Naukowczyni UPWr wyróżniona przez Wrocławskie Centrum Akademickie
Dr Karolina Sobieraj została wyróżniona w Studenckim Programie Stypendialnym realizowanym przez Wrocławskie Centrum Akademickie. Docenione zostały jej sukcesy na polu biologicznej produkcji tlenku węgla z bioodpadów.
Praca doktorska laureatki stypendium – „Biological production of carbon monoxide from biowaste” – zdobyła uznanie w środowisku akademickim, a autorka stała się pionierką w dziedzinie biologicznej produkcji tlenku węgla (CO) podczas kompostowania bioodpadów.
O stypendium ubiegać mogą się uczestnicy studiów doktoranckich, którzy mają wybitne osiągnięcia w dziedzinach ważnych dla rozwoju Wrocławia. Studencki Program Stypendialny realizowany jest – z inicjatywy Prezydenta Wrocławia – przez Wrocławskie Centrum Akademickie, a stypendia finansowane są ze środków Gminy Wrocław. W bieżącej edycji programu, stypendia otrzymało łącznie 24 doktorantek i doktorantów, a komisje stypendialne wyróżniły 22 osoby.
Dr Karolina Sobieraj fot. archiwum prywatne
Dr Karolina Sobieraj postanowiła sięgnąć po temat, który do tej pory był niewystarczająco zgłębiony. Jej praca doktorska, składająca się z cyklu 6 publikacji naukowych, skupia się na identyfikacji optymalnych warunków i mechanizmów produkcji CO podczas tego procesu.
Zwykle CO, jako cenny związek chemiczny wykorzystywany w wielu gałęziach przemysłu, powstaje w wyniku procesu termochemicznego – zgazowania bioodpadów. Wymaga to jednak energochłonnego suszenia surowca. Badania Karoliny Sobieraj wykazały natomiast, że kompostowanie bioodpadów również prowadzi do produkcji tego gazu.
– Podczas wcześniejszych badań własnych odnotowałam, że gaz ten jest produkowany także podczas kompostowania, osiągając wysokie stężenia. Jego wytwarzanie jest nieuniknione, ponieważ bioodpady zawierają duże ilości węgla organicznego, a za produkcję tą odpowiedzialne są mikroorganizmy. Proces kompostowania bioodpadów jako źródło CO staje się więc konkurencyjnym ekonomicznie i ekologicznie sposobem otrzymania tego gazu, opierającym się na naturalnych, biologicznych procesach prowadzonych przez bakterie – mówi dr Karolina Sobieraj, podkreślając, że informacja ta stała się punktem wyjściowym do jej dalszej działalności naukowej podczas studiów doktorskich w Szkole Doktorskiej UPWr, w trakcie rocznego stażu zagranicznego na Uniwersytecie BOKU w Wiedniu oraz przy realizacji projektu naukowego Preludium, którego jest kierownikiem. Obecnie pracuje jako asystent dydaktyczny w Katedrze Biogospodarki Stosowanej.
Jednym z kluczowych osiągnięć młodej naukowczyni było zidentyfikowanie bakterii odpowiedzialnych za produkcję CO w kompostowanych bioodpadach, w tym przedstawicieli rodzaju Bacillus. To odkrycie nie tylko wypełniło istniejącą lukę w literaturze naukowej, ale również otworzyło nowe obszary badawcze w dziedzinie mikrobiologii, inżynierii mikroorganizmów i biologii molekularnej.
Młoda naukowczyni w laboratorium fot. archiwum prywatne
Wartość pracy doktorskiej jest wieloaspektowa. Po pierwsze, wprowadza nowe spojrzenie na proces kompostowania bioodpadów, umożliwiając uzyskanie nie tylko nawozu organicznego, ale również cennego związku chemicznego – CO. Ma to ogromne znaczenie w kontekście rozwiązywania problemów nadprodukcji bioodpadów.
Praca dr Karoliny Sobieraj ma także istotne implikacje społeczne. Wskazuje na potencjalne zagrożenia związane z emisją CO w zamkniętych halach przemysłowych podczas kompostowania, co pozwala opracować wytyczne bezpieczeństwa dla pracowników. Proponuje również strategie minimalizacji narażenia, takie jak wprowadzenie środków ochrony osobistej i systemów monitorowania stężenia CO.
Naukowczyni nie pominęła też aspektów biznesowych. – W oparciu o istniejącą infrastrukturę kompostowni w Europie, proponuję wykorzystanie procesu kompostowania do równoczesnej produkcji CO. To może generować nowe miejsca pracy i obniżać koszty produkcji CO w porównaniu do obecnych metod – tłumaczy dr Karolina Sobieraj.
Bioodpady fot. Shutterstock
Praca ma też potencjał rewolucyjny w przemyśle. – Koncepcja sprzężenia procesu kompostowania z produkcją CO, a następnie wykorzystania tego związku w różnych gałęziach przemysłu należy do cyrkularnych rozwiązań, które prowadzą do efektywności ekonomicznej – tłumaczy laureatka.
Dr Karolina Sobieraj, wyróżniona przez Wrocławskie Centrum Akademickie, pokazała, że innowacyjne podejście do tematów naukowych może przynieść nie tylko sukces indywidualny, ale również wnosić istotny wkład w rozwój nauki i przemysłu. Jej praca otwiera nowe perspektywy badawcze i stawia wyzwania, które mogą przyczynić się do bardziej zrównoważonej i efektywnej gospodarki odpadami.
Włoski paleontolog, prof. Luca Pandolfi z Uniwersytetu w Basilicacie w Potenzie, współpracuje z antropologiem i paleontologiem dr. hab. Dariuszem Nowakowskim z UPWr nad odkryciem tajemnic naszej planety dotyczących ewolucji dużych ssaków i ich adaptacji do zmian klimatycznych.
Profesor Edgar Chambers IV z University of Kansas opowiada o swojej podróży do świata nauki o żywności, jego wizycie na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, historii i przyszłości nauki o żywieniu oraz szczegółach dotyczących zaawansowanych badań, w których bierze udział.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.