eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Europejska Karta Naukowa – co wiemy o naszej uczelni?

19.03.2018

Warunki pracy i rozwoju naukowego, wpływ na organy decyzyjne, prawa własności intelektualnej czy równość płci – to tylko niektóre obszary, które zdiagnozowaliśmy w badaniu ankietowym na UPWr.

Doktorant z UPWr wygrał szkolenie mentoringowe

16.03.2018

Paweł Stępień, zdobywca Diamentowego Grantu w 2015 roku, zakwalifikował się do szkolenia mentoringowego TopMinds, które organizowane jest przez stowarzyszenie TOP500 Innovators i Fundację Fulbrighta.

Profesor Andrzej Białowiec stypendystą Fulbrighta

14.03.2018

Naukowiec z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego UPWr, specjalizujący się w gospodarce odpadami, został stypendystą prestiżowego programu staży dla polskich naukowców – przez 9 miesięcy będzie prowadził badania na Iowa State University.

Studenci ocenili prowadzących – znamy najlepszych

13.03.2018

Po raz pierwszy ankietyzacja studentów przyjęła taką formę, wzbudziła takie zainteresowanie i zaangażowanie. Trzy wydziały zyskały dodatkowy dzień wolny, a każdy – najlepiej ocenionego przez studentów prowadzącego.

„Czas na zawodowców” – UPWr realizuje nowy projekt

09.03.2018

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu będzie realizował projekt „Czas na zawodowców”. Na ten cel przeznaczono ponad 445 tys. zł.

VIII Szalona Studencka Noc Naukowa

09.03.2018

„Kobiety z pasją w nauce” – pod takim hasłem 8 marca odbyła się ósma już edycja Szalonej Studenckiej Nocy Naukowej, imprezy organizowanej przez studentów dla studentów.

Samorząd studencki UPWr – sposób na doświadczenie

05.03.2018

Łączy ich potrzeba działania. Przyznają, że dzięki temu działaniu zdobywają doświadczenie, które przyda im się w pracy. Samorząd studencki na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.

Strefa relaksu dla studentów WBiNoŻ

01.03.2018

Studenci Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności zyskali strefę relaksacyjno-edukacyjną – z poduchami i leżakami do wylegiwania się, a niebawem i ławkami do nauki – sponsorowaną przez firmę Tarczyński.

Awanturnicy w Pawłowicach. Muzyczni

28.02.2018

Podczas ostatniego Wieczoru Pawłowickiego wystąpił zespół Jaracas, wykonujący muzykę XVII-wiecznej Hiszpanii.

Dr Sue Dyson na UPWr. Od jeździectwa do weterynarii

27.02.2018

Dr Sue Dyson, światowej sławy specjalistka z zakresu ortopedii koni, była gościem specjalnym międzynarodowej konferencji zorganizowanej przez Sassebi Alina Palichleb, Equine Massage i Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt UPWr.

Gadżet promocyjny UPWr nagrodzony

26.02.2018

Rośliny in vitro zamknięte w małych słoikach, rozmnażane w Katedrze Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa, zostały nagrodzone w konkursie Genius Universitatis na najlepszy gadżet promujący uczelnię wyższą w Polsce.

Lutowe posiedzenie senatu

26.02.2018

Do najważniejszych spraw lutowego posiedzenia senatu należało wyrażenie zgody na zbycie nieruchomości w Zabrodziu, referaty z działalności biblioteki, wydawnictwa, studium pedagogicznego, uniwersytetu otwartego oraz informacje o warunkach socjalno-bytowych studentów.

Studenckie śniadanie z rektorem

23.02.2018

Rektor Tadeusz Trziszka zaprosił na śniadanie dziesięcioro studentów – aktywistów, naukowców, sportowców i wolontariuszy – aby podziękować im za ich działalność, docenić sukcesy i porozmawiać o tym, co wspólnie można zmienić na UPWr.

Biopaliwo z drożdży i alg – grant NCN

21.02.2018

Dr Adam Dobrowolski z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności WBiNoŻ otrzymał 1,5 mln zł na badania z konkursu SONATA BIS 7. Sprawdzi, czy i w jaki sposób biomasa brunatnych alg morskich może być wykorzystana do produkcji biopaliw przez drożdże.

Europejska Karta Naukowa. Co daje pracownikom i UPWr?

19.02.2018

W Polsce to wyróżnienie ma 67 instytucji. Przyznaje je Komisja Europejska na podstawie analizy zasad funkcjonowania wnioskodawcy, zalecając – po uwzględnieniu braków – naprawczy plan działania. Za dwa lata pierwsza ocena.

Uniwersytet Dzieci na Uniwersytecie Przyrodniczym

15.02.2018

Cel do 2025 roku: pół miliona dzieci – 20% wszystkich uczniów klas 1-6 SP i 28 tysięcy nauczycieli – 10% wszystkich uczących w klasach 1-6. Do zrealizowania z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu.

Ekspert UPWr: Doceńmy ryby. Nie tylko w śledzika

13.02.2018

Polacy w ciągu roku jedzą średnio 12 kilogramów ryb. Dla porównania: Norweg je ich 46 kg, a Portugalczyk aż 60 kg. Najczęściej wybieramy mintaja, a zaraz po nim – śledzie. Dlaczego warto jeść ryby?

Tytuł studenta-wynalazcy dla doktorantki UPWr

09.02.2018

Joanna Kozłowska, doktorantka w Katedrze Chemii UPWr, została laureatką konkursu „Student-wynalazca” za cykl 46 wynalazków. Jej badania mogą w przyszłości ułatwić walkę z rakiem.

Nagroda ministra za najlepszą pracę inżynierską

08.02.2018

Jakub Chruściński, absolwent gospodarki przestrzennej na UPWr, wieloletni prezes SKN Planowania Przestrzennego „Puzzle”, otrzymał nagrodę ministra infrastruktury za najlepszą pracę inżynierską – poświęcił ją identyfikacji i ocenie ryzyka lokalnych powodzi opadowych.

Ekspert UPWr: Tłusty czwartek? Szanujmy tradycję!

08.02.2018

Żeby nie mieć wyrzutów sumienia po zjedzeniu jednego pączka, powinniśmy pójść na 40-minutowy szybki spacer. Ale jak mówi prof. Monika Bronkowska z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, tradycja jest po to, by o niej pamiętać.

Architekci krajobrazu z UPWr: Wieś nie musi udawać miasta

07.02.2018

Prof. Irena Niedźwiecka-Filipiak i dr Zbigniew Kuriata zostali wyróżnieni przez samorząd województwa opolskiego za udział w Programie Odnowy Wsi. Nasi naukowcy opolskie doświadczenia wykorzystują też na Dolnym Śląsku.

  • 1
  • 53
  • 54
  • 55
  • 73

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png