eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Świąteczne plagi dla domowych zwierzaków

21.12.2017

O tym, że święta nie sprzyjają zdrowej diecie – wiadomo. Dotyczy to zarówno ludzi, jak i towarzyszących im zwierząt.

Cukiernik w roli architekta

15.12.2017

Mieczysław Tedys jest portierem w Centrum Geo-Info-Hydro UPWr, ale wcześniej był… cukiernikiem. I to nie byle jakim. Nam opowiada o zamiłowaniu do słodkiego i cukierniczych miniaturach wrocławskich budowli.

Pierwszy w Polsce Food Waste Hackathon

08.12.2017

Z marnowaniem żywności i nowymi technologiami, które mogą pomóc rozwiązać problem zmierzyli się uczestnicy pierwszego w Polsce Food Waste Hackathonu organizowanego m.in. przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

Czworo naukowców UPWr w programie Mozart

29.11.2017

Prof. Aneta Wojdyło, dr Paweł Lochyński, dr Tomasz Strzała i dr hab. Szymon Szewrański – ich projekty znalazły się w szóstej, ostatniej edycji programu partnerstwa naukowo-biznesowego MOZART.

Posiedzenie Konwentu UPWr: strategia i rozwój

15.11.2017

Perspektywy rozwoju Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz rozwój Dolnego Śląska w kontekście Strategii na rzecz odpowiedzialnego rozwoju były tematami posiedzenia Konwentu UPWr, którego gościem był wiceminister Witold Słowik.

Doktorat honoris causa dla prof. Grzywacza

13.11.2017

Prof. Andrzej Grzywacz, doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, były przewodniczący Konwentu UPWr o pasji naukowca, służbie, Wrocławiu i miłości do przyrody.

UPWr i biznes: staże, ekspertyzy, badania

20.10.2017

20 konferencji, 150 prelegentów, wielobranżowe targi nowych technologii goPL 2020 i debata o kierunku, w którym podąża polski przemysł – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu współorganizuje II Forum Inteligentnego Rozwoju.

Polski Kongres Browarniczy

13.10.2017

We Wrocławiu zakończył się Polski Kongres Browarniczy, którego współorganizatorem był po raz pierwszy Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

II Forum Inteligentnego Rozwoju

29.09.2017

Nauka, biznes i samorządy spotykają się w jednym miejscu, aby dyskutować i tworzyć rozwiązania gwarantujące polskiej gospodarce wzrost. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jest współorganizatorem rzeszowskiego forum.

IV Święto Sera i Wina: Stół łączy ludzi

20.09.2017

Zbigniew Koźlik, szef kuchni hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu o swojej miłości do gotowania, o odkrywaniu produktów regionalnych i promowaniu polskiej kuchni.

Trwa rekrutacja na studia doktoranckie

29.08.2017

Trwa rekrutacja na studia III stopnia na wydziałach Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. – Poszukujemy osób zainteresowanych prowadzeniem interdyscyplinarnych badań naukowych – mówi prorektor prof. Jarosław Bosy.

Zielona Dolina: podpisano porozumienie UPWr i samorządu

10.08.2017

300 milionów złotych z Regionalnego Programu Operacyjnego – to wymierny efekt porozumienia pomiędzy Uniwersytetem Przyrodniczym i Dolnośląskim Urzędem Marszałkowskim dotyczącym budowy „Zielonej Doliny”.

Absolwenci polsko-chińskich studiów z architektury krajobrazu

07.07.2017

W Changshy w Chinach odbyły się obrony prac magisterskich studentów specjalności Chinese and Polish traditions in shaping of the landscape na architekturze krajobrazu. Na wręczenie dyplomów pojechali rektor Tadeusz Trziszka i prorektor Józef Sowiński.

Czy biotechnologia uratuje świat?

19.06.2017

Z Jensem Nielsenem – specjalistą od metabolizmu drożdży, ludzkiej flory jelitowej oraz produkcji biopaliw i biochemikaliów – rozmawiamy o tym, czy możliwy jest świat bez ropy, jak bakterie w jelitach wpływają na nasze zdrowie i czy kiedyś to właśnie bakterie nas uzdrowią.

Impact’17 – byliśmy jego częścią

09.06.2017

Kraków był przez dwa dni europejską stolicą innowacji – na kongresie impact’17 spotkali się naukowcy, biznesmeni, przedsiębiorcy i administracja rządowa. UPWr zaprosił panelistów do dyskusji o wyzwaniach w zakresie żywności i nowoczesnego rolnictwa.

Pożegnaliśmy profesor Dziubę

29.05.2017

Była dociekliwa, otwarta na młodych, wciąż szukająca odpowiedzi na naukowe zagadki. Kochała podróże i chętnie dzieliła się zdobytymi podczas nich doświadczeniami. Pożegnaliśmy profesor Ewelinę Dziubę.

Konwent nie tylko o Zielonej Dolinie

23.05.2017

Transfer technologii, współpraca środowiska naukowego z przedsiębiorcami, umiejętność reagowania na wzywania – to tylko niektóre kwestie podnoszone podczas trzeciego posiedzenia Konwentu Uniwersytetu Przyrodniczego.

Rusza Akademia Dobrego Piwa

17.05.2017

Prof. Joanna Kawa-Rygielska o naszym konkursie Akademia Dobrego Piwa i pierwszych w Polsce studiach podyplomowych dla piwowarów uruchomionych na UPWr.

Żegnamy prof. Stanisława Przestalskiego

28.04.2017

Był wybitnym naukowcem cenionym w kraju i za granicą, doktorem honoris causa Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Zmarł w wieku 90 lat.

Nowo mianowany profesor Mirosław Anioł – żyję pracą

26.04.2017

Mirosław Anioł – z Belwederu wrócił z nominacją profesorką. I opowiada, dlaczego biotechnologia ma przed sobą przyszłość, czym są biotransformacje, czy chmiel może mieć działanie przeciwnowotworowe i gdzie szuka natchnienia.

EIT+ w nowych rękach

07.04.2017

Gmina Wrocław przekazała swoje udziały we Wrocławskim Centrum Badań EIT+ Skarbowi Państwa. Na taki sam krok zdecydowały się wrocławskie uczelnie. Minister nauki Jarosław Gowin nie kryje, że to szansa dla całego środowiska naukowego.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png