wybierz kategorie wiadomości
Mięso – jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie
05.06.2023
W najnowszym odcinku podcastu Monika Maćków z Katedry Żywienia Człowieka i prof. Małgorzata Korzeniowska z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych odpowiadają m.in. na pytania dlaczego potrzebne jest nam białko zwierzęce, czy wegetarianizm to przyszłość, a weganizm to tylko moda i jak na środowisko oddziałuje hodowla zwierząt.
Komórki do zadań specjalnych
26.05.2023
Komórki macierzyste zwierząt to wyjątkowo cenny materiał. Naukowcy sprawdzili, że pobrane z pępowiny kotów mają różne właściwości. Można je wykorzystać w medycynie regeneracyjnej i do wspomagania rozrodu. Budzą nadzieje, ale i dylematy – gdzie są granice ingerencji genetycznej u zwierząt?
Nominowani za wsparcie dla Ukrainy
24.05.2023
W organizowanym po raz pierwszy konkursie „Uniwersytety Europejskie – sojusze przyszłości” Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu nominowany był do nagrody w kategorii Wsparcie dla Ukrainy.
Święto Uniwersytetu Przyrodniczego 2023 za nami
22.05.2023
Medale i odznaczenia za Zasługi dla Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, uroczystość przyznania doktoratu honoris causa prof. Anna Van Soom z Uniwersytetu w Gandawie, piknik studencki i tłumy wrocławian podczas zamykającego Święto i Dni Przyrodników jarmarku na Pawłowicach – wspólne świętowanie było i uroczyste, i rodzinne.
Dr Karolina Bierowiec finalistką konkursu Młode Talenty
22.05.2023
Naukowczyni z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, dr Karolina Bierowiec, została finalistką konkursu Młode Talenty.
Kleszcze, komary i pająki – małe, ale groźne
22.05.2023
W najnowszym odcinku podcastu prof. Joanna Mąkol i dr Jarosław Pacoń rozmawiają m.in. na temat tego, czy będziemy ponownie mieli do czynienia z plagą komarów, czy to prawda, że komary chętniej atakują osoby pijące alkohol, czy istnieją skuteczne sposoby ochrony przed kleszczami i czy w Polsce są jakiekolwiek pająki, które są dla człowieka groźne?
Święto Uczelni – transmisja online
19.05.2023
Transmisja Święta Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Uroczystość rozpocznie się o godz. 10.00.
Rusza Erasmus+ InnHUB Wrocław
18.05.2023
Rektorzy siedmiu wrocławskich uczelni podpisali umowę na utworzenie Centrum Innowacji Erasmus+ InnHUB. Głównym zadaniem centrum będzie popularyzacja i promocja oferty uczelni, inicjatywy Uniwersytetów Europejskich i mobilności edukacyjnej.
Żegnamy prof. Czekalskiego
18.05.2023
Zmarł prof. Mieczysław Czekalski. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu stworzył Zakład Roślin Ozdobnych i Dendrologii w Katedrze Ogrodnictwa. Do Wrocławia przyjechał z Poznania.
Święto Uniwersytetu Przyrodniczego
17.05.2023
Nagrody, medale, odznaczenia, uroczystość przyznania doktoratu honoris causa prof. Ann Van Soon z Gandawy – to wydarzenia pierwszego dnia Święta Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, w piątek 19 maja. W sobotę zapraszamy wszystkich na Pawłowice, gdzie Dni Przyrodników zdominuje… ziemniak.
ECOpiknik, OdraNa i Juwenalia, czyli studenci przejmują Wrocław!
15.05.2023
Jak co roku, maj stoi pod znakiem imprez i wydarzeń organizowanych przez studentów. Na UPWr startujemy 18 maja z ECOpiknikiem, 22 maja PWr szykuje piknik OdraNa, a 24-25.05 ruszają Juwenalia pod hasłem #WrocławRazem.
XXVII Międzynarodowa Konferencja SKN-ów na UPWr
12.05.2023
Postery, referaty, networking i imprezy plenerowe – 11 i 12 maja na UPWr odbywa się 27. Międzynarodowa Konferencja Studenckich Kół Naukowych.
Eksperci UPWr: Nie dotykaj małych saren i zajęcy. Wyrządzisz im krzywdę
10.05.2023
Jeśli podczas spaceru w lesie zobaczymy małą sarnę lub zająca spokojnie wycofajmy się i dajmy im czas na ukrycie się w trawie. Nie wolno ich dotykać, głaskać, dokarmiać czy przytulać, bo to spowoduje, że matka zamiast zająć się młodymi pozostawi je bez opieki – mówi prof. Wojciech Pusz, koordynator Ośrodka Badań Środowiska Leśnego w Złotówku.
Wyzwania współczesnej medycyny – antybiotykooporność, choroby cywilizacyjne i terapie szyte na miarę
08.05.2023
W najnowszym odcinku podcastu prof. Anna Gliszczyńska, szefowa Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy i prof. Agnieszka Śmieszek z Katedry Farmakologii i Toksykologii rozmawiają na temat wyzwań współczesnej medycyny. Opowiadają m.in. o problemie antybiotykooporności o pladze chorób cywilizacyjnych i terapiach personalizowanych.
Na UPWr trwa rekrutacja! Zarejestruj się jeszcze przed wynikami matury
28.04.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje 26 kierunków studiów dla wszystkich, którzy swoją przyszłość chcą związać ze środowiskiem, żywnością, zwierzętami czy inżynierią.
Przemysłowe fermy i ptasia różnorodność idą w parze
27.04.2023
Czy modernizacja wsi oznacza dla ptaków same niekorzystne zmiany? Okazuje się, że dla niektórych gatunków nowoczesne fermy to znakomite miejsce do życia. Wyniki badań zaskoczyły ornitologów.
UPWr ponownie współpracuje z Europejską Agencją Kosmiczną
25.04.2023
Europejska Agencja Kosmiczna razem z Instytutem Geodezji i Geoinformatyki i Instytutem Inżynierii Środowiska UPWr zorganizują szkolenie z zakresu teledetekcji środowiska, hydrologii i zjawisk niebezpiecznych związanych z wodą.
Eksperci UPWr: To ludzie dostarczają szczurom jedzenie i schronienie
24.04.2023
Dr Edyta Wincewicz z Zakładu Fizjologii Zwierząt Wydziału Medycyny Weterynaryjnej pomaga miastu w skutecznej walce ze szczurami. I nie ukrywa, że to trudny temat: - Ze szczurami walczy nie tylko Wrocław, walczy wiele miasta na świecie i mimo, że stosują różne metody, szczury nadal tam są – mówi naukowczyni UPWr.
Innowacyjne badania dr Igwegbe i prof. Białowca
20.04.2023
Nigeryjska naukowczyni dr Chinenye Adaobi Igwegbe przyjechała na UPWr na wymianę naukową w ramach programu NAWA. Wraz z prof. Białowcem bada możliwości upcyklingu fosforu, którego związki można wykorzystać m.in. do produkcji ceramiki.
Jeszcze prostsza obsługa książkomatu
19.04.2023
Biblioteczny książkomat, który działa podobnie do paczkomatu, zyskał nową funkcję – można go obsługiwać za pomocą aplikacji My Library i generowanych w niej kodów QR.
Żywienie zwierząt – najczęstsze błędy właścicieli
17.04.2023
W najnowszym podcaście prof. Barbara Król i prof. Piotr Sławuta opowiadają o prawidłowym żywieniu zwierząt, a także o tym kto prędzej się zagłodzi, kot czy pies? Mówią też na co zwracać uwagę przy wyborze karmy i co robić gdy nasz zwierzak boryka się z otyłością.