eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Prof. Zaleśny i taksonomia

01.12.2022

Prof. Grzegorz Zaleśny z Instytutu Biologii Środowiskowej UPWr dostał finansowanie na projekt zatytułowany „Taksonomia następnej generacji” – nowe narzędzie w badaniach nad funkcjonowaniem układów pasożyt-żywiciel na przykładzie przywr z rodzaju Cotylurus (Diplostomoidea: Strigeidae)”.

Dr Wojciechowicz-Budzisz i komosa ryżowa

01.12.2022

Dr Agata Wojciechowicz-Budzisz przez najbliższy rok będzie realizowała projekt zatytułowany „Charakterystyka zakwasów piekarskich przygotowanych na bazie pseudozbóż z udziałem słodów specjalnych” – tym pseudozbożem, z którego będzie otrzymywać zakwasy będące bazą do wypieku pieczywa, będzie komosa ryżowa, inaczej quinoa: biała, czerwona i czarna.

Dr Śliwka i bakteriofagi w weterynarii

01.12.2022

Dr Paulina Śliwka z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności w swoich badaniach zajmie się bakteriofagami, które mogą być zastosowane w leczeniu biegunek u zwierząt towarzyszących – psów i kotów – wywołanych chorobotwórczymi bakteriami beztlenowymi Clostridioides difficile oraz Clostridium perfringens.

Dr Rychlicka: – Szukam sposobu na skuteczniejsze suplementy

01.12.2022

Dr Magdalena Rychlicka z z Katedry Chemii i Biokatalizy Żywności chce otrzymać preparat kwasu ferulowego w formie nanoemulsji, dzięki czemu będzie on mógł znaleźć zastosowanie jako suplement w profilaktyce chorób cywilizacyjnych takich jak nowotwory i cukrzyca.

Dr Rak: – Mleko owsiane z przyprawami to ukłon w stronę tradycji

01.12.2022

Opracowanie receptur prozdrowotnych napojów na bazie mleka owsianego z dodatkiem mieszanek przypraw – tym w swoim projekcie badawczym zajmie się dr Karolina Rak z Katedry Żywienia Człowieka.

Dr Domańska zbada ścieki

01.12.2022

Dr Magdalena Domańska z Instytutu Inżynierii Środowiska w konkursie Miniatura 6 realizować będzie projekt badawczy zatytułowany „Ścieki oczyszczone jako źródło informacji o mikroorganizmach biorących udział w przemianach związków azotu”.

Mamy trzech LIDER-ów! Sukces naukowców UPWr w konkursie NCBiR

30.11.2022

Projekty dr Karoliny Bierowiec, dr Agaty Mikołajczyk-Martinez oraz prof. Tomasza Hadasia zwyciężyły w XIII edycji konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu LIDER. Naukowcy UPWr otrzymają na swoje badania blisko 4,5 mln złotych.

Alan Gasiński: – W Szkole Doktorskiej UPWr znalazłem swoje miejsce

24.11.2022

Alan Gasiński w Szkole Doktorskiej pracuje nad słodowaniem nasion roślin strączkowych – otrzymywany w ten sposób nowy surowiec cechuje się m.in. większą zawartością białka. Jego promotorka prof. Joanna Kawa-Rygielska przyznaje, że Alan do SD dostał się za drugim podejściem, ale dzisiaj wyróżnia go kreatywność i samodzielność.

Czy rośliny lecznicze to przyszłość medycyny?

17.11.2022

Prof. Mehdi Rahimmalek – irański botanik i fitochemik, wraz z naukowcami z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zbada właściwości lecznicze irańskich gatunków roślin Lamiaceae i Apiaceae w ramach programu wymian naukowych NAWA.

Najeźdźcy czwartej klasy

15.11.2022

Chcieliśmy odtworzyć zniszczone przez nawłocie łąki wraz z ich bioróżnorodnością – opowiada prof. Magdalena Szymura. Przez sześć lat prowadziła eksperyment z roślinami, które stały się inspiracją dla poety, a są utrapieniem dla biologów.

UPWr w międzynarodowym projekcie SusPlant

09.11.2022

Naukowcy biorący udział w projekcie zbadają nastawienie i preferencje konsumentów do innowacyjnych produktów żywnościowych, m. in. zamienników mięsa, w społeczeństwach krajów uczestniczących w projekcie tj. Szwecji, Polski, Litwy, Ukrainy i Mołdawii. Wspólnie podjęte działania mają na celu rozeznanie podejścia konsumentów do nowych produktów na rynku oraz ułatwienie komponowania zdrowej i zrównoważonej diety.

Mamy najlepszy polski wynalazek

08.11.2022

Dr Agnieszka Krawczyk-Łebek z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy na XVI Międzynarodowej Wystawie Wynalazków „IWIS 2022” zdobyła Złoty Medal, a otrzymane przez nią w procesie biotransformacji nowe glikozydy flawonoidowe o potencjalnym działaniu przeciwdrobnoustrojowym tytuł Najlepszego Polskiego Wynalazku.

Wytrwałość się opłaca – historia absolwenta lek. wet. Petera Stewarta

03.11.2022

Lek. wet. Peter Stewart, absolwent medycyny weterynaryjnej na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, większość swojej kariery spędził na leczeniu zwierząt w zoo w Dudley, w Wielkiej Brytanii. Po latach powrócił na UPWr, by przeprowadzić kurs z zakresu medycyny egzotycznych zwierząt.

Cel? Usprawnić przyszłe geodezyjne misje satelitarne

02.11.2022

Doktorantka Szkoły Doktorskiej UPWr Joanna Najder bada symulacje orbit i globalnych parametrów geodezyjnych dla przyszłych geodezyjnych misji satelitarnych.

Studenci pamiętają o rektorach Uniwersytetu Przyrodniczego

31.10.2022

Wiktoria Waniek i Martyna Sobolewska z I roku studiów magisterskich na kierunku biologia człowieka porządkowały groby profesorów Uniwersytetu Przyrodniczego na wrocławskich nekropoliach. Tradycja ta liczy sobie już ponad 10 lat i opiera się na wolontariacie studenckim.

Doktorant UPWr opracowuje nowe narzędzia dla inteligentnego rolnictwa

19.10.2022

Jasper Mbah, kameruński doktorant ze Szkoły Doktorskiej UPWr, zamierza w Polsce zdobyć wiedzę, której w przyszłości użyje do rozwiązywania problemów związanych z niekorzystnym dla upraw zagęszczeniem gleby, będącym częściowo odpowiedzialnym za kryzys żywnościowy w jego ojczyźnie.

Naukowcy z UPWr w poszukiwaniu grobów ofiar nazistów

18.10.2022

Filie niemieckich obozów koncentracyjnych zostaną przebadane przez polsko-czeski zespół naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Uniwersytetu Zachodnioczeskiego w Pilźnie. Badaniami ze strony UPWr pokieruje dr Paweł Konczewski. Kierownikiem zespołu z Czech jest doc. dr hab. Pavel Vařeka.

Miniatura 6 dla UPWr: skrobia oporna i żywienie seniorów

14.10.2022

Dwa projekty z konkursu Miniatura 6 będą realizować naukowcy z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Prof. Małgorzata Kapelko-Żeberska będzie pracować nad nowym sposobem otrzymywania skrobi opornej, a dr Robert Gajda nad opracowaniem pierwszego w Polsce kwestionariusza pozwalającego ocenić ryzyko żywieniowe seniorów mieszkających w społeczności lokalnej.

Naukowcy UPWr w rankingu TOP 2 najbardziej wpływowych naukowców na świecie

14.10.2022

Wydawnictwo Elsevier opublikowało ranking najczęściej cytowanych naukowców na świecie. Wśród 200 tysięcy najbardziej wpływowych autorów publikacji naukowych znaleźli się przedstawiciele Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Naukowcy UPWr badają nowy lek na atopowe zapalenie skóry u psów

11.10.2022

Atopowe zapalenie skóry (AZS) dotyka już blisko 30 proc. populacji psów w Polsce, a lekarze weterynarii wciąż mają do dyspozycji leki, które działają głównie objawowo. Taka terapia nie daje długotrwałych efektów, a przewlekłe stosowanie zwiększa ryzyko wystąpienia efektów ubocznych. Naukowcy z UPWr mają szansę to zmienić.

Czy niektóre rasy psów znikną?

29.09.2022

W hodowlach psów rasowych pożądane są duże oczy, krótki nos i szeroka czaszka, co wiąże się z wyższą predyspozycją do występowania chorób układu oddechowego, urazów oczu czy chorób skóry. Czy powinniśmy więc zapomnieć o niektórych rasach? Etyka w rozrodzie psów i kotów była jednym z tematów XVI Kongresu „Problemy w rozrodzie małych zwierząt” współorganizowanego przez UPWr.

  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 25

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png