zasiadając w radzie programowej i senacie.

Czy rolnictwo może być nowoczesne? Tak, po studiach na UPWr

05.08.2021

Rolnictwo to dzisiaj jedna z najważniejszych gałęzi gospodarki europejskiej, istotna nie tylko ze względu na liczbę ludzi zatrudnionych w tym sektorze, ale również z powodu zmian klimatycznych i rosnącej liczby ludności. Dlatego na rynku pracy poszukiwani są fachowcy, którzy wiedzą, czym jest nowoczesne rolnictwo i jak sprostać wyzwaniom, jakie przed nim stoją.

padający deszcz

Eksperci UPWr: Dlaczego warto zbierać deszczówkę?

05.08.2021

Letnie susze powodowane zmianami klimatycznymi dokuczają większości krajom w Europie, a nam wciąż zdarza się marnować zasoby wody pitnej, które są przecież ograniczone. Prawie 90% zużywanej codziennie przez nas wody nie ma zastosowania spożywczego, służy do celów gospodarczych. A przecież można zastąpić ją deszczówką, tylko jak?

Jak chronić środowisko? Po studiach na UPWr

04.08.2021

Inżynieria bezpieczeństwa, ochrona środowiska i inżynieria środowiska to kierunki studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym, które dają ciekawy zawód, ale też są odpowiedzią na wyzwania, jakie niosą ze sobą zmiany wywołane np. globalnym ociepleniem.

Agnieszka Wróblewska: – WF powinien być dla studentów przyjemny

04.08.2021

Związana ze sportem już od wczesnego dzieciństwa, dziś jest nauczycielką wychowania fizycznego na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Agnieszka Wróblewska uczy studentów UPWr, jak ważny jest zrównoważony tryb życia i aktywność fizyczna w życiu codziennym.

zbieranie cytryn

Food Technology – nowy kierunek na UPWr

02.08.2021

Dwa kraje i dwa dyplomy – 15 września rozpocznie się nabór na anglojęzyczne studia II stopnia na kierunku Food Technology. UPWr będzie je realizował wspólnie z hiszpańską uczelnią Universidad Miguel Hernández de Elche. Studenci spędzą część studiów w Orihueli, gdzie poznają m.in. technologie i produkty regionalne.

Prof. Kazimierz Szczudłowski. Legenda polskiej weterynarii

02.08.2021

Był ostatnim rektorem Akademii Medycyny Weterynaryjnej we Lwowie. Twórca polskiej ortopedii weterynaryjnej po II wojnie światowej przyjechał do Wrocławia, gdzie stał się jednym z filarów najpierw uniwersytetu, potem Wyższej Szkoły Rolniczej, która dzisiaj już jako Uniwersytet Przyrodniczy świętuje 70-lecie istnienia.

UPWr w CWTS Leiden Ranking 2021

28.07.2021

Po raz kolejny Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu znalazł się w gronie największych i najlepszych uczelni świata w rankingu przygotowywanym przez Uniwersytet w Leiden. Uzyskaliśmy wysokie pozycje w dyscyplinie nauk przyrodniczych oraz fizycznych i inżynieryjnych, a w jednej z kategorii byliśmy najlepszą uczelnią w Polsce.

Zdzisław Koczarski, nauczyciel łaciny na UPWr

Zdzisław Koczarski – Zależy mi na tym, by ludzie polubili łacinę

26.07.2021

O pasji do łaciny rozpoczętej przez Asteriksa i Obeliksa, o tym, że źle wymawiamy jeden z najsłynniejszych cytatów świata oraz o powodach, dla których ten starożytny język wciąż jest tak ważny, opowiada Zdzisław Koczarski – lektor języka łacińskiego na UPWr

kot podczas badania weterynaryjnego

Interdyscyplinarność w naukach weterynaryjnych - przepis na sukces

19.07.2021

Weterynaria, podobnie jak medycyna, rozwija się dziś w ekspresowym tempie. Niegdyś skupiająca się na podstawowym leczeniu zwierząt, dziś dziedzina ta oferuje wąskie specjalizacje. A w jakim kierunku zmierza? Interdyscyplinarności i współpracy.

Międzynarodowa Szkoła Doktorska UPWr: technologia żywności i żywienia

12.07.2021

Interdyscyplinarne zespoły, współpraca z zagranicznymi ośrodkami, pozyskiwanie przez doktorantów środków na własne badania dotyczące między innymi żywności funkcjonalnej – Szkoła Doktorska na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w dyscyplinie technologia żywności i żywienia daje nie tylko szansę własnego rozwoju, ale szuka też odpowiedzi na pytania ważne dla współczesnego świata.

konkurencja kumite indywidualne

Karate to sposób na życie

12.07.2021

W zdrowym ciele zdrowy duch – doskonale wie kadra karate Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Dzieląc swój czas między obowiązki akademickie a sport, odnosi niemałe sukcesy w Polsce i na świecie, w tym na tegorocznych Akademickich Mistrzostwach Polski.

Młodzi naukowcy z UPWr ze stypendiami START 2021

07.07.2021

Dr Joanna Kowalska, dr Sabina Lachowicz-Wiśniewska i Radosław Zajdel, przed którym obrona doktoratu, zostali stypendystami Fundacji na rzecz Nauki Polskiej START 2021.

  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 28

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png