eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Październikowe posiedzenie senatu

30.10.2017

Senatorowie zatwierdzili regulamin projektu„Innowacyjny Doktorat”, podsumowali rekrutację na rok akademicki 2017/2017 i dyskutowali o Ustawie 2.0.

II Forum Inteligentnego Rozwoju – było nas widać

27.10.2017

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu był współorganizatorem II Forum Inteligentnego Rozwoju. Zaprosiliśmy swoich gości, prelegentów, zaprezentowaliśmy najaktywniejsze koła naukowe i najciekawsze publikacje.

Naukowcy z Katedry Żywienia Człowieka UPWr uczą, jak jeść

23.10.2017

Naukowcy z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu obejmują niecodzienną opieką 64 rodziny z kilkunastu małych miast w województwach dolnośląskim, łódzkim i wielkopolskim.

UPWr i biznes: staże, ekspertyzy, badania

20.10.2017

20 konferencji, 150 prelegentów, wielobranżowe targi nowych technologii goPL 2020 i debata o kierunku, w którym podąża polski przemysł – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu współorganizuje II Forum Inteligentnego Rozwoju.

Nowa ocena parametryczna wydziałów UPWr

17.10.2017

Komitet Ewaluacji Jednostek Naukowych ocenił działalność naukową i badawczo-rozwojową jednostek naukowych, w tym również wydziałów UPWr. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności otrzymał jako jednostka niejednorodna najlepszą ocenę – A+.

III Noc Laboratoriów na UPWr

16.10.2017

Po raz trzeci wrocławskie firmy, uczelnie i instytuty badawcze otworzyły swoje laboratoria. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w sobotnią noc można było zgłębić tajemnice jedzenia.

Polski Kongres Browarniczy

13.10.2017

We Wrocławiu zakończył się Polski Kongres Browarniczy, którego współorganizatorem był po raz pierwszy Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Powołano Radę Wykonawczą i Programową Zielonej Doliny

10.10.2017

Rektor Tadeusz Trziszka i marszałek Cezary Przybylski zainaugurowali pierwsze posiedzenie Rady Programowej Zielonej Doliny. To kolejny krok do realizacji innowacyjnego programu.

Kurs EVSSAR-u na weterynarii UPWr

08.10.2017

Jak sprawdzić płodność psa? Jak zbadać ginekologicznie kotkę? To tylko niektóre z problemów rozrodu małych zwierząt, które będą omawiane podczas międzynarodowego kursu organizowanego przez UPWr i Europejskie Towarzystwo Rozrodu Małych Zwierząt.

Jedzenie i zmysły – zapraszamy na Noc Laboratoriów

06.10.2017

14 października już po raz trzeci zapraszamy na Noc Laboratoriów. Tym razem swoje niedostępne na co dzień pracownie otworzy przed wrocławianami Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności.

Inauguracja roku akademickiego 2017/2018

05.10.2017

Ponad 10 tys. studentów, w tym prawie 3 tys. na I roku – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu rozpoczął kolejny rok akademicki.

Uniwersytet Przyrodniczy w pigułce

04.10.2017

Co warto wiedzieć o Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, jednej z najlepszych uczelni przyrodniczych w Polsce? Przedstawiamy UPWr w pigułce.

Pokolenie W zaczyna nowy rok akademicki

03.10.2017

Pokolenie W to młodzi ludzie, których połączył Wrocław – tu studiują, pracują, bywają lub mieszkają. To oni tworzą miasto, w którym 2 października uczelnie wspólnie rozpoczęły rok akademicki 2017/2018.

Wrześniowe posiedzenie senatu

30.09.2017

Do najważniejszych wydarzeń pierwszego posiedzenia senatu w roku akademickim 2017/2018 należało powołanie wraz z Hunan Agricultural University podwójnie dyplomowanej specjalizacji na ogrodnictwie. Prorektorzy poinformowali o działalności swoich pionów i planach na kolejny rok.

II Forum Inteligentnego Rozwoju

29.09.2017

Nauka, biznes i samorządy spotykają się w jednym miejscu, aby dyskutować i tworzyć rozwiązania gwarantujące polskiej gospodarce wzrost. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jest współorganizatorem rzeszowskiego forum.

Otwieramy Centrum Digitalizacji

25.09.2017

We wtorek, 26 września oficjalnie otwarta została nowa jednostka uczelni – Centrum Digitalizacji. Powstała w ramach projektu, ale ma służyć uczelni także poza nim.

IV Święto Sera i Wina za nami!

25.09.2017

Sery najlepszych w Polsce producentów, wina z dolnośląskich winnic, oleje, chleby, masło, a nawet kiszonki – IV Święto Sera i Wina było prawdziwym rajem dla smakoszy, ale też i szansą na poszerzenie wiedzy i zdobycie pochwał.

IV Święto Sera i Wina: Tradycja, czyli nowoczesność

22.09.2017

Dr Maciej Oziembłowski, nasz ekspert w powołanym niedawno szlaku kulinarnym „Smaki Dolnego Śląska”, o znaczeniu produktu regionalnego, europejskiej ochronie tradycyjnej żywności i możliwościach polskich producentów.

IV Święto Sera i Wina: zapraszamy do Pawłowic

20.09.2017

W niedzielę 24 września po raz kolejny w Pawłowicach będzie można zjeść najlepszy ser i posmakować najlepszego wina regionu. Ale nie tylko – będą też pokazy kulinarne, warsztaty, laboratoria smaku i dyskusja o regionalnych smakach.

Nowa ustawa o szkolnictwie wyższym: co proponuje?

19.09.2017

Na rozpoczętym Narodowym Kongresie Nauki minister Jarosław Gowin przedstawił założenia reformy szkolnictwa wyższego. Szczegóły nowej ustawy przedstawiła Polska Agencja Prasowa. Prezentujemy je za PAP.

Rusza XX Dolnośląski Festiwal Nauki

18.09.2017

Od 21 września ponownie we Wrocławiu – festiwal pełen tajemnic, wiedzy nieoczywistej i naukowych inspiracji. Nie tylko dla dzieci.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg