Studenci Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności zyskali strefę relaksacyjno-edukacyjną – z poduchami i leżakami do wylegiwania się, a niebawem i ławkami do nauki – sponsorowaną przez firmę Tarczyński.
To miejsce odpoczynku, nauki, spotkań i rozmów. Choć studenci chętnie korzystają z niego już od kilku tygodni, oficjalnie przedstawiciele uczelni, firmy Tarczyński i Samorządu Studentów UPWr otworzyli strefę chilloutu (zwaną również wypoczynkową, relaksacyjną i edukacyjną) na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności 1 marca. Lokalizacja nie jest przypadkowa – studenci i absolwenci kierunków związanych z żywnością stanowią liczną grupę stażystów i pracowników w Grupie Tarczyński, której zakład produkcyjny wyrobów wędliniarskich znajduje się w Ujeźdzcu Małym koło Trzebnicy.
fot. Tomasz Lewandowski
– Staże, do których zachęcamy studentów Uniwersytetu Przyrodniczego, organizujemy z myślą o dalszym zatrudnieniu i rzeczywiście większość stażystów zostaje w firmie. Trwają 7 miesięcy, mają formę umowy o pracę i mogą się odbywać na stanowisku technologa lub kierownika zmiany produkcyjnej, z możliwością indywidualnego dostosowania do oczekiwań i kwalifikacji stażysty. Właściwie co miesiąc przyjmujemy kilka osób, więc można się do nas zgłosić w każdym momencie – wyjaśnia Kamila Kaczmarek, kierownik Działu Rekrutacji. – Organizujemy również praktyki zawodowe, za które – jeśli trwają dłuższy okres, np. 3 miesiące – także oferujemy wynagrodzenie. Wszystkie informacje i dane kontaktowe można znaleźć na naszej stronie.
– W 2017 r. firma pomogła nam zorganizować UPnalia, potem wspierała nas przy kolejnych inicjatywach – mówi Kacper Mędygrał, przewodniczący samorządu studenckiego, student technologii żywności i żywienia człowieka oraz ambasador Tarczyńskiego. – Jako studenci, zawsze chcieliśmy mieć takie miejsce do odpoczynku i mam nadzieję, że strefa będzie służyła wielu rocznikom na tym wydziale. Wkrótce podobne pojawią się w innych miejscach uczelni. Niedługo w strefie będą miejsca do nauki i automat z przekąskami, staramy się również o mikrofalówkę – sam jestem z tego wydziału i wiem, że studenci bardzo jej tu potrzebują.
fot. Tomasz Lewandowski
Jak podkreśla prorektor ds. innowacji i współpracy z gospodarką, Anna Chełmońska-Soyta, współpraca uniwersytetu z firmą Tarczyński trwa już od lat i dobrze, kiedy współpraca z biznesem obejmuje również studentów. – Mamy z firmą Tarczyński podpisane porozumienie o współpracy, od wielu lat trwają wspólne działania w sferze badawczo-rozwojowej, które prowadzi głównie prof. Andrzej Jarmoluk z Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością. Powstanie strefy chilloutu ma przede wszystkim umocnić związek pomiędzy studentami i przyszłym pracodawcą, ale jest też niejako emanacją faktu, że uczelnia umacnia swoje otoczenie gospodarcze i kontakty z przedsiębiorcami – podsumowuje.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.