wybierz kategorie wiadomości
UPWr w CWTS Leiden Ranking 2020
15.07.2020
W rankingu opartym na bazie Web of Science UPWr zajął 347. miejsce na świecie i 8. w Polsce pod względem wpływu naukowego publikacji oraz odpowiednio 330. i 3. miejsce w zestawieniu uwzględniającym publikacje gold open access.
PROM. Jak to się robi w Ameryce?
03.07.2020
W nauce obok samej nauki najważniejsze są kontakty. Ich budowaniu służy program wsparcia wymiany stypendialnej PROM. W tym roku skorzystali z niego Karolina Tkacz, Igor Turkiewicz i Tomasz Noszczyk.
Biogospodarka: wyzwania i możliwości
03.03.2020
Agata Foks, radca ministra nauki ds. spraw europejskich w obszarze rolnictwa, zmian klimatu, bioróżnorodności oraz biogospodarki o możliwościach, jakie daje polskiej nauce i gospodarce udział w Bio-Based Industries Consortium.
Zielona Dolina szansą dla hodowców bydła
25.02.2020
Na Dolnym Śląsku działa 5700 gospodarstw rolnych, ale hodowcy i specjaliści nie kryją, że to region, w którym pogłowie bydła mlecznego i mięsnego jest najmniejsze w kraju. Czy program Zielona Dolina to zmieni?
WZB zdobywają granty Horyzontu 2020
15.01.2020
Dwa współpracujące Wiodące Zespoły Badawcze – WCE i SpaceOS – zostały partnerem międzynarodowego projektu WATERAGRI, który szuka nowych sposobów gospodarowania wodą w rolnictwie i może usprawnić produkcję roślinną.
Projekt „Wołowina z Zielonej Doliny” i francuskie doświadczenia
04.12.2019
Dzięki dofinansowaniu z konkursu KSOW, naukowcy z UPWr, hodowcy bydła mięsnego, przedsiębiorca i przedstawiciel DODR przyglądali się najlepiej prowadzonym hodowlom bydła we Francji.
IQ Grape – UPWr poprawi lokalne wina
25.11.2019
Prawie 5 milionów złotych z budżetu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dostaną naukowcy z UPWr na projekt, który ma poprawić jakość i rozpoznawalność dolnośląskich win.
2 mln zł na międzynarodowe partnerstwo dla UPWr
30.09.2019
UPWr w dyscyplinie weterynaria zdobył grant w wysokości 2 milionów złotych z programu NAWA – partnerstwo międzynarodowe. Koordynatorem projektu jest prof. Wojciech Niżański, który nie kryje, że to ogromny sukces.
UPWr wysyła serowarów i winiarzy na szkolenia
19.09.2019
Już po raz drugi Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zorganizował wyjazdy studyjne do Francji i Włoch dla winiarzy i serowarów. Zdobytą za granicą wiedzę uzupełnią szkolenia, które odbędą się w październiku.
Zielona Dolina na liście rządowych projektów
29.07.2019
Projekt „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”na liście rządowych projektów strategicznych. Decyzję podjęła Rada Monitorowania Portfela Projektów Strategicznych Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju.
UPWr i stowarzyszenie z Saksonii dla żywności
18.06.2019
Utworzenie Centrum Dydaktycznego UPWr w Radomierzu – to jeden z efektów transgranicznego porozumienia podpisanego przez naszą uczelnię ze stowarzyszeniem Christlich-Soziales Bildungswerk Sachsen e.V. (CSB).
Jak to się robi w Ameryce?
30.05.2019
Jak wygląda studiowanie w Stanach Zjednoczonych? Na to pytanie odpowiadają dr hab. Andrzej Białowiec, Paweł Stępień i Kacper Świechowski, którzy wizytowali Iowa State University.
Potencjał rolniczy Dolnego Śląska i DOZEDO
07.03.2019
Hodowla bydła mięsnego to szansa dolnośląskiego rolnictwa? Naukowcy i hodowcy wspólnie o przyszłości wołowiny, jej znaczeniu w gospodarce i żywieniu człowieka.
BioSciUniversity – tworzymy uniwersytet badawczy
05.02.2019
W ramach przedsięwzięcia „Strategia Doskonałości – Uczelnia Badawcza” UPWr otrzymał 700 tys. zł na realizację projektu „BioSciUniversity” – wsparcie mogą uzyskać doktoranci, pracownicy naukowo-dydaktyczni i administracyjni UPWr.
Mozart – współpraca naukowców z wrocławskimi firmami
03.01.2019
Dwoje naukowców z weterynarii UPWr – prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak i prof. Michał Dzięcioł – wraz z wrocławskimi firmami zrealizuje projekty w ramach miejskiego projektu Mozart.
Studia w Izraelu – Erasmus+ KA107
02.01.2019
W ramach programu Erasmus+ KA107 część studiów można odbyć w krajach spoza Unii Europejskiej. Studentki Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – Margaryta Senchyshyna i Sylwia Ciałek – opowiadają o swoim pobycie w Izraelu.
Konwent UPWr zakończył działalność
19.12.2018
Konstytucja dla Nauki, czyli Ustawa 2.0 likwiduje konwenty działające przy uczelniach. Na ostatnim posiedzeniu Konwentu Uniwersytetu Przyrodniczego padły słowa podziękowania za wspólną pracę, ale rozmawiano też o planach na przyszłość.
RUBIZMO – nowoczesna gospodarka wiejska
14.12.2018
16 partnerów z 11 krajów, w tym UPWr, i projekt, który za cel stawia sobie rozwój obszarów wiejskich przez wdrażanie nowych, innowacyjnych modeli biznesowych w sektorze rolno-spożywczym.
Kooperatywa Terrena, czyli jak to robią Francuzi
13.12.2018
Osiemnaście osób z Dolnego Śląska zaangażowanych w rozwój regionalny oraz obszarów wiejskich wyjechało do Doliny Loary, przyjrzeć się działalności najstarszej francuskiej spółdzielni rolniczej Terrena.
„Lider” dla dr Pauliny Nowickiej z UPWr
12.12.2018
Dr Paulina Nowicka została laureatką programu „Lider” dla naukowców przed 35. rokiem życia, którzy chcą zdobywać doświadczenie w kierowaniu projektami badawczymi i w budowaniu zespołu.
Architekci krajobrazu z UPWr zmieniają Żmigród
08.11.2018
Pracownia Studialno-Projektowa Instytutu Architektury Krajobrazu UPWr w ramach porozumienia o współpracy z gminą Żmigród zrealizowała projekt Ogrody Bioróżnorodności nad rzeką Sąsiecznicą.