wybierz kategorie wiadomości
Eksperci UPWr: Czy istnieją psy dla alergików?
07.05.2021
Powszechnie panuje przekonanie, że psy posiadające włosy zamiast sierści są bardziej hipoalergiczne i lepiej nadają się na kompanów dla osób cierpiących na alergię. Okazuje się jednak, że badania dotyczące ras hipoalergicznych są niejednoznaczne.
SKN Antropologów „Juvenis” zbadało styl życia wrocławskich studentów
05.05.2021
Błażej Łukianowski, przedstawiciel Studenckiego Koła Naukowego Antropologów „Juvenis”, alarmuje: – Wyniki badań jednoznacznie wskazują, że słaba wiedza na temat zdrowego stylu życia wpływa negatywnie na nawyki żywieniowe i brak aktywności fizycznej.
Chathura Perera: Jestem entuzjastycznie nastawiony do zdobywania wiedzy
05.05.2021
Inwazje biologiczne to globalne zagrożenie dla różnorodności biologicznej, mające negatywny wpływ na wartość krajobrazu, funkcjonowanie ekosystemów, lokalną gospodarkę, a także ludzkie zdrowie.
Ostatnia chwila na rekrutację na UPWr
04.05.2021
14 lipca kończy się rekrutacja na studia I stopnia i jednolite studia magisterskie na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Mamy nadzieję, że wybraliście już kierunek, na który chcecie się zapisać, ale dla niezdecydowanych mamy kilka rad jak wybrać studia.
Prof. Bujak z UPWr nowym dyrektorem COBORU
29.04.2021
Prof. Henryk Bujak z Katedry Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa wygrał konkurs Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na dyrektora Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych.
Gwiazdy Umiędzynarodowienia 2021
27.04.2021
Tylko do konkursu Interstudent 2021 wpłynęło 140 zgłoszeń. Kapituła konkursów na najlepszego studenta zagranicznego i Gwiazdy Umiędzynarodowienia 2021 – pod przewodnictwem prof. Arkadiusza Mężyka – wybrała zwycięzców. Gwiazdą Marketingu została Paulina Boroń-Kacperek, dyrektor Biura Rekrutacji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Studenci zagraniczni w Polsce 2021
26.04.2021
Studenci zagraniczni w Polsce – według najnowszego raportu Najwyższej Izby Kontroli w roku akademickim 2019/2020 było ich ponad 77 tysięcy, a od roku 2016 umiędzynarodowienie wzrosło o 27,1%. Dzisiaj jednak kluczowe pytanie brzmi: jak na umiędzynarodowienie wpłynęła pandemia i związane z nią ograniczenia?
Studenci UPWr ze srebrnymi medalami na Międzynarodowej Wystawie Wynalazków w Genewie
21.04.2021
Laureaci konkursu Student-Wynalazca zdobyli na tegorocznej Międzynarodowej Wystawie Wynalazków w Genewie – The International Exhibition of Inventions of Geneva w 2021 r – dwa srebrne medale.
Szkoła Doktorska UPWr: prof. Szyda i analiza bioinformatyczna
20.04.2021
Prof. Joanna Szyda: – Szkoła Doktorska UPWr to szansa dla ambitnych i pracowitych. Analiza danych, big data, data mining to nowoczesne narzędzia, które pozwalają naukowcom zupełnie inaczej spojrzeć na zwierzęta i mikroorganizmy, które badają.
Eksperci UPWr: Jak dbać o rośliny doniczkowe?
16.04.2021
Rośliny doniczkowe wprowadzają do domu nie tylko przyjemną atmosferę, ale także zapewniają dużo tlenu i służą jako piękny dodatek do każdego wnętrza. Warto wiedzieć, jakie rośliny wybrać do swojego domu i jak o nie dbać, by jak najdłużej z nami żyły.
Prof. Krajewski Naukowcem Przyszłości
15.04.2021
Prof. Piotr Krajewski z Instytutu Gospodarki Przestrzennej został wyróżniony przez Centrum Inteligentnego Rozwoju. Za realizację projektu badawczego „Identyfikacja i ocena sił napędowych zmian krajobrazów i usług krajobrazowych w kontekście planowania przestrzennego gminy” nagrodzono go tytułem Naukowca Przyszłości 2021 w kategorii: Humanistyka, sztuka i społeczeństwo przyszłości.
Absolwentka UPWr Magdalena Doherty z brytyjskim statusem Advanced Practitioner
14.04.2021
Magdalena Doherty pasję do weterynarii i chirurgii ma odkąd pamięta. Od zawsze wiedziała kim chce zostać, spędzając już jako dziecko wolny czas na ratowaniu i pielęgnowaniu dzikich zwierząt.
Dr Pawłuszek-Filipiak z nagrodą ministra
13.04.2021
Dr Kamila Pawłuszek-Filipiak z Nagrodą Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii w konkursie na najlepsze prace dyplomowe, rozprawy doktorskie, publikacje oraz innowacyjne rozwiązania w dziedzinie geoinformacji.
Od ogrodu dla seniorów po badania wirusów – projekty kół naukowych UPWr
12.04.2021
Założenie ogrodu społecznego i badanie wpływu wirusów na komórki – to dwa projekty dofinansowane przez FAST, które udało się zrealizować kołom naukowym działającym na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Projekty realizowane były w trudnym czasie pandemii, ale oba udało się zamknąć z sukcesem.
Eksperci UPWr: Jak dbać o trawnik?
09.04.2021
Wiosna w tym roku zbliża się wyjątkowo powoli, jednak nadszedł już czas by zająć się trawnikami, które o tej porze roku wymagają szczególnej pielęgnacji. Murawy są ważnym elementem ekosystemu, a zimą narażone są na znaczne uszkodzenia. Zajmują nawet 90% powierzchni terenów zieleni, a w ogrodach przydomowych tworzą niepowtarzalne tło do małej architektury. Na najczęściej zadawane pytania dotyczące ich pielęgnacji odpowiada profesor Karol Wolski z Instytutu Agroekologii i Produkcji Roślinnej.
Sukcesy prac studentów UPWr
08.04.2021
Wybitne prace licencjackie, inżynierskie i magisterskie studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zostały docenione w dwóch oddzielnych konkursach na najlepsze prace dyplomowe, organizowane na poziomie ogólnopolskim i wojewódzkim.
Naukowcy z UPWr i ESA rozwiązali zagadkę Einsteina
06.04.2021
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) rozwiązali zagadkę Einsteina wynikającą z ogólnej teorii względności. Wyniki prac przedstawione przez prof. Krzysztofa Sośnicę wywołały prawdziwą sensację w środowisku naukowców związanych z ESA, astronomów, fizyków i geodetów satelitarnych.
Eksperci UPWr: Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?
31.03.2021
Jajka to nieodzowny element świąt Wielkanocnych. Wykorzystuje się je do pieczenia ciast, dodaje do sałatek, święci w koszyczkach, a także maluje się pisanki czy wydmuszki. Zanim zaczniemy wielkie gotowanie, warto wiedzieć, czy jaja są świeże.
Eksperci UPWr: Dlaczego biała kiełbasa jest biała, ile jest szynki w szynce?
31.03.2021
Na wielkanocnych stołach w większości polskich domów zagoszczą wędliny. Najpopularniejszymi przysmakami są oczywiście biała kiełbasa i szynka, choć nie wszyscy wiedzą, dlaczego biała kiełbasa jest biała i ile jest szynki w szynce.
Eksperci UPWr: Jak siać rzeżuchę i inne kiełki?
29.03.2021
Okres wiosenny to czas, w którym wysiewamy rzeżuchę, bo jest tradycyjnym elementem świąt Wielkanocnych. Ale powinna pojawiać się częściej w naszej diecie – radzi dr Cecylia Uklańska-Pusz.
Pracownia symulacyjnego doskonalenia klinicznego z nowymi fantomami
25.03.2021
Wydział Medycyny Weterynaryjnej UPWr wzbogacił się o kolejne fantomy pozwalające studentom ćwiczyć procedury medyczne. W ten sposób uczelnia staje się liderem w kształceniu lekarzy z wykorzystaniem metod symulacyjnych.