wybierz kategorie wiadomości
![](/thumb/gGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFwxTQIqElwPFAAjBhoKOQVaKhV5EhIxBAYTWRYBEjwpAQQWCGgGXQkAFCxNXQosRhVtRydfHj0LF24KUFBJanlPQUAFJA9WRE1YPQ8VVmkUWChSClkQelJSHUFXHR08PgIBDgw3QwtEGR86EFQbPwFeIEUsElh6GwpLBhZIUSs0XlRSEXdSAUQK/satelita-glowna.jpg)
Sukces naukowców UPWr w konkursie POLSA
29.12.2023
W ostatniej edycji konkursu Polskiej Agencji Kosmicznej (POLSA) wyróżnione zostały prace doktorskie dr. Dariusza Strugarka i dr. Mateusza Drożdżewskiego.
![](/thumb/oGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTQI3AEYFDQMmPFsfKQFSbRt3Vh00DUELQVgTEScgDBkNGywUXEgdCipBG1g7FlYlUjZEKzEMQQtBAVBfaiAMAwVLf0NBClVWbxNWHS47UCsVbwFYegsMXxdGHR8kKR9PWEsrBEYVFBs5BlAVOR0bYxUmWQ49SlkTAExBSng0X15SSzg/labolatorium.jpg)
Mamy LIDERA! Naukowczyni UPWr z szansą na podbicie rynku kosmetycznego
27.12.2023
Projekt dr Agnieszki Krawczyk-Łebek z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy otrzyma finansowanie w XIV edycji programu „Lider” Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Naukowczyni UPWr chce opracować metodę otrzymywania wielofunkcyjnej substancji konserwującej dla przemysłu kosmetycznego - alternatywy dla m.in. nieakceptowanych przez konsumentów sztucznych konserwantów.
![](/thumb/HGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTR4aCl4KHBUSCEUfKAEbYxUzWRg9SlkTBEYTQ3h1WF9PUXBRSVJOS2MJRx1pSBs_RTpaETscPFgHFkhRfW5BTw4IKwYTXFUKIUEbWDsFXipoPFRWYllPEwBbHAc6IwEBBxtnWxMIEg0-AFYOLgNWPU53HFYrARlUQQ5QEDB_VF0aW3ZRExs/gra00952-850x491.jpg)
UPWr na podium konkursu „W kółko kręcę”
22.12.2023
Kampania organizowana przez Miasto Wrocław od 2020 roku zebrała tym razem ponad 1400 uczestników, którzy łącznie przejechali 450 000 kilometrów, czyli odległość z Ziemi na Księżyc i jeszcze dalej. W tej rywalizacji UPWr zajmuje trzecie miejsce na podium.
![](/thumb/iGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGRi9nfFwxTRM3DkYIGA0sGVgUMjtLIE0iXx56REFXClgXUXJuCgENHisAblRZED0EFVZpFEsgXTBTAAcBBxNZFkdRZG4BDAwOZ1sTFhtYYUFHGywBZiZTdwpFdEoAXg1AABwkIAgfQFNnD1QRBBksF1IdJBZAbRt3Qx0iDUELQVcKQHF8FV9RWWcc/glowna_2.jpg)
UPWr liderem w drodze do realizacji celów zrównoważonego rozwoju
21.12.2023
To już druga edycja prestiżowego zestawienia QS World University Rankings: Sustainability, a pierwsza, w której udział bierze Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Wyniki pokazują, że UPWr jest jednym z pionierów wdrażania i promocji idei zrównoważonego rozwoju nie tylko w Polsce, ale i w tej części Europy.
![](/thumb/VGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTRoyCFQSFiUvAlUfJwFOPFw8Elh6DgpdBhZIUTglCB4HAhoSSAoAHz4XUghlDkkoFXkSBCoHCVQAQC0aLG5XT1dLaUNdBxkdb1kVCidGFW1HNFcRBwEHE1kFXlErIwMZEAYpDVQUVUBvDVINOAdYO1IyXwYhSk8TEF0IFmp2Tw4aWnxRSVRESm8e/piesek_sylwester.jpg)
Eksperci UPWr: jak pomóc zwierzętom przetrwać sylwestrową noc
21.12.2023
Odpalanie petard, których od lat jedną z największych ofiar są zwierzęta – głównie psy, rozpoczyna się już w okolicach świąt i trwa do Nowego Roku. Mimo licznych apeli moda na fajerwerki nie przemija. Dr Anna Budny-Walczak z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt UPWr tłumaczy, dlaczego psy i koty tak bardzo boją się huku wystrzałów i podpowiada, jak pomóc zwierzętom przetrwać ten trudny dla nich czas.
![](/thumb/qGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTRoxGEEDGR40EEMRKkYVbVE8XBF6UkFCF00CFiYoFB4WAiQ-VgoYDSMCGQolAxtjFSVCGzINAEU8XRZRcm5YT05LKQBfAVVAbxNbWGdGSS5QMG8dPEpZAE8WERwmOB8CDgUgExNcVRQoFEQZKhBcKFgnSVZ0ShBYGVFQSWovFV5bWT1TAlZVBw/stypendystka_glowna.png)
Studentka UPWr doceniona za sukcesy w olimpiadach
20.12.2023
Studentka pierwszego roku weterynarii, Aleksandra Sznel, zdobyła stypendium w ramach Studenckiego Programu Stypendialnego dla laureatów olimpiad. Tym samym zyskując uznanie za osiągnięcia w nauce już na samym początku swojej akademickiej drogi.
![](/thumb/0GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTRoyCFQSFiUvAlUfJwFOPFw8Elh6DgpdBhZIUTItBhgSEGsLQQFVVm8TRRUhAVo7aDxUVmJKVhNPFh4SJitPV0AZKUMdRAcbKgZoEy9GA34bd1MbNhwRXg9YFwFqdk8DBx42AlASEh0iEU5YZ0ZKJk0wEk56CxsCWgQKQXt8TxA/zakupy.jpg)
Eksperci UPWr: nie kupujmy za dużo, nie marnujmy żywności!
20.12.2023
Na świecie marnuje się rocznie ponad 1,3 mld ton żywności – co zaspokoiłoby potrzeby żywieniowe takiego kraju jak Polska na 60 lat. To druzgocące liczby. A zbliżają się święta, nasze zakupowe kosze będą jeszcze pełniejsze. Dr Marzena Styczyńska, kierownik Katedry Żywienia Człowieka UPWr podpowiada m.in. jak planować i robić zakupy, by potem część z nich nie wylądowała w koszu.
![](/thumb/TGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTRoyCFQSFiUvAlUfJwFOPFw8Elh6DgpdBhZIUTg5HhdMAzUGE0pVCj8MXR8oEGYmU3cKVm1KTxMPVRwUanZPHQ5LaUNBBxAfEgpTWHFVFW1UOl4AKgcPXQZGUElqIggaEQokFVQBGAg0QRtYOA1DKhVvEhcgW1oBGwZBQ2ox/pusz.jpg)
Eksperci UPWr: na święta polecam borowiki, podgrzybki, ale też shiitake
19.12.2023
Jakie grzyby powinny znaleźć się na świątecznym stole? Suszone, marynowane, czy świeże? Z czym je łączyć, by były jeszcze zdrowsze i łatwiej strawne? M.in. na te pytania odpowiada dr Cecylia Uklańska-Pusz z Zakładu Uprawy Warzyw, Grzybów i Roślin Zielarskich UPWr.
![](/thumb/zGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTQIkE0UNFiU3GlQALgpQLmgmRx05HAZSGVoXUWRuCwQODGdbEw0WCDkIViUlBWYoWzpHGjk3DEIXVQYWKzYDDD0EJBVaCSgKIU1HFCxGFW1HJ18ePQsXbgpQUElqeU9BQAUkD1ZETVg9DxVWaRRYKFIKWRB6UlIdQVcdHTw-AgEODDdDC0QZHzoQVBs_AV4gRSwSWHobCksGFkhRKzReVFIRd1IBRAo/kartka_na_glowna_ostateczna_matko_pl.png)
Radości, szczęścia i mądrości (nie tylko od święta)!
18.12.2023
Gdy przy świątecznym stole spotkają się różne pokolenia, poglądy i przekonania, doceńmy ich bogactwo. Pozornie niezsynchronizowani, a jednak idealnie zgrani – to część naszej tradycji.
![](/thumb/HGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTRoyCFQSFiUvAlUfJwFOPFw8Elh6DgpdBhZIUSMtHx1PGigASwkZA2AOVh0vHRQoUiZDGD0aTkEMThwSImEdHxgMNQhCSxQfIwpYFC4OFCpcJkARKhwIWDxXHR08KQMZTB4gA0FEW1g9EVgQLgdNEF4xEk56XUEdQVgTHS9uV08SBWdNExYWHSg8Xh5pXghjFTZfGiwaDF0PUQBRcm4DCBUaJgBFAxAVPxoVVmkXUDVSdwpWOxBQCFNMQEB4bhA/karp-smazony-magdy-gessler-poznaj-przepis-cenionej-ekspertki_content.webp)
Eksperci UPWr: jak kupować ryby odpowiedzialnie, a jeśli nie karp, to...?
18.12.2023
Ryby głosu nie mają, ale wielkością, kształtem, barwą, rodzajem łuski i pochodzeniem mówią nam, że różnią się między sobą i to znacznie – twierdzi prof. Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr i odpowiada na nurtujące nas przed świętami pytania: jeśli nie karp, to co, które ryby są najzdrowsze, jak rozpoznać czy ryba jest świeża, usunąć jej charakterystyczny zapach i kupować odpowiedzialnie?
![](/thumb/oGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTQckBkMJExsSE0UfJg1cPVZ3HFY-AQ9UQQ5QHSkrHwIGCBoRQwMaEygRViUsCFY4WTQeHigPQR1BRAAcIikOGT0AIUMLREJYYUFbGyUDG3UVJVxWdEoTUARRLRosbldcTksmDl8SBRUhD1IIaV4bIVIiQxc5HAZWDEYLUWRuHgQYDGdbEwUPSXRTT0h4VBsy/nagroda_premiera_glowna.jpg)
Nagroda Premiera dla wybitnych naukowczyń z UPWr
15.12.2023
Dr Agnieszka Krawczyk-Łebek i dr Karolina Tkacz zostały uhonorowane Nagrodą Premiera za wyróżniające się prace doktorskie, mające znaczący wkład w rozwój polskiej nauki w dyscyplinach nauki biologiczne i technologii żywności.
![](/thumb/6GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTRoyCFQSFiUvAlUfJwFOPFw8Elh6DgpdBhZIUSotDwgODDISWg9ZED0EFVZpFEsgXTBTAAcBBxNZFkdRZG4BDAwOZ1sTFhtYYUFHGywBZiZTdwpFdEoAXg1AABwkIAgfQFNnD1QRBBksF1IdJBZAbRt3Qx0iDUELQVcKQHF8FV9RWWcc/babelewski.jpg)
Eksperci UPWr: jeśli choinka to jaka: żywa czy sztuczna?
15.12.2023
Świerk, sosna, jodła, a może daglezja? Żywa czy sztuczna? Jak sprawdzić choinkę przed zakupem i wybrać tę, która nie straci wszystkich igieł zaraz po Wigilii oraz wybrać taką, którą potem możemy wsadzić do ogrodu? Na pytania odpowiada prof. Przemysław Bąbelewski z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
![](/thumb/aGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTQotBF0LGBQ-CFZYZ0ZfJlswEk56CwtUD1kdHTsnDDIFBSoWXwdZED0EFVZpFEsgXTBTAAcBBxNZFkdRZG4BDAwOZ1sTFhtYYUFHGywBZiZTdwpFdEoAXg1AABwkIAgfQFNnD1QRBBksF1IdJBZAbRt3Qx0iDUELQVcKQHF8FV9RWWcc/chelmonska_glowna.jpg)
Prorektor UPWr przewodniczącą Senatu EU GREEN
14.12.2023
Prof. Anna Chełmońska-Soyta na czele Senatu konsorcjum EU GREEN wraz z powołanymi prof. Giorgio Pelosi z Uniwersytetu w Parmie jako wiceprzewodniczącym i sekretarzem Pauliną Zaweracz, kierownikiem projektu EU GREEN na UPWr.
![](/thumb/TGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTQQpBFoJVVZvBV4WLkYDbUQvXxgsERBYCGsBFjojGgwQBywAHwwHHW9PFQo5C1MqVCFvHTxKWRNWFl5RJC0DCkBTZxFdRFtYPQJQHxQNXW0NZBxWOwcNRRFbHh8tPk9XQAcgFkIFFg4oBFgIMkYVbUQ8ShF6UkFSGwdLQzB-Xl1AFA/szoltysik_serowarnia.jpg)
Współpraca UPWr i sektora mleczarskiego: „Chcemy skupić się na białkach”
13.12.2023
Badania naukowe wspierające sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji – to główne założenia programu „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego”. W projekcie uczestniczy osiem spółdzielni mleczarskich i sześć uczelni, w tym Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
![](/thumb/FGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTQotDlgIHBtvTxUcIghcbQ13Uxw3AQ1aAmsWHCo-FA4KNigYQgoeJSoPWA0lBRclRzISWHoYEV4JUREHFyUJT1hLcEMdRBsbIwQVQGkUVW0bd0AVPw08WAcWSEJkbg4CDB03Dl0KEghvWRUULhNKLFYhVRM3GhoTTxYBGjIpT1dACj1SCFYPSH5TFQc/choinka_dobrych_mysli_glowna.jpg)
Wybieramy choinkę!
12.12.2023
Do 15 grudnia do godziny 23:59 można zagłosować na najciekawszą (lub najładniejszą) choinkę – można je oglądać w holu Centrum Dydaktyczno-Naukowego. Kilka dni temu jury, w którym znalazła się m.in. dziekan Wydziału Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu, wybrało „swoją” trójkę. Teraz czas na publiczność!
![](/thumb/BGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTRoxE1AMHFhhQVETJwEbdRUmRAY5AghuWxoYAy9uQU8SGyoLVAUDJSQHFUBpURtjFTlRGj9KWRMTWFBfajwMCgc2LAUTXEZWbwBYFD8WViNbMEJWYkoNVBRHERI8KQoCEBBnTRMVHgAoQQ1YKBwKdgctAkdoSh4/strajk_8.jpg)
Strajki. Historia, jakiej nie znacie
12.12.2023
13 grudnia 1981 roku – tego dnia wprowadzono stan wojenny w Polsce. To na ówczesnej Akademii Rolniczej we Wrocławiu, dzisiaj Uniwersytecie Przyrodniczym, rozpoczął się najdłużej trwający uczelniany strajk okupacyjny. Kilka lat później studenci związani z opozycją, również ci z AR, strajkami pokazali, że chcą zmian. I zmiany przyszły – w czerwcu 1989 roku.
![](/thumb/RGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTRkgE10fKBQsFlwTaUgbKV45VVZiShNUEVgLLCYtGAYLNiINXhEZG2MTWR1pSBs_RTpaETscPFgHFkhRfW5BTw4IKwYTXFUKIUEbWDsFXipoPFRWYllPEwBbHAc6IwEBBxtnWxMIEg0-AFYOLgNWPU53HFYrARlUQQ5QEDB_VF0aW3ZRExs/perly_nauki_glowna.png)
Doktorantki UPWr zdobyły dofinansowanie z programu Perły Nauki
12.12.2023
W I edycji programu Perły Nauki, finansowanym przez Ministerstwo Edukacji i Nauki, dwie doktorantki z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobyły wsparcie finansowe na swoje innowacyjne badania. Katarzyna Leicht oraz Aleksandra Hendrysiak wyróżniły się projektami, które mają znaczący potencjał wpływu na rozwój nauki oraz przemysłu spożywczego.
![](/thumb/2GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTQMwA1gKEg8-GWgRIgFLPFk6RwczAQZWDBZeUS4lAQhAU2cLRAQeFigWRAAUD1AqRSZeGy8bCFgGUx0sLyACGgwMawtBAVVWbxNFFSEBWjtoPFRWYkpWE08WHhImK09XQBkpQx1EBxsqBmgTL0YDfht3Uxs2HBFeD1gXAWp2TwMHHjYCUBISHSIRTlhnRkomTTASTnoLGwJaBApBe3xPEA/jubileusz_kiersnowskiego_glowne.jpg)
Jubileusz 100-lecia Jerzego Kiersnowskiego
11.12.2023
Były kwiaty, podniosłe przemówienia, wiele wzruszeń i nieoczekiwane prezenty. Doc. Jerzy Kiersnowski świętował jubileusz setnych urodzin, a gratulacje składali mu nie tylko przyjaciele, współpracownicy, wychowankowie i rektor UPWr, ale też przedstawiciele władz państwowych, samorządowych i kombatantów Armii Krajowej.
![](/thumb/DGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTRkqBVIHBA5vTxUcIghcbQ13XBs8BxRSBhkVHyc7AwxMAzUGE0pVCj8MXR8oEGYmU3cKVm1KTxMPVRwUanZPHQ5LaUNBBxAfEgpTWHFVFW1UOl4AKgcPXQZGUElqIggaEQokFVQBGAg0QRtYOA1DKhVvEhcgW1oBGwZBQ2ox/lodowce-glowna.jpg)
O czym mówią lodowce? Antarktyda, zmiany klimatu i data science
11.12.2023
W najnowszym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie” zgłębiamy fascynujący świat lodowców i klimatu. Swoją wiedzą i doświadczeniem dzielą się z nami prof. Sławomir Tułaczyk – geomorfolog, glacjolog i geograf z University of California oraz dr Grzegorz Chrobak z Instytutu Gospodarki Przestrzennej UPWr i specjalista w dziedzinie data science. Z ich pomocą spróbujemy zrozumieć wpływ zmian klimatu na lodowce, a także ich globalne konsekwencje.
![](/thumb/mGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTQIsBEMVGRU6EFwTaUgbKV45VVZiSghYBkYBHSc7HgYLWmsLQQFVVm8TRRUhAVo7aDxUVmJKVhNPFh4SJitPV0AZKUMdRAcbKgZoEy9GA34bd1MbNhwRXg9YFwFqdk8DBx42AlASEh0iEU5YZ0ZKJk0wEk56CxsCWgQKQXt8TxA/kiersnowski3.jpg)
100 lat wyjątkowego życia
08.12.2023
Właśnie skończył 100 lat – urodził się 5 grudnia 1923 roku. Żołnierz Armii Krajowej, więzień stalinowskich łagrów i naukowiec, o którym przyjaciele i wychowankowie mówią krótko – człowiek wartości. Jerzy Kiersnowski.
![](/thumb/oGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTR4_AxNKVRwkD1JYcUZKJ0IhRBEqGxdeAF8tQn14VVlbXHBUBUgdCipBG1g7FlYlUjZEKzEMQQtBAVBfaiAMAwVLf0NBClVWbxNWHS47UCsVbwFYegsMXxdGHR8kKR9PWEsrBEYVFBs5BlAVOR0bYxUmWQ49SlkTAExBSng0X15SSzg/shutterstock_1548495554.jpg)
Nowy WZB zajmie się badaniami Ziemi i kosmosu
06.12.2023
Na UPWr powstał kolejny Wiodący Zespół Badawczy – SPACE OS – skoncentrowany na badaniach Ziemi i kosmosu za pomocą technik geodezyjnych. Na początku listopada odbyło się także pierwsze spotkanie wybranej w sierpniu nowej Rady WZB.