UPWr wysyła serowarów i winiarzy na szkolenia
Już po raz drugi Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zorganizował wyjazdy studyjne do Francji i Włoch dla winiarzy i serowarów. Zdobytą za granicą wiedzę uzupełnią szkolenia, które odbędą się w październiku.
– To jest świetny pomysł i każdemu winiarzowi polecam udział w takim przedsięwzięciu – mówi Michał Pajdosz. Właściciel winnicy Jakubów położonej na Wzgórzach Dalkowskich w Kocich Górach pod Trzebnicą był jednym z uczestników studyjnego wyjazdu do Szampanii, organizowanego przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
Druga edycja wyjazdów studyjnych do producentów serów we Włoszech i francuskich winnic, podobnie jak pierwsza, cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem. A jak przyznaje Michał Pajdosz, wyjazd do Szampanii, gdzie produkuje się szampan, to nie tylko marzenie każdego winiarza, ale też obowiązek, jeśli swoją pracę traktuje się poważnie.
– Zawsze dobrze zdobywać informacje u źródła. Jest wtedy okazja przyjrzeć się winnicy, poznać lepiej wszystkie etapy produkcji, wymienić doświadczenia z ludźmi, którzy wina robią „od zawsze” – podkreśla Michał Pajdosz, który pytany, czy francuscy producenci chcieli się dzielić z gośćmi z Polski wszystkimi tajemnicami, uśmiecha się i mówi: – Jakąś częścią się podzielili.
Do Szampanii wyjechało 37 producentów wina i osób związanych z branżą winiarską w Polsce. Do włoskich producentów serów – 26 polskich serowarów. Cel tego wyjazdu był taki sam – wymienić doświadczenia i zdobyć wiedzę. Uczestnicy obu wypraw mogli więc poznać dobre praktyki stosowane przez gospodarzy wizyt – odwiedzili gospodarstwa agroturystyczne, spółdzielnie, szkółki i lokalnych producentów, gdzie nie tylko przyjrzeli się procesowi produkcyjnemu, ale też skutecznemu marketingowi i sprzedaży. Zarówno dla organizatorów, jak i uczestników tych wyjazdów była to również możliwość nawiązania stałej współpracy, której celem jest rozwój branży winiarskiej i serowarskiej w Polsce oraz transfer innowacji z gospodarstw zagranicznych do gospodarstw i producentów polskich.
Wyjazdy studyjne odbyły się w lipcu. W październiku zaplanowano dwudniowe szkolenia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, w których weźmie udział 60 osób. Już wiadomo, że jest zainteresowanie kolejną edycją. Wyjazdy i szkolenia są finansowane z projektu „W stronę rozwoju: wyjazdy studyjne i szkolenia specjalistyczne dla polskich producentów sera i wina” realizowanego ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020. Plan operacyjny na lata 2018–2019. Projekt jest w 90% finansowany ze środków PROW.
kbk