wybierz kategorie wiadomości
UPWr wśród najlepszych uczelni Europy i świata w dwóch prestiżowych rankingach
28.09.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu od lat konsekwentnie pnie się w górę w jednym z najważniejszych rankingów świata, czyli THE World University Rankings. Zajmujemy też wysokie pozycje w pierwszej edycji QS World University Rankings skoncentrowanej wyłącznie na uczelniach w regionie europejskim.
Dr El Sayed Ali zajął III miejsce w konkursie Falling Walls Lab Wrocław
26.09.2023
Pochodzący z Egiptu naukowiec UPWr, dr El Sayed Ali zajął trzecie miejsce w konkursie Falling Walls Lab Wrocław dzięki swoim badaniom nad potencjałem mykobiomu flory leśnej i biopigmentami.
Naukowcy UPWr rozwijają u najmłodszych pasję do nauki na Uniwersytecie Dzieci
18.09.2023
Na wydarzeniu Fundacji Uniwersytet Dzieci, które odbyło się 16 września, dr Anna Żołnierczyk została wyróżniona Nagrodą Uniwersytetu Dzieci, a prof. Wojciech Niżański przeprowadził wykład otwarty na temat tego, jak pomóc w ratowaniu ginących gatunków zwierząt za pomocą technik in vitro.
Studenci UPWr na szkole letniej w Chinach
12.09.2023
Dwoje studentów technologii żywności i żywienia człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wzięło udział w szkole letniej organizowanej przez Jiangnan University w Chinach.
Staff week w ramach projektu INTERACT na Uniwersytecie Przyrodniczym
05.09.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu gości w tym tygodniu ponad trzydziestu naukowców i przedstawicieli dziesięciu ukraińskich uniwersytetów w ramach projektu INTERACT.
Eksperci UPWr radzą: Dlaczego warto robić przetwory?
30.08.2023
Domowe przetwory od kilku lat wróciły do łask. To nie tylko modny trend, ale też dobry sposób na wzbogacenie zimą codziennej diety w cenne składniki odżywcze i witaminy. Jak je przygotować radzi profesor Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych.
Eksperci UPWr: Zadbajmy, by dzieci jadły zdrowo w domu i w szkole
24.08.2023
Monika Maćków, dietetyk kliniczny z Katedry Żywienia Człowieka UPWr o tym, co dziecko powinno jeść na śniadanie, by wspomóc pracę mózgu i koncentrację, jak przygotować uczniom idealny lunch-box i dlaczego z diety należy wyeliminować słodzone napoje, a zwłaszcza energetyki.
Eksperci UPWr: Suszyć, marynować, mrozić? Jak zbierać i przetwarzać grzyby
21.08.2023
Przed nami szczyt sezonu grzybowego. Na jesienny wysyp czekają miłośnicy borowików, podgrzybków, maślaków i kurek. Dr Cecylia Uklańska-Pusz z Katedry Ogrodnictwa UPWr podpowiada, jak zbierać grzyby i która z metod ich przetwarzania jest najlepsza.
Eksperci UPWr: Niebezpieczne odpady płoną, duszą i trują!
08.08.2023
Skuteczne metody utylizacji odpadów niebezpiecznych są bardzo drogie, co prowadzi do nielegalnych praktyk, takich jak „przypadkowe samozapłony”. W efekcie takiego pożaru ilość składowanych odpadów zmniejsza się bowiem o nawet 90 proc., a ryzyko kary jest niewielkie, bo ciężko wskazać sprawcę – mówi dr Sylwia Stegenta-Dąbrowska z Katedry Biogospodarki Stosowanej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
WAZZA „Ciepła”, czyli wspólna inicjatywa miasta i wrocławskich uczelni
04.08.2023
Studenci i naukowcy trzech wrocławskich uczelni projektują ogród społeczny dla seniorów. Wszystko dzięki finansom płynącym z miasta.
Kiedy kości zdradzają swoje tajemnice
01.08.2023
Letnie warsztaty antropologiczno-archeologiczne na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu to zajęcie dla cierpliwych, dociekliwych i uważnych. Uczestnicy badali szczątki znajdujące się w czterech urnach z cmentarzyska ciałopalnego ludności bałtyjskiej zamieszkującej Pojezierze Mrągowskie.
Dr Marta Sylla ze stypendium MEN dla wybitnych młodych naukowców
28.07.2023
Naukowczyni z UPWr została nagrodzona stypendium Ministra Edukacji i Nauki dla wybitnych młodych naukowców za osiągnięcia naukowe w dyscyplinie geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna.
Eksperci UPWr: sałatki, koktajle i zupy - to dieta na upały
18.07.2023
Monika Maćków z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu mówi o tym, co jeść i pić w upalne dni, czego unikać oraz czym się nawadniać. – W okresie upałów trzeba dużo pić i co ważne pić bardzo często, małymi porcjami, podczas całego dnia. Unikać powinniśmy natomiast produktów smażonych, fast food i potraw ostro przyprawionych, a jeśli sięgamy po lody, to po sorbety – mówi dietetyczka.
Studentka weterynarii reprezentowała UPWr na World Reining Championships Young Riders
13.07.2023
Alicja Olejnik, studentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, reprezentowała uczelnię w jeździectwie na mistrzostwach świata World Reining Championships Young Riders.
Chór UPWr ze srebrnym medalem Międzynarodowego Konkursu Chóralnego w Prevezie
12.07.2023
Chór Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, pod batutą prof. Alana Urbanka, zdobył srebrny medal na 27. Międzynarodowym Konkursie Chóralnym w Prevezie, w Grecji.
Brązowy medal dla zawodnika Sekcji Karate AZS Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
06.07.2023
Michał Bąbos zdobył brązowy medal Igrzysk Europejskich. Nie jest to jednak pierwszy sukces zawodnika Sekcji Karate AZS Uniwersytetu Przyrodniczego Wrocław na najważniejszych turniejach w Europie i na Świecie.
Eksperci UPWr: grypa kotów – co o niej wiemy i jak uniknąć zakażenia
06.07.2023
Za większość nagłych zgonów kotów poprzedzonych dusznościami, drgawkami lub atakami padaczki odpowiada zakażenie wirusem grypy ptaków podtypu H5N1. Na 29 przebadanych dotąd próbek wynik dodatni dało 20, m.in. ta pochodząca od kota leczonego w uczelnianej przychodni weterynaryjnej. – Sprawa jest poważna, ale należy tonować stwierdzenia, że mamy do czynienia z epidemią ptasiej grypy u kotów – mówi prof. Krzysztof Rypuła z Zakładu Chorób Zakaźnych Zwierząt i Administracji Weterynaryjnej UPWr.
Studentki UPWr laureatkami konkursu SPAK
04.07.2023
Katarzyna Betkier i Julia Ochojska zdobyły odpowiednio I i II miejsce w konkursie SPAK na najlepsze prace dyplomowe z zakresu architektury krajobrazu obronione w roku akademickim 2021-2022.
Grzyby internetem natury
03.07.2023
W najnowszym odcinku podcastu eksperci z UPWr – dr Cecylia Uklańska-Pusz z Katedry Ogrodnictwa i prof. Artur Gryszkin z Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa opowiadają o tym, które grzyby są najbardziej trujące, jak rozpoznać grzyby jadalne i czy grzyby z The Last of Us istnieją naprawdę.
Perspektywy 2023. UPWr na pierwszym miejscu wśród uczelni przyrodniczych w Polsce
29.06.2023
UPWr po raz kolejny znalazł się na pierwszym miejscu wśród uczelni przyrodniczych w Polsce. Utrzymuje też wysokie pozycje w Rankingu Kierunków Studiów, a w zestawieniu ogólnym plasuje się na 30. miejscu.