wybierz kategorie wiadomości
Międzynarodowa działalność studentek UPWr
19.10.2023
Studentki weterynarii z UPWr zostały wybrane do IVSA Officials. Zuzanna Czekaj do zarządu IVSA Global (Executive Committee), a Małgorzata Nosiadek została powołana na Secretary of DAD.
Po co miastom ich wirtualne modele 3D?
16.10.2023
W najnowszym odcinku podcastu otwierającym kolejny sezon serii „Mamy zielone pojęcie”, dr Paweł Bogusławski z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki mówi o tym, czym jest BIM, jak się tworzy w nim modele, po co miastom ich wirtualne modele i jak z nich korzystać, m.in. do transformacji energetycznej, czy do mierzenia ruchu.
MINIATURA 7 dla naukowczyń UPWr
13.10.2023
Dr Aleksandra Rozwadowska i dr Anna Urbaniak dostały od Narodowego Centrum Nauki dofinansowanie w wysokości 100 000 złotych do badań w ramach grantu MINIATURA 7.
Naukowcy UPWr w prestiżowym rankingu
09.10.2023
Wydawnictwo Elsevier opublikowało ranking Top 2% najbardziej wpływowych naukowców na świecie. Wśród najchętniej cytowanych autorów publikacji naukowych znalazło się siedmioro przedstawicieli z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Jaki będzie uniwersytet przyszłości? Trzeba o tym rozmawiać
06.10.2023
Jak przygotować uczniów i studentów na nieznaną przyszłość? To dziś największe wyzwanie polskiego systemu edukacji. – Szacuje się, że blisko 70 procent dzieci, które obecnie uczą się w szkole podstawowej, będzie pracowało w zawodach, które jeszcze nie istnieją – mówi Aleksandra Trapp z infuture.institute, gość konferencji „Trendy i wyzwania edukacyjne dla uczelni wyższych”, na którą zapraszamy 11 października.
Mamy nowy wydział
05.10.2023
Nowy rok akademicki 2023/2024 Uniwersytet Przyrodniczy rozpoczyna z nową jednostką. Wydziałem Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu, którym kieruje prof. Beata Raszka. Funkcje prodziekanów objęli prof. Piotr Krajewski i dr hab. Renata Gubańska.
Prof. Mytnik: – Czas oswoić AI
29.09.2023
Modele językowe AI powinny zmienić sposób przekazywania oraz sprawdzania wiedzy, zdefiniować na nowo rolę, jaką powinien pełnić nauczyciel w procesie uczenia się. Tymczasem, my wciąż oferujemy wieloletnie programy studiów z mnóstwem nieaktualnych przedmiotów. Polski system edukacji nie dogonił postępu – prof. Joanna Mytnik, dyrektorka Centrum Nowoczesnej Edukacji na Politechnice Gdańskiej, która wygłosi wykład inaugurujący rok 2023/2024.
Ścieki: kompromis między ekonomią a ekologią
29.09.2023
Zarządzanie? Zwykle kojarzy nam się z finansami, nieruchomościami, kadrą czy ryzykiem. Zarządza się także ściekami, a czas gra tu bardzo ważną rolę.
UPWr wśród najlepszych uczelni Europy i świata w dwóch prestiżowych rankingach
28.09.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu od lat konsekwentnie pnie się w górę w jednym z najważniejszych rankingów świata, czyli THE World University Rankings. Zajmujemy też wysokie pozycje w pierwszej edycji QS World University Rankings skoncentrowanej wyłącznie na uczelniach w regionie europejskim.
Dr El Sayed Ali zajął III miejsce w konkursie Falling Walls Lab Wrocław
26.09.2023
Pochodzący z Egiptu naukowiec UPWr, dr El Sayed Ali zajął trzecie miejsce w konkursie Falling Walls Lab Wrocław dzięki swoim badaniom nad potencjałem mykobiomu flory leśnej i biopigmentami.
Naukowcy UPWr rozwijają u najmłodszych pasję do nauki na Uniwersytecie Dzieci
18.09.2023
Na wydarzeniu Fundacji Uniwersytet Dzieci, które odbyło się 16 września, dr Anna Żołnierczyk została wyróżniona Nagrodą Uniwersytetu Dzieci, a prof. Wojciech Niżański przeprowadził wykład otwarty na temat tego, jak pomóc w ratowaniu ginących gatunków zwierząt za pomocą technik in vitro.
Eksperci UPWr radzą: Dlaczego warto robić przetwory?
30.08.2023
Domowe przetwory od kilku lat wróciły do łask. To nie tylko modny trend, ale też dobry sposób na wzbogacenie zimą codziennej diety w cenne składniki odżywcze i witaminy. Jak je przygotować radzi profesor Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych.
Eksperci UPWr: Zadbajmy, by dzieci jadły zdrowo w domu i w szkole
24.08.2023
Monika Maćków, dietetyk kliniczny z Katedry Żywienia Człowieka UPWr o tym, co dziecko powinno jeść na śniadanie, by wspomóc pracę mózgu i koncentrację, jak przygotować uczniom idealny lunch-box i dlaczego z diety należy wyeliminować słodzone napoje, a zwłaszcza energetyki.
Eksperci UPWr: Suszyć, marynować, mrozić? Jak zbierać i przetwarzać grzyby
21.08.2023
Przed nami szczyt sezonu grzybowego. Na jesienny wysyp czekają miłośnicy borowików, podgrzybków, maślaków i kurek. Dr Cecylia Uklańska-Pusz z Katedry Ogrodnictwa UPWr podpowiada, jak zbierać grzyby i która z metod ich przetwarzania jest najlepsza.
Eksperci UPWr: Niebezpieczne odpady płoną, duszą i trują!
08.08.2023
Skuteczne metody utylizacji odpadów niebezpiecznych są bardzo drogie, co prowadzi do nielegalnych praktyk, takich jak „przypadkowe samozapłony”. W efekcie takiego pożaru ilość składowanych odpadów zmniejsza się bowiem o nawet 90 proc., a ryzyko kary jest niewielkie, bo ciężko wskazać sprawcę – mówi dr Sylwia Stegenta-Dąbrowska z Katedry Biogospodarki Stosowanej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Dr Marta Sylla ze stypendium MEN dla wybitnych młodych naukowców
28.07.2023
Naukowczyni z UPWr została nagrodzona stypendium Ministra Edukacji i Nauki dla wybitnych młodych naukowców za osiągnięcia naukowe w dyscyplinie geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna.
Dobry dydaktyk, czyli taki, który wysłucha i zrozumie
21.07.2023
Ireneusz Osak ze Studium Języków Obcych i Nauk Humanistyczno-Społecznych i dr Piotr Czaczka ze Studium Wychowania Fizycznego i Sportu Uniwersytetu Przyrodniczego zostali wskazani przez studentów jako najlepsi dydaktycy swoich instytucji. Opowiadają o potrzebie dialogu, wyrozumiałości i o tym, jak pasje mogą pomóc w codziennej pracy.
Eksperci UPWr: sałatki, koktajle i zupy - to dieta na upały
18.07.2023
Monika Maćków z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu mówi o tym, co jeść i pić w upalne dni, czego unikać oraz czym się nawadniać. – W okresie upałów trzeba dużo pić i co ważne pić bardzo często, małymi porcjami, podczas całego dnia. Unikać powinniśmy natomiast produktów smażonych, fast food i potraw ostro przyprawionych, a jeśli sięgamy po lody, to po sorbety – mówi dietetyczka.
Studentka weterynarii reprezentowała UPWr na World Reining Championships Young Riders
13.07.2023
Alicja Olejnik, studentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, reprezentowała uczelnię w jeździectwie na mistrzostwach świata World Reining Championships Young Riders.
Chór UPWr ze srebrnym medalem Międzynarodowego Konkursu Chóralnego w Prevezie
12.07.2023
Chór Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, pod batutą prof. Alana Urbanka, zdobył srebrny medal na 27. Międzynarodowym Konkursie Chóralnym w Prevezie, w Grecji.
Brązowy medal dla zawodnika Sekcji Karate AZS Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
06.07.2023
Michał Bąbos zdobył brązowy medal Igrzysk Europejskich. Nie jest to jednak pierwszy sukces zawodnika Sekcji Karate AZS Uniwersytetu Przyrodniczego Wrocław na najważniejszych turniejach w Europie i na Świecie.