wybierz kategorie wiadomości
Technologia żywności i żywienie człowieka z Certyfikatem Doskonałości Kształcenia
17.03.2023
Prezydium Polskiej Komisji Akredytacyjnej przyznało Certyfikaty Doskonałości Kształcenia – wśród wyróżnionych jedenastu doskonałych kierunków w kategorii „Doskonały kierunek – doskonałość w kształceniu” jest technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
Uczelnie przyrodnicze? Strzał w dziesiątkę!
15.03.2023
Dyskusje, warsztaty, szkolenia – podczas Forum Uczelni Przyrodniczych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu studenci debatowali m.in. o tym, co łączy cele zrównoważonego rozwoju ze szkolnictwem wyższym. My zapytaliśmy ich, dlaczego wybrali właśnie te uczelnie.
Mamy pierwsze i trzecie miejsce w konkursie Genius Universitatis
13.03.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu został nagrodzony w konkursie Genius Universitatis na najlepsze kampanie kreatywne polskich uczelni. Doceniono uczelnianego TikToka i film z życzeniami świątecznymi, w którym wystąpił sam rektor prof. Bosy.
Dni Otwarte UPWr. Witajcie na uczelni!
09.03.2023
Niemal trzydzieści stanowisk kół naukowych i organizacji studenckich, pięć wykładów, trzy pokazy interaktywne i gra terenowa. Za nami pierwszy z dwóch Dni Otwartych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Było zabawnie, ciekawie i naukowo.
Erasmus+ to więcej niż szansa na zdobycie wiedzy
07.03.2023
Program wymiany studenckiej Erasmus+ to nie tylko wiedza, którą zdobywa się podczas semestru spędzonego na obcej uczelni. To przerwa w codziennym życiu, podczas której zmienia się wszystko – zajęcia, na których się uczymy, łóżko, na którym do tej pory spaliśmy, a nawet najbliższy sklep na rogu.
Współpraca UPWr i KWP: wsparcie wiedzą, badania i pomoc w śledztwach
03.03.2023
Wsparcie wiedzą Laboratorium Kryminalistycznego, prowadzenie badań i analiz niezbędnych w postępowaniach prowadzonych przez policję, możliwość praktyk dla studentów oraz szkoleń dla funkcjonariuszy – m.in. takie działania umożliwi podpisane w piątek, 3 marca porozumienie pomiędzy uczelnią, a Komendantem Wojewódzkim Policji we Wrocławiu.
Budżet Partycypacyjny UPWr: znamy zwycięskie projekty
01.03.2023
Bee-therapy garden. Apiterapia i wypoczynek na kampusie Biskupin” oraz „Strefa work & chillout” – to zwycięskie projekty drugiej edycji Budżetu Partycypacyjnego UPWr. Pierwszy z nich to inicjatywa pracownicza, drugi – studencka. W głosowaniu wzięło udział 1285 osób. To 17 proc. więcej niż w pierwszej edycji tej obywatelskiej inicjatywy.
Nagrody NOT dla UPWr
01.03.2023
Ten projekt został zrealizowany w ramach programu BIOSTRATEG. Innowacyjna suszarnia zbudowana w ramach konsorcjum, którego liderem był Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, zdobyła właśnie pierwszą nagrodę Naczelnej Organizacji Technicznej – oddziału wrocławskiego. Dyplomem NOT wyróżnił Studenckie Koło Naukowe Geodetów przy Instytucie Geodezji i Geoinformatyki UPWr.
Dzień otwarty w rytmie TikToka
27.02.2023
Dzień Otwarty na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu to okazja nie tylko do poznania uczelni od podszewki, ale przede wszystkim przekonania się, że warto tu studiować.
Rok z wojną. Jak wspieramy Ukrainę
24.02.2023
Dzisiaj każdy mówi, że ta wojna wisiała w powietrzu, a jednak ranek 24 lutego 2022 roku dla Ukraińców i zaraz potem Polaków okazał się wstrząsem. I wielką próbą w obliczu nowych wyzwań. Tym wyzwaniom sprostała też społeczność Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zaangażowana w pomoc ukraińskim uchodźcom i to w różnych wymiarach.
Depresja – nazwijmy ją po imieniu
23.02.2023
Akademickie poradnie udzielające porad psychologicznych działają na wielu polskich uczelniach. Ta na Uniwersytecie Przyrodniczym od 2020 roku, po ogłoszeniu pandemii koronawirusa i lockdownie, skupia się na wsparciu w rozwiązywaniu problemów studentów. 23 lutego obchodzimy Światowy Dzień Walki z Depresją. Według specjalistów, częstotliwość występowania zaburzeń psychicznych wśród studentów jest wyższa niż w populacji ogólnej.
Bioeconomy – odpowiedź na wyzwania współczesnego świata
22.02.2023
Studenci nowego kierunku na UPWr – bioeconomy – na zaliczenie semestru przygotowali projekty, które są próbą rozwiązania problemów zdefiniowanych w Celach Zrównoważonego Rozwoju. Zanieczyszczenie środowiska, smog, betonoza, czy fast fashion to wyzwania, z którymi mierzy się współczesny świat.
Budżet Partycypacyjny UPWr: zagłosuj i zmień kampus Biskupin
20.02.2023
Ogród „Bee-therapy”, zakup lodówki do foodsharingu czy stworzenie w bibliotece strefy przeznaczonej do nauki i odpoczynku – to tylko część projektów zgłoszonych do Budżetu Partycypacyjnego UPWr. Trzy z nich to inicjatywa pracownicza, dwa – studencka. Do wtorku, 28 lutego można zagłosować na ten najciekawszy, najlepszy, ulubiony.
Trwa II nabór na studia magisterskie
20.02.2023
Do 22 lutego trwa II nabór na studia drugiego stopnia.
Studenci weterynarii z międzynarodowym stypendium
15.02.2023
Czworo studentów UPWr znalazło się w gronie stypendystów 2022 Veterinary Student Scholarship Program organizowanego przez MSD Animal Health and the Federation of Veterinarians of Europe.
Najgorsza jest bezsilność – trzęsienie ziemi w Turcji oczami studentek z Erasmusa
14.02.2023
6 lutego na pograniczu Turcji i Syrii nastąpiło najsilniejsze od niemal 100 lat trzęsienie ziemi w tym regionie. Drgania zarejestrował nawet grawimetr Instytutu Geodezji i Geoinformatyki UPWr – były 400 000 razy silniejsze niż czułość urządzenia. Turczynki Yanki Çam, Selin Çakmak i Seran Sayan mówią o tym, jak można pomóc ich rodakom.
Praca ze zwierzętami nie tylko po weterynarii
14.02.2023
Absolwent dr Damian Konkol i student Tomasz Stanisławski z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opowiadają o swoim doświadczeniu z zootechniką.
Rozpoczęliśmy realizację projektu EU GREEN
13.02.2023
Podczas tzw. kick-off meeting przedstawiciele dziewięciu partnerskich uczelni europejskiego konsorcjum EU GREEN zainaugurowali projekt służący budowie i rozwojowi wspólnych działań w ramach sojuszu. Do współpracy zaproszono uczelnie z Ukrainy – z inicjatywy UPWr do Cáceres w Hiszpanii przyjechali przedstawiciele dziesięciu, m.in. z Kijowa i Lwowa.
Technologia żywności i żywienie człowieka – z czym to się je?
07.02.2023
Kacper Wiśniewski, student technologii żywności i żywienia człowieka opowiada o swojej pasji do gotowania i wyborze kierunku studiów, który pozwala mu „od kuchni” pogłębiać wiedzę na temat żywności, jej produkcji i bezpieczeństwa.
Studiuj OZE, bądź krok do przodu
06.02.2023
Odnawialne źródła energii są jedną z gałęzi sektora energetycznego, która obecnie najszybciej się rozwija. Nie przez przypadek – coraz więcej mówi się o konieczności ograniczenia emisji CO2 do atmosfery oraz o konsekwencjach zużycia paliw kopalnych. Studenci Mateusz Jajczyk i Marek Korendał są świadomi zmian, jakie są potrzebne w tej dziedzinie i wybierając studia na kierunku odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami będą już o krok do przodu w branży.
UPWr i służby ratownicze – współpraca dla dobra psów
02.02.2023
Lekarze Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UPWr objęli opieką psy ratownicze GOPR-u, WOPR-u i OSP oraz psy „na ratowniczej emeryturze”. Specjalistyczne konsultacje, badania diagnostyczne, niezbędne analizy laboratoryjne i leczenie będą dla opiekunów czworonożnych bohaterów bezpłatne.