eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Absolutorium Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego – relacja

11.12.2023

Absolwenci Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uroczyście świętowali odebranie dyplomów.

O czym mówią lodowce? Antarktyda, zmiany klimatu i data science

11.12.2023

W najnowszym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie” zgłębiamy fascynujący świat lodowców i klimatu. Swoją wiedzą i doświadczeniem dzielą się z nami prof. Sławomir Tułaczyk – geomorfolog, glacjolog i geograf z University of California oraz dr Grzegorz Chrobak z Instytutu Gospodarki Przestrzennej UPWr i specjalista w dziedzinie data science. Z ich pomocą spróbujemy zrozumieć wpływ zmian klimatu na lodowce, a także ich globalne konsekwencje.

100 lat wyjątkowego życia

08.12.2023

Właśnie skończył 100 lat – urodził się 5 grudnia 1923 roku. Żołnierz Armii Krajowej, więzień stalinowskich łagrów i naukowiec, o którym przyjaciele i wychowankowie mówią krótko – człowiek wartości. Jerzy Kiersnowski.

Nowy WZB zajmie się badaniami Ziemi i kosmosu

06.12.2023

Na UPWr powstał kolejny Wiodący Zespół Badawczy – SPACE OS – skoncentrowany na badaniach Ziemi i kosmosu za pomocą technik geodezyjnych. Na początku listopada odbyło się także pierwsze spotkanie wybranej w sierpniu nowej Rady WZB.

Na UPWr startuje Ekstranet Studencki

06.12.2023

Dziś, w Mikołajki, na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu startuje Ekstranet Studencki – miejsce w pełni dedykowane Wam, studentom. Tu możecie zorganizować swój kalendarz, znaleźć ważne informacje i być na bieżąco ze wszystkimi wydarzeniami.

XXII Dzień Aktywności Studenckiej na UPWr – działo się!

05.12.2023

XXII Dzień Aktywności Studenckiej na UPWr zgromadził około 40 stoisk pełnych quizów, konkursów i ciekawych eksponatów. Jak co roku, było ciekawie i zabawnie!

Absolutorium Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt – relacja

04.12.2023

Absolwenci Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt świętowali ukończenie studiów.

Praca magisterska w formie artykułu? To możliwe

29.11.2023

Nie każdy wie, że istnieje inna forma pracy magisterskiej, niż ta tradycyjna. Jedną z alternatyw jest napisanie artykułu naukowego. O swoim doświadczeniu z tą formą opowiadają Monika Siniawska, Kamila Koj i Martyna Rybak, absolwentki Technologii Żywności i Żywienia Człowieka.

Ustanowiono nowy samorząd wydziałowy

28.11.2023

Utworzenie nowego Wydziału Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu oznacza nie tylko autonomię naukową, ale także powstanie nowego samorządu studenckiego. Wiceprzewodniczący Piotr Małolepszy i członkini zarządu ds. współprac Klaudia Kwietniewska widzą w nowym wydziale szansę na rozwój i innowacje.

Absolutorium Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności - relacja

27.11.2023

Absolwenci Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uroczyście świętowali odebranie dyplomów.

Psy ratownicze, terapeutyczne i przewodnicy – bohaterowie na czterech łapach

24.11.2023

W najnowszym odcinku podcastu eksperci dr Anna Budny-Walczak z Katedry Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt i Tomasz Stępień, Współpracownik Fundacji Psi Ratownicy opowiadają o psach terapeutycznych, przewodnikach i ratowniczych. Mówią m.in. o ich bohaterskich misjach, jak przeszukują gruzowiska i odnajdują zaginione osoby, czy o psach, które bezpiecznie prowadzą przez życie osoby z niepełnosprawnościami.

Hodowla bydła: między zyskiem a dobrostanem

24.11.2023

Wiele krów traci ciążę na wczesnym etapie, do 50 dnia. Ustalenie ich profilu hematologicznego pomaga w wykryciu zaburzeń rozrodczych. Szybka diagnostyka ma kluczowe znaczenie dla utrzymania rentowności stada i efektywnej reprodukcji.

Gdzie smak spotyka innowację. Nauka o żywności z profesorem Edgarem Chambersem IV

22.11.2023

Profesor Edgar Chambers IV z University of Kansas opowiada o swojej podróży do świata nauki o żywności, jego wizycie na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, historii i przyszłości nauki o żywieniu oraz szczegółach dotyczących zaawansowanych badań, w których bierze udział.

Absolutorium Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji - relacja

20.11.2023

Absolwenci Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uroczyście świętowali odebranie dyplomów.

Prof. Luca Pandolfi: – Przeszłość daje nam wgląd w przyszłość

20.11.2023

Włoski paleontolog, prof. Luca Pandolfi z Uniwersytetu w Basilicacie w Potenzie, współpracuje z antropologiem i paleontologiem dr. hab. Dariuszem Nowakowskim z UPWr nad odkryciem tajemnic naszej planety dotyczących ewolucji dużych ssaków i ich adaptacji do zmian klimatycznych.

Za nami X Edycja Wrocławskiego GIS-Day

17.11.2023

W dniach 15-16 listopada odbyła się dziesiąta edycja Wrocławskiego GIS-Day, organizowanego przez Studenckie Koło Naukowe Geodetów z UPWr oraz Koło Naukowo-Badawcze GIS z PWr. To wydarzenie skupiające się na Systemach Informacji Geograficznej (GIS) przyciąga zarówno profesjonalistów, jak i pasjonatów tej dziedziny.

Mamy 72 lata!

17.11.2023

W 1951 roku decyzją władz państwowych utworzona została Wyższa Szkoła Rolnicza we Wrocławiu. Pierwszym rektorem uczelni został wybitny botanik i badacz torfu i torfowisk prof. Stanisław Tołpa.

Przewodnik po kołach naukowych WGPiAK

16.11.2023

Na UPWr powstał nowy wydział – WGPiAK. Wraz z przeniesieniem tu niektórych kierunków z WIKŚiG-u przeniesione zostały również koła naukowe SKN Architektury Krajobrazu i SKN Planowania Przestrzennego PUZZLE.

Nowa strefa relaksu na UPWr

16.11.2023

Na terenie Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu powstała nowa strefa relaksu dzięki inicjatywie firmy Tasomix i zaangażowaniu Studenckiego Koła Naukowego Żywienia Zwierząt. Nowa przestrzeń ma nie tylko stanowić oazę spokoju dla studentów, ale być też symbolem synergii między światem akademickim a biznesowym.

Superfoods 101: Black Garlic and Other Supplements

13.11.2023

W pierwszym anglojęzycznym odcinku podcastu, prof. Adam Figiel i dr Nesa Dibagar opowiadają o wpływie diety na zdrowie, właściwościach jabłek i czarnego czosnku, międzynarodowej współpracy w badaniach i odmiennych perspektywach kulturowych. Czym tak naprawdę są superfoods? Jak wpływają na nasze zdrowie? Co to jest czarny czosnek? Czy jedzenie superfoods naprawdę może wpłynąć na długość naszego życia? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w najnowszym odcinku podcastu UPWr.

Absolwent Filip Marek: – Rośliny też podlegają trendom

10.11.2023

Filip Marek to absolwent ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Dziś jest dyrektorem, edukatorem i znawcą trendów w świecie florystyki.

  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 67

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png