wybierz kategorie wiadomości
100 lat wyjątkowego życia
08.12.2023
Właśnie skończył 100 lat – urodził się 5 grudnia 1923 roku. Żołnierz Armii Krajowej, więzień stalinowskich łagrów i naukowiec, o którym przyjaciele i wychowankowie mówią krótko – człowiek wartości. Jerzy Kiersnowski.
Na UPWr startuje Ekstranet Studencki
06.12.2023
Dziś, w Mikołajki, na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu startuje Ekstranet Studencki – miejsce w pełni dedykowane Wam, studentom. Tu możecie zorganizować swój kalendarz, znaleźć ważne informacje i być na bieżąco ze wszystkimi wydarzeniami.
XXII Dzień Aktywności Studenckiej na UPWr – działo się!
05.12.2023
XXII Dzień Aktywności Studenckiej na UPWr zgromadził około 40 stoisk pełnych quizów, konkursów i ciekawych eksponatów. Jak co roku, było ciekawie i zabawnie!
Naukowcy z UPWr w komitetach naukowych PAN
01.12.2023
Polska Akademia Nauk zakończyła wybory członków komitetów naukowych, które swoją kadencję rozpoczną w 2024 roku. Wśród wybranych są naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Naukowczyni UPWr powołana do KKE
30.11.2023
Prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak została powołana do Krajowej Komisji Etycznej do Spraw Doświadczeń na Zwierzętach (KKE). – Najważniejsze to znaleźć równowagę pomiędzy badaniami, w których udział zwierząt jest konieczny, a tymi, których wynik można uzyskać z wykorzystaniem tzw. metod alternatywnych – mówi o swojej roli w KKE naukowczyni UPWr.
Ustanowiono nowy samorząd wydziałowy
28.11.2023
Utworzenie nowego Wydziału Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu oznacza nie tylko autonomię naukową, ale także powstanie nowego samorządu studenckiego. Wiceprzewodniczący Piotr Małolepszy i członkini zarządu ds. współprac Klaudia Kwietniewska widzą w nowym wydziale szansę na rozwój i innowacje.
Absolutorium Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności - relacja
27.11.2023
Absolwenci Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uroczyście świętowali odebranie dyplomów.
Psy ratownicze, terapeutyczne i przewodnicy – bohaterowie na czterech łapach
24.11.2023
W najnowszym odcinku podcastu eksperci dr Anna Budny-Walczak z Katedry Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt i Tomasz Stępień, Współpracownik Fundacji Psi Ratownicy opowiadają o psach terapeutycznych, przewodnikach i ratowniczych. Mówią m.in. o ich bohaterskich misjach, jak przeszukują gruzowiska i odnajdują zaginione osoby, czy o psach, które bezpiecznie prowadzą przez życie osoby z niepełnosprawnościami.
Hodowla bydła: między zyskiem a dobrostanem
24.11.2023
Wiele krów traci ciążę na wczesnym etapie, do 50 dnia. Ustalenie ich profilu hematologicznego pomaga w wykryciu zaburzeń rozrodczych. Szybka diagnostyka ma kluczowe znaczenie dla utrzymania rentowności stada i efektywnej reprodukcji.
Naukowczyni UPWr wyróżniona przez Wrocławskie Centrum Akademickie
23.11.2023
Dr Karolina Sobieraj została wyróżniona w Studenckim Programie Stypendialnym realizowanym przez Wrocławskie Centrum Akademickie. Docenione zostały jej sukcesy na polu biologicznej produkcji tlenku węgla z bioodpadów.
Absolutorium Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji - relacja
20.11.2023
Absolwenci Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uroczyście świętowali odebranie dyplomów.
Za nami X Edycja Wrocławskiego GIS-Day
17.11.2023
W dniach 15-16 listopada odbyła się dziesiąta edycja Wrocławskiego GIS-Day, organizowanego przez Studenckie Koło Naukowe Geodetów z UPWr oraz Koło Naukowo-Badawcze GIS z PWr. To wydarzenie skupiające się na Systemach Informacji Geograficznej (GIS) przyciąga zarówno profesjonalistów, jak i pasjonatów tej dziedziny.
Mamy 72 lata!
17.11.2023
W 1951 roku decyzją władz państwowych utworzona została Wyższa Szkoła Rolnicza we Wrocławiu. Pierwszym rektorem uczelni został wybitny botanik i badacz torfu i torfowisk prof. Stanisław Tołpa.
Przewodnik po kołach naukowych WGPiAK
16.11.2023
Na UPWr powstał nowy wydział – WGPiAK. Wraz z przeniesieniem tu niektórych kierunków z WIKŚiG-u przeniesione zostały również koła naukowe SKN Architektury Krajobrazu i SKN Planowania Przestrzennego PUZZLE.
Nowa strefa relaksu na UPWr
16.11.2023
Na terenie Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu powstała nowa strefa relaksu dzięki inicjatywie firmy Tasomix i zaangażowaniu Studenckiego Koła Naukowego Żywienia Zwierząt. Nowa przestrzeń ma nie tylko stanowić oazę spokoju dla studentów, ale być też symbolem synergii między światem akademickim a biznesowym.
Superfoods 101: Black Garlic and Other Supplements
13.11.2023
W pierwszym anglojęzycznym odcinku podcastu, prof. Adam Figiel i dr Nesa Dibagar opowiadają o wpływie diety na zdrowie, właściwościach jabłek i czarnego czosnku, międzynarodowej współpracy w badaniach i odmiennych perspektywach kulturowych. Czym tak naprawdę są superfoods? Jak wpływają na nasze zdrowie? Co to jest czarny czosnek? Czy jedzenie superfoods naprawdę może wpłynąć na długość naszego życia? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w najnowszym odcinku podcastu UPWr.
Student z UPWr na podium w EuroSkills 2023
09.11.2023
Rafał Piechaczek, student IV roku zarządzania i inżynierii produkcji na Wydziale Przyrodniczo-Technologicznym, zdobywca III miejsca w międzynarodowym konkursie EuroSkills 2023, opowiada o zmaganiach w konkursie i o nowoczesnym rolnictwie.
Eksperci UPWr: wygrabianie liści niszczy bioróżnorodność
09.11.2023
Dokładne wygrabianie liści sprawia, że nasz ogród zamienia się w biologiczną pustynię. – Opadłe liście przyczyniają się do powstawania próchnicy, która gromadzi się w glebie, a to jest najcenniejszy i najbardziej naturalny nawóz. To również środowisko życia mikroorganizmów, schronienie dla mniejszych zwierząt oraz stołówka dla zimujących u nas ptaków – wylicza prof. Przemysław Bąbelewski z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego UPWr.
Pierwszy miesiąc studiów – zaliczony!
08.11.2023
Początek studiów to czas przełomowy, pełen wyzwań i nowych doświadczeń. Jak radzą sobie nowi studenci Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu?
Sukcesy UPWr w dwóch międzynarodowych rankingach
07.11.2023
Pierwsze miejsce w Polsce w dziedzinie Food Science & Technology Rankingu Szanghajskiego czy drugie miejsce we wskaźniku industry w dyscyplinie Veterinary Science rankingu THE WUR by subject to tylko niektóre przykłady sukcesów UPWr w największych i najbardziej prestiżowych zestawieniach świata.
Jajo z UPWr w finale konkursu Naczelnej Organizacji Technicznej
07.11.2023
Wyposażone w elektroniczne czujniki Jajo, które podobnie jak łódź podwodna, potrafi utrzymać się na zaprogramowanej głębokości i mierzyć parametry jakościowe wody: od pH przez zasolenie, przewodnictwo i mętność aż po zawartość tlenu – znalazło się w finale konkursu „Za wybitne osiągnięcia w dziedzinie techniki w 2022 roku” Naczelnej Organizacji Technicznej.