Doktorantki UPWr zdobyły dofinansowanie z programu Perły Nauki
W I edycji programu Perły Nauki, finansowanym przez Ministerstwo Edukacji i Nauki, dwie doktorantki z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobyły wsparcie finansowe na swoje innowacyjne badania. Katarzyna Leicht oraz Aleksandra Hendrysiak wyróżniły się projektami, które mają znaczący potencjał wpływu na rozwój nauki oraz przemysłu spożywczego.
- Katarzyna Leicht została nagrodzona za projekt dotyczący wykorzystania białek miofibrylarnych z mięśni kurcząt w połączeniu z substancjami bioaktywnymi z rośliny Centella asiatica.
- Aleksandra Hendrysiak skupia się na projekcie dotyczącym otrzymywania naturalnych niebieskich barwników, opartych na innowacyjnej kompozycji roślinnych składników bez sztucznych dodatków stabilizujących.
- Program Perły Nauki, finansowany przez Ministerstwo Edukacji i Nauki, wspiera młodych naukowców w realizacji innowacyjnych projektów badawczych.
Badania nad funkcjonalnością białek miofibrylarnych
Katarzyna Leicht została laureatką programu Perły Nauki za projekt dotyczący wyznaczania mechanizmów poprawy funkcjonalności izolowanych białek miofibrylarnych mięśni kurcząt. W swojej pracy Katarzyna skupia się na zastosowaniu substancji bioaktywnych, takich jak terpeny, polifenole i olejki eteryczne, występujące w roślinie Centella asiatica.
Projekt ten ma ogromne znaczenie dla przemysłu spożywczego, ponieważ może przyczynić się do opracowania produktów spożywczych, szczególnie dedykowanych grupom populacji o wysokich wymaganiach żywieniowych i sensorycznych, takim jak osoby starsze, dzieci czy sportowcy. – Badania nad interakcjami substancji bioaktywnych z białkami miofibrylarnymi, wyodrębnionymi z mięśni kurcząt, mogą prowadzić do stworzenia produktów o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej, dostosowanych do specyficznych potrzeb konkretnych grup konsumentów – tłumaczy doktorantka.
W ramach projektu, Katarzyna Leicht wykorzystuje białka miofibrylarne, ekstrahowane z mięśni piersiowych kurcząt, jako układ modelowy do analizy mechanizmu działania wybranych związków bioaktywnych z rośliny Centella asiatica. Białka miofibrylarne, obecne w wysokiej ilości w mięśniach drobiu, odgrywają kluczową rolę w strukturotwórczym aspekcie mięsa i wpływają na jego właściwości funkcjonalne. Integracja tych białek z substancjami bioaktywnymi z Centella asiatica ma potencjał stworzenia innowacyjnych produktów spożywczych o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej.
Centella asiatica, znana ze swojego bogatego składu bioaktywnych substancji, może stanowić idealne źródło składników wspomagających zdrowie. Białka miofibrylarne w połączeniu z substancjami z Centella asiatica mają potencjał tworzenia produktów spożywczych o szerokim zakresie korzyści zdrowotnych – wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, czy przeciwnowotworowe.
Naturalne niebieskie barwniki
Drugą stypendystką programu Perły Nauki jest Aleksandra Hendrysiak, która pracuje nad projektem związanym z otrzymywaniem naturalnych niebieskich barwników w formie proszków. Projekt Aleksandry zakłada opracowanie nowatorskiego składu kompozycji na bazie naturalnych składników pochodzenia roślinnego, które umożliwią otrzymanie niebieskich barwników w formie proszków, bez konieczności stosowania sztucznych dodatków stabilizujących barwę.
Badania te są szczególnie ważne w kontekście rosnącego zainteresowania konsumentów naturalnymi i funkcjonalnymi dodatkami do żywności. – Proszki roślinne, jako naturalne źródło związków bioaktywnych, w tym o charakterze przeciwutleniającym, mogą stanowić naturalny zamiennik dla sztucznych barwników spożywczych – tłumaczy doktorantka.
W ramach projektu, Aleksandra Hendrysiak bada wpływ składu kompozycji kwiatowo-owocowych, rodzaju i stężenia nośnika oraz wybranych sposobów suszenia na zmiany właściwości fizyko-chemicznych proszków. – Skupiam się na ocenie jakości uzyskanych proszków pod kątem stabilności ich niebieskiej barwy i zachowaniu możliwie największej ilości związków z grupy polifenoli – mówi Aleksandra.
W swoich badaniach, Aleksandra Hendrysiak wykorzystuje kwiaty klitorii ternateńskiej ichabra bławatka, a także soki z jagody kamczackiej oraz aronii czarnoowocowej. Dodatkowo, stosuje nośniki, takie jak inulina i oligofruktoza, które nie tylko pozwalają na uzyskanie proszków o pożądanych właściwościach fizyko-chemicznych, ale także wzbogacają go o właściwości funkcjonalne dzięki efektowi prebiotycznemu
Perły Nauki: wsparcie dla młodych naukowców
Program Perły Nauki, finansowany przez Ministerstwo Edukacji i Nauki, ma na celu wspieranie młodych naukowców w realizacji ambitnych projektów badawczych. Przyznawane środki finansowe pozwalają na rozwijanie innowacyjnych pomysłów i prowadzenie badań, które mogą przyczynić się do rozwoju nauki oraz przemysłu.
Wnioski z badań doktorantek z UPWr mogą mieć ogromny wpływ na przyszłość przemysłu spożywczego, wprowadzając innowacyjne produkty o korzystnych właściwościach zdrowotnych i sensorycznych.