Impact’17 – byliśmy jego częścią
Kraków był przez dwa dni europejską stolicą innowacji – na kongresie impact’17 spotkali się naukowcy, biznesmeni, przedsiębiorcy i administracja rządowa. UPWr zaprosił panelistów do dyskusji o wyzwaniach w zakresie żywności i nowoczesnego rolnictwa.
5 tys. uczestników i ponad 300 mówców z ponad 30 krajów – a wśród nich przedsiębiorcy, naukowcy, wizjonerzy biznesu i przedstawiciele administracji rządowej – dyskutowało w Krakowie, podczas kongresu impact’17, o innowacjach i przyszłości, zastanawiało się nad szansami i zagrożeniami ekonomii 4.0 i kreowało rozwiązania dla nowoczesnej gospodarki.
Otwierając impact’17 Jarosław Gowin, wicepremier i minister nauki i szkolnictwa wyższego zapowiedział nowy etap w drodze Polski do sukcesu w rewolucji Industry 4.0 oraz eksplozję w biało-czerwonych innowacjach. W jego opinii polska gospodarka jest na kursie 3.0 do 4.0, o czym świadczą liczby i fakty m.in. 10 mld zł przekazanych na innowacje, 1,5 tys. umów z przedsiębiorcami i naukowcami oraz ulgi podatkowe dla firm inwestujących w badania i rozwój. Te ostatnie w przyszłym roku mają być już 100-procentowe.
O tym, że innowacja jest przyszłością, mówił również Carlos Moedas, europejski komisarz ds. badań, nauki i innowacji. – Globalizacja to fakt, od którego nie ma odwrotu. (…) wygrają ci, którzy wzrost innowacyjności będą w stanie połączyć z wyższą produktywnością. W Europie wcale nie idzie to tak gładko – media to jedna z nielicznych, w pełni cyfrowych branż, reszta tkwi jeszcze w starym systemie. Jednocześnie kluczowe jest to, że w Europie powstaje coraz mniej innowacji typu disruptive. Musimy przestawić nasze myślenie na wielkie, nieszablonowe idee, a nie na sprawne kopiowanie – przekonywał Carlos Moedas.
Dyskusja w czasie kongresu toczyła się jednocześnie na trzech scenach i w kilku ścieżkach – m.in. science to business, fintech&e-commerce, energy&resources, mobility, entrepreneurship.
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu był współorganizatorem ścieżki foodtech&agritech, w której naukowcy i przedsiębiorcy zastanawiali się, jak postęp w zakresie produkcji żywności i rolnictwa może wpłynąć na zdrowie ludzi. Wstęp do dyskusji i wystąpień zaproszonych również przez UPWr gości wygłosił rektor Tadeusz Trziszka, mówiąc m.in. o Zielonej Dolinie Żywności i Zdrowia.
Paneliści poruszyli takie tematy, jak rola technologii w żywności i rolnictwie, intensyfikacja produkcji żywności i eliminacji zjawiska głosu, nowa żywność – nowe źródła białka, poziom zaufania konsumentów do nowej żywności, digitalizacja przemysłu, żywność prozdrowotna, nowe technologie a ograniczenie globalnego marnotrawienia żywności.
Odilio Alves-Filho z Norweskiego Uniwersytetu Nauki i Technologii skupił się na marnowaniu żywności, skandynawskich metodach rozwiązania problemu i przetwarzaniu odpadów organicznych. Prof. Tadeusz Juliszewski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie mówił o globalnych wyzwaniach w rolnictwie, natomiast prof. Knut Schmidtke skupił się na rolnictwie ekologicznym. Na co dzień wykładający na Uniwersytecie Nauk Stosowanych w Dreźnie prof. Schmidtke omówił zalety (i wzrost popularności) upraw ekologicznych w Europie – w Niemczech zajmują ok. 900 tys. ha. Zaprezentował również ideę przenośnych… kurników.
Uczestnicy kongresu mogli również obejrzeć technologie stworzone przez polskich młodych naukowców. Gość specjalny imprezy, Bertrand Piccard – twórca projektu Solar Impulse, który jako pierwszy wykonał lot dookoła ziemi w samolocie napędzanym jedynie energią słoneczną – zachęcał wszystkich do odwagi w myśleniu o przyszłości, innowacjach, a także do łamania schematów: – Warto pytać, mieć wątpliwości, wątpić. Tylko tak znajdujemy nowe rozwiązania, dajemy impuls do łamania raz ustalonych prawd, które nas ograniczają. Gdy szukałem wykonawcy samolotu, branża lotnicza mnie wyśmiała, twierdząc, że to nie może się udać. Koniec końców samolot zbudowała… stocznia. Dlatego mam dla was dobrą radę – nigdy nie podążajcie za ludźmi, którzy powtarzają „to niemożliwe” – podkreślał Szwajcar.
mj
mat. pras.