Strefa relaksu dla studentów WBiNoŻ
Studenci Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności zyskali strefę relaksacyjno-edukacyjną – z poduchami i leżakami do wylegiwania się, a niebawem i ławkami do nauki – sponsorowaną przez firmę Tarczyński.
To miejsce odpoczynku, nauki, spotkań i rozmów. Choć studenci chętnie korzystają z niego już od kilku tygodni, oficjalnie przedstawiciele uczelni, firmy Tarczyński i Samorządu Studentów UPWr otworzyli strefę chilloutu (zwaną również wypoczynkową, relaksacyjną i edukacyjną) na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności 1 marca. Lokalizacja nie jest przypadkowa – studenci i absolwenci kierunków związanych z żywnością stanowią liczną grupę stażystów i pracowników w Grupie Tarczyński, której zakład produkcyjny wyrobów wędliniarskich znajduje się w Ujeźdzcu Małym koło Trzebnicy.
– Staże, do których zachęcamy studentów Uniwersytetu Przyrodniczego, organizujemy z myślą o dalszym zatrudnieniu i rzeczywiście większość stażystów zostaje w firmie. Trwają 7 miesięcy, mają formę umowy o pracę i mogą się odbywać na stanowisku technologa lub kierownika zmiany produkcyjnej, z możliwością indywidualnego dostosowania do oczekiwań i kwalifikacji stażysty. Właściwie co miesiąc przyjmujemy kilka osób, więc można się do nas zgłosić w każdym momencie – wyjaśnia Kamila Kaczmarek, kierownik Działu Rekrutacji. – Organizujemy również praktyki zawodowe, za które – jeśli trwają dłuższy okres, np. 3 miesiące – także oferujemy wynagrodzenie. Wszystkie informacje i dane kontaktowe można znaleźć na naszej stronie.
– W 2017 r. firma pomogła nam zorganizować UPnalia, potem wspierała nas przy kolejnych inicjatywach – mówi Kacper Mędygrał, przewodniczący samorządu studenckiego, student technologii żywności i żywienia człowieka oraz ambasador Tarczyńskiego. – Jako studenci, zawsze chcieliśmy mieć takie miejsce do odpoczynku i mam nadzieję, że strefa będzie służyła wielu rocznikom na tym wydziale. Wkrótce podobne pojawią się w innych miejscach uczelni. Niedługo w strefie będą miejsca do nauki i automat z przekąskami, staramy się również o mikrofalówkę – sam jestem z tego wydziału i wiem, że studenci bardzo jej tu potrzebują.
Jak podkreśla prorektor ds. innowacji i współpracy z gospodarką, Anna Chełmońska-Soyta, współpraca uniwersytetu z firmą Tarczyński trwa już od lat i dobrze, kiedy współpraca z biznesem obejmuje również studentów. – Mamy z firmą Tarczyński podpisane porozumienie o współpracy, od wielu lat trwają wspólne działania w sferze badawczo-rozwojowej, które prowadzi głównie prof. Andrzej Jarmoluk z Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością. Powstanie strefy chilloutu ma przede wszystkim umocnić związek pomiędzy studentami i przyszłym pracodawcą, ale jest też niejako emanacją faktu, że uczelnia umacnia swoje otoczenie gospodarcze i kontakty z przedsiębiorcami – podsumowuje.
Galeria zdjęć