eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Pożegnaliśmy profesora Bieszczada

25.05.2021

Skromny, ale wymagający. Pracowity, oczekiwał tego samego od swoich studentów. I nic w tym dziwnego, biorąc pod uwagę jego losy. Pożegnaliśmy profesora Stanisława Bieszczada, współautora jednego z pierwszych w Polsce akademickich podręczników z ekologii.

Szczepienia przeciwko COVID-19 – UPWr był pierwszy

24.05.2021

Anna Rogowska, prezes zarządu szpitala Vratislavia Medica o szczepieniach przeciwko COVID-19 nauczycieli akademickich z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, przygotowaniach do szczepień pozostałych pracowników uczelni i studentów oraz o wzajemnym zaufaniu

70-lecie UPWr, czyli przyrodnicy dla wrocławian

12.05.2021

Czy pies może jeść cukierki? Jak zagospodarować na swoim podwórku deszczówkę, dbać o warzywa na działce i o kwiaty ozdobne w domu? Co jeść, by być zdrowym? Na te i wiele innych pytań naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego będą odpowiadali od 17 do 21 maja podczas Tygodnia Przyrodników.

UPWr w European University Association

07.05.2021

Europejskie Stowarzyszenie Uniwersytetów – EUA – obchodzi w tym roku 20-lecie swojego istnienia. I właśnie przyjęło do swojego grona nowych członków. To uczelnie z Chorwacji, Włoch i Francji oraz z Polski – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

kichająca kobieta siedząca obok psa

Eksperci UPWr: Czy istnieją psy dla alergików?

07.05.2021

Powszechnie panuje przekonanie, że psy posiadające włosy zamiast sierści są bardziej hipoalergiczne i lepiej nadają się na kompanów dla osób cierpiących na alergię. Okazuje się jednak, że badania dotyczące ras hipoalergicznych są niejednoznaczne.

Prof. Janik: – Przyroda uczy inżyniera pokory

07.05.2021

Nowo powołany profesor Grzegorz Janik z Instytutu Kształtowania i Ochrony Środowiska o tym, czego przyrodnicy mogą nauczyć inżyniera, co z tą nauką ma wspólnego... opera i jak się łączy liczby z wodą.

Ostatnia chwila na rekrutację na UPWr

04.05.2021

14 lipca kończy się rekrutacja na studia I stopnia i jednolite studia magisterskie na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Mamy nadzieję, że wybraliście już kierunek, na który chcecie się zapisać, ale dla niezdecydowanych mamy kilka rad jak wybrać studia.

Prof. Bujak z UPWr nowym dyrektorem COBORU

29.04.2021

Prof. Henryk Bujak z Katedry Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa wygrał konkurs Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na dyrektora Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych.

nietoperz na skale

Nietoperze – chrońmy nocnych mieszkańców Wrocławia

27.04.2021

– Nietoperze to wrażliwa i zagrożona grupa ssaków. Wszystkie gatunki, które występują w Polsce znajdują się pod ochroną prawną. Rzetelna edukacja jest jedną z podstaw ich ochrony – mówi Łukasz Iwaniuk, jeden z organizatorów Wrocławskiego Festiwalu Nietoperzy.

Gwiazdy Umiędzynarodowienia 2021

27.04.2021

Tylko do konkursu Interstudent 2021 wpłynęło 140 zgłoszeń. Kapituła konkursów na najlepszego studenta zagranicznego i Gwiazdy Umiędzynarodowienia 2021 – pod przewodnictwem prof. Arkadiusza Mężyka – wybrała zwycięzców. Gwiazdą Marketingu została Paulina Boroń-Kacperek, dyrektor Biura Rekrutacji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Studenci zagraniczni w Polsce 2021

26.04.2021

Studenci zagraniczni w Polsce – według najnowszego raportu Najwyższej Izby Kontroli w roku akademickim 2019/2020 było ich ponad 77 tysięcy, a od roku 2016 umiędzynarodowienie wzrosło o 27,1%. Dzisiaj jednak kluczowe pytanie brzmi: jak na umiędzynarodowienie wpłynęła pandemia i związane z nią ograniczenia?

Kwietniowe posiedzenie senatu

23.04.2021

Senatorowie zatwierdzili zmiany do Regulaminu studiów mające zastosowanie w okresie ograniczenia lub zawieszenia funkcjonowania uczelni.

Kobieta siedząca przed komputerem

Otwarcie aplikacji do Szkoły Doktorskiej UPWr

22.04.2021

Szkoła Doktorska UPWr przyjmuje wnioski na rok akademicki 2021/2022. Termin ich składania upływa 2 lipca 2021 roku.

UPWr partnerem Polskiego Multimedialnego Raportu Klimatycznego

21.04.2021

Pierwszy Polski Multimedialny Raport Klimatyczny zostanie zaprezentowany przed II edycją Szczytu Klimatycznego TOGETAIR 2021. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu to jedna z dziesięciu uczelni, która jest partnerem przedsięwzięcia przygotowywanego w ścisłej współpracy Fundacji Czyste Powietrze.

rośliny doniczkowe

Eksperci UPWr: Jak dbać o rośliny doniczkowe?

16.04.2021

Rośliny doniczkowe wprowadzają do domu nie tylko przyjemną atmosferę, ale także zapewniają dużo tlenu i służą jako piękny dodatek do każdego wnętrza. Warto wiedzieć, jakie rośliny wybrać do swojego domu i jak o nie dbać, by jak najdłużej z nami żyły.

Zdjęcie ilustracyjne

Zajęcia zdalnie do końca semestru letniego 2020/2021

15.04.2021

W związku z sytuacją epidemiczną prowadzenie zajęć w siedzibie UPWr zostaje wstrzymane do końca semestru letniego 2020/2021.

murawa

Eksperci UPWr: Jak dbać o trawnik?

09.04.2021

Wiosna w tym roku zbliża się wyjątkowo powoli, jednak nadszedł już czas by zająć się trawnikami, które o tej porze roku wymagają szczególnej pielęgnacji. Murawy są ważnym elementem ekosystemu, a zimą narażone są na znaczne uszkodzenia. Zajmują nawet 90% powierzchni terenów zieleni, a w ogrodach przydomowych tworzą niepowtarzalne tło do małej architektury. Na najczęściej zadawane pytania dotyczące ich pielęgnacji odpowiada profesor Karol Wolski z Instytutu Agroekologii i Produkcji Roślinnej.

Żegnamy prof. Zbigniewa Dudę

01.04.2021

Był perfekcjonistą i nowatorem. Egzamin u niego był jednym z najtrudniejszych w czasie całych studiów. Wśród studentów byli tacy, którzy się go bali, ale szanowali go wszyscy.

zabarwione na tęczowo jajka

Eksperci UPWr: Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

31.03.2021

Jajka to nieodzowny element świąt Wielkanocnych. Wykorzystuje się je do pieczenia ciast, dodaje do sałatek, święci w koszyczkach, a także maluje się pisanki czy wydmuszki. Zanim zaczniemy wielkie gotowanie, warto wiedzieć, czy jaja są świeże.

biała kiełbasa, żurek i babka wielkanocna leżą na stole

Eksperci UPWr: Dlaczego biała kiełbasa jest biała, ile jest szynki w szynce?

31.03.2021

Na wielkanocnych stołach w większości polskich domów zagoszczą wędliny. Najpopularniejszymi przysmakami są oczywiście biała kiełbasa i szynka, choć nie wszyscy wiedzą, dlaczego biała kiełbasa jest biała i ile jest szynki w szynce.

  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 54

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png