eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Szkoła Doktorska UPWr: prof. Szyda i analiza bioinformatyczna

20.04.2021

Prof. Joanna Szyda: – Szkoła Doktorska UPWr to szansa dla ambitnych i pracowitych. Analiza danych, big data, data mining to nowoczesne narzędzia, które pozwalają naukowcom zupełnie inaczej spojrzeć na zwierzęta i mikroorganizmy, które badają.

Dr Jarosław Waroszewski pobierający próbki z obszaru lawy na Islandii

Historia ukryta w glebie

18.04.2021

Kiedyś nauczyciel i uczeń, dziś każdy z nich idzie własną naukową drogą – dr Jarosław Waroszewski i jego były magistrant Michał Dudek. Obaj związani są z Instytutem Nauk o Glebie i Ochrony Środowiska UPWr. Naukowo zajmują się glebami, ale ich zainteresowania i metody badawcze są zupełnie odmienne.

Magdalena Doherty, trzymająca buldożka francuskiego

Absolwentka UPWr Magdalena Doherty z brytyjskim statusem Advanced Practitioner

14.04.2021

Magdalena Doherty pasję do weterynarii i chirurgii ma odkąd pamięta. Od zawsze wiedziała kim chce zostać, spędzając już jako dziecko wolny czas na ratowaniu i pielęgnowaniu dzikich zwierząt.

zieleń miejska we Wrocławiu

Hassanali Mollashahi – Chcę ulepszać miasta

07.04.2021

Zieleń miejska pełni różnego rodzaju funkcje ekosystemowe dla człowieka i środowiska, a ja, jako młody badacz chcę dowiedzieć się, jak mogę ulepszać miasta i uczynić je bardziej inteligentnymi – mówi Hassanali Mollashahi, student Szkoły Doktorskiej UPWr.

Prof. Adam Figiel: Szkoła Doktorska UPWr czeka

24.03.2021

Nowoczesne rolnictwo wymaga dzisiaj specjalistycznej wiedzy z bardzo wielu obszarów nauki. Prof. Adam Figiel podkreśla: – Nasza szkoła doktorska czeka na naukowców, którzy mają świadomość wyzwań, z jakimi musi się mierzyć ludzkość.

Klaudia Masztalerz, doktorantka w Instytucie Inżynierii Rolniczej UPWr

Klaudia Masztalerz: – Nie widzę siebie na zawsze zamkniętej w laboratorium

18.03.2021

Na początku były studia z odnawialnych źródeł energii, ale ciekawsze okazało się opracowywanie procesów pozyskiwania zdrowej żywności. Dla Klaudii Masztalerz, doktorantki w Instytucie Inżynierii Rolniczej najważniejsze jest, by nie dać się zamknąć z pomysłami w laboratorium. Chce przekuwać je w produkcję zdrowego i smacznego jedzenia. Chętnie czerpie z doświadczeń zagranicznych, ale swoją przyszłość widzi tylko w Polsce.

Dr Aleksandra Bawiec z Instytutu Inżynierii Środowiska Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w laboratorium

Dr Bawiec: – Zawsze byłam kujonem, nie mam czasu się nudzić

15.03.2021

Przyznaje, że praca młodego naukowca w Polsce nie zawsze jest łatwa, szczególnie w konkurencyjnej dziedzinie, którą sama się zajmuje, czyli technice sanitarnej. Ale można! Dr Aleksandra Bawiec doktorat obroniła z wyróżnieniem, a na swoim koncie ma 34 publikacje, w tym wiele w renomowanych czasopismach zagranicznych.

Rok w pandemii na UPWr

12.03.2021

Aż 80 procent zaszczepionych nauczycieli, przygotowania do szczepienia pozostałych pracowników, wzrost liczby publikacji, przeniesienie nie tylko dydaktyki, ale też i konferencji naukowych do trybu on-line – podsumowujemy rok z koronawirusem.

Beatriz przyjechała do Polski z Teneryfy kontynuować naukę w Szkole Doktorskiej UPWr

Biologia molekularna w Szkole Doktorskiej UPWr

10.03.2021

Beatriz Hernández Suárez przyjechała do Polski, aby kontynuować studia na zaproszenie swojej promotorki – prof. Aleksandry Pawlak. Obecnie, już drugi rok w Szkole Doktorskiej UPWr, skupia się na szukaniu nowych potencjalnych celów dla terapii przeciwnowotworowej.

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu przystępuje do OGC

02.03.2021

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu to pierwsza uczelnia w Polsce, która została członkiem globalnej organizacji OGC (Open Geospatial Consortium), czuwającej nad opracowaniem i popularyzacją standardów danych przestrzennych.

Ponad 3 mln na badania nad salmonellą

25.02.2021

Prof. Krzysztof Grzymajło z Katedry Biochemii i Biologii Molekularnej dostał ponad 3 miliony złotych na grant realizowany w ramach programu Sonata Bis 10 Narodowego Centrum Nauki. W swoich badaniach będzie badał relacje pomiędzy gospodarzem, patogenem i mikrobiomem gospodarza w pierwszych etapach zakażenia pałeczkami Salmonella.

Prof. Józef Sowiński z Instytutu Agroekologii i Produkcji Roślinnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Prof. Sowiński: – Nauczanie to nieustanne wyzwania

22.02.2021

Z uczelnią związany od 38 lat, nazywa ją swoim drugim domem. O postępie w dydaktyce, nauczaniu w dobie pandemii i zagranicznych wzorcach – w cyklu „Mistrzowie dydaktyki” na 70-lecie UPWr – rozmawiamy z prof. Józefem Sowińskim.

Adrianna Aleksandrowicz, obecnie doktorantka UPWr, z dyplomem za zajęcie 3 miejsca w konkursie Agroabsolwent na najlepsze prace magisterskie

Doktorantka UPWr z nagrodą za międzyuczelnianą magisterkę

16.02.2021

Adrianna Aleksandrowicz została laureatką ogólnopolskiego konkursu Agroabsolwent na najlepszą pracę dyplomową na temat nowoczesnego rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego. To efekt współpracy UPWr z UWr.

Dr Joanna Rosenberger: – Ptaki też lubią się bawić

14.02.2021

O misji ratowania głuszców, badaniach na krukach zerkających w lusterka i informacjach zapisanych w skorupach ptasich jaj opowiada dr Joanna Rosenberger z Instytutu Hodowli Zwierząt. To pierwszy wywiad z cyklu „Naukowa siła UPWr”, który przybliży sylwetki młodych, zdolnych naukowców naszej uczelni.

Prof. Szewrański przewodniczącym nowej dyscypliny na UPWr

09.02.2021

Prof. Szymon Szewrański, dyrektor Instytutu Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu odebrał powołanie na przewodniczącego dyscypliny ewaluowanej Geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna.

Wiodące zespoły w praktyce

28.01.2021

Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu rozpoczynają swoją działalność Wiodące Zespoły Dydaktyczne. Dwa lata wcześniej powstały Wiodące Zespoły Badawcze. Ponieważ uniwersytet to nauka i dydaktyka, badania i kształcenie, jest oczywiste, że z czasem wiodące zespoły badawcze i dydaktyczne zaczną współdziałać.

Wiodące zespoły – patent na rozwój

27.01.2021

Obchodzący 70-lecie Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wchodzi w swoją nową dekadę z wyjątkowo ambitnym planem. Jeśli się powiedzie – niewielka, specjalistyczna, lokalna uczelnia może, jako uniwersytet badawczy, stać się rozpoznawalnym w świecie ośrodkiem badań i kształcenia w trzech kluczowych dla ludzi obszarach: żywność – zdrowie – środowisko.

Prof. Bogacz: – Torf tworzy się długo

22.01.2021

Nowo powołany prof. Adam Bogacz, gleboznawca, o tym, dlaczego trzeba chronić torfowiska, jak powstaje gleba, dlaczego te w Polsce mają tylko 12 tysięcy lat i co łączy naukę o glebie z... polityką.

Prof. Szulczewski: – Matematyka jest uniwersalna

20.01.2021

Nowo powołany prof. Wiesław Szulczewski z Katedry Matematyki o tym, co łączy matematyków z przyrodnikami, do czego wykorzystuje się metody modelowania matematycznego, dlaczego matematyka jest ważna również dla humanistów i o... Giełdzie Papierów Wartościowych.

Prof. Chełmońska-Soyta: – Zaszczepię się

19.01.2021

Immunolog prof. Anna Chełmońska-Soyta, prorektor Uniwersytetu Przyrodniczego ds. innowacji i współpracy z gospodarką, o tym, co wiemy o odporności, wirusach i szczepionkach i o fałszywych mitach wykorzystywanych przez antyszczepionkowców.

Nauka nie ma granic, a uniwersytet to nauka

04.01.2021

Prof. Jarosław Bosy, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu na przełomie roku 2020 i 2021 o współpracy międzynarodowej, nauce i dydaktyce, uniwersytecie i liderach, czasie i geodezji.

  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 27

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png