eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Wysoka pozycja UPWr w THE Impact Rankings 2022

28.04.2022

Zrównoważony rozwój jest coraz częściej wdrażany w strategie działania państw, korporacji czy obywateli. THE Impact Rankings sprawdza, jak radzą sobie z tym uczelnie wyższe – nie tylko pod względem prowadzonych badań i kształcenia, ale także zrównoważonych praktyk na kampusach. UPWr po raz pierwszy ukazał się w rankingu.

Doktorat w Szkole Doktorskiej UPWr? Ruszyła rekrutacja

22.04.2022

Szkoła Doktorska UPWr rekrutuje na rok akademicki 2022/2023. Ponad 70 promotorów i 80 tematów czeka na kandydatów. Rekrutacja potrwa do 30 maja 2022 roku.

Naukowiec z UPWr powołany do Rady Gospodarki Przestrzennej RFN

11.04.2022

Dr Maciej Zathey z Instytutu Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Przyrodniczego został powołany przez ministrę mieszkalnictwa, rozwoju miast i budownictwa Republiki Federalnej Niemiec, Klarę Geywitz, do Rady Gospodarki Przestrzennej na 20. okres legislacyjny Bundestagu.

Małgorzata Szczerbakowska: – W dydaktyce nie ma miejsca na nudę

11.04.2022

Lektorka języka angielskiego Małgorzata Szczerbakowska ze Studium Języków Obcych i Nauk Humanistyczno-Społecznych o miłości do języka angielskiego, do dydaktyki i o tym, jak ważne na zajęciach jest poczucie humoru.

Międzynarodowe projekty edukacyjne na UPWr

08.04.2022

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zgodnie ze strategią rozwoju dąży do wzmożenia współpracy międzynarodowej. Za nami konferencja „Study in Poland”, a przed: kolejne międzynarodowe projekty wpisujące się w założenia o umiędzynarodowieniu, zapewniające naukowcom większą mobilność i interdyscyplinarność.

Żegnamy rektora Jerzego Kowalskiego

08.04.2022

Profesor Jerzy Kowalski, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu od 1990 do 1996 roku. Wymagający, ale też niebojący się trudnych i odważnych decyzji. Ci, którzy z nim współpracowali, mówią, że przeprowadził uczelnię przez czas przemian ustrojowych, wyznaczając kierunek, który twórczo rozwijany był przez kolejnych rektorów.

Study in Poland 2022. Wyzwania, egzamin i odpowiedzialność

04.04.2022

Tegoroczna konferencja „Study in Poland” pierwotnie miała dać odpowiedź na pytania, czym dzisiaj powinno być umiędzynarodowienie polskich uczelni i jak wpłynęła na nie digitalizacja przyspieszona przez pandemię, ale podczas dwudniowego spotkania we Wrocławiu jednym z istotniejszych tematów była wojna w Ukrainie i jej konsekwencje dla polskich uczelni.

Zmarł rektor prof. Jerzy Kowalski

30.03.2022

Prof. Jerzy Kowalski, inżynier środowiska specjalizujący się w zakresie geologii i hydrogeologii inżynierskiej, ochrony i kształtowania środowiska wodnego oraz budownictwa ziemnego, rektor Akademii Rolniczej w latach 1990-1996, nie żyje. Zmarł po długiej i ciężkiej chorobie 30 marca.

Study in Poland 2022

29.03.2022

Tegoroczna konferencja „Studenci zagraniczni w Polsce 2022” miała dać odpowiedzi na pytania, jak powinno wyglądać umiędzynarodowienie polskich uczelni, zwłaszcza w kontekście doświadczenia pandemii. Dzisiaj jednak jednym z kluczowych wątków stała się wojna w Ukrainie i ponad 2 miliony uchodźców, którzy dotarli do Polski – wśród nich jest wielu studentów.

Naukowcy z UPWr realizują projekt z programu Horyzont Europa

15.03.2022

Naukowcy z Instytutu Inżynierii Środowiska oraz Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności zaczęli realizację międzynarodowego projektu SYMBIOREM w ramach programu Horyzont Europa. Cel to opracowanie rozwiązań, które pozwolą poprzez odpowiedni dobór mikroorganizmów i roślin usuwać zanieczyszczenia z terenów poprzemysłowych i zbiorników wodnych.

Prof. Liliana Kiczak – Uczę, bo to lubię

14.03.2022

Profesor Liliana Kiczak z Katedry Biochemii i Biologii Molekularnej o zamiłowaniu do prowadzenia zajęć, kontaktu z młodymi i przekazywaniu swojej wiedzy i doświadczenia przyszłym weterynarzom.

Projekt APM NAWA tworzy międzynarodową sieć naukowców

07.03.2022

Instytucje biorące udział w projekcie APM NAWA specjalizują się w różnych wymiarach weterynarii. Dzięki koordynowanym przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu międzynarodowym wymianom akademickim dziedzina ta rozwinie się szybciej.

EU-GREEN – UPWr, zrównoważony rozwój i Europejska Sieć Uniwersytetów

22.02.2022

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wraz z ośmioma europejskimi uczelniami stara się o wejście do Europejskiej Sieci Uniwersytetów. Wniosek do Komisji Europejskiej składać będzie koordynator konsorcjum – Universidad de Extremadura z Hiszpanii.

Organizacja zajęć w semestrze letnim

22.02.2022

Do 27 marca zajęcia ogólnouczelniane i wykłady nadal prowadzone będą w trybie zdalnym. O przedmiotach kierunkowych decydują dziekani. Od 28 marca wszystkie zajęcia będą odbywały się w formie stacjonarnej w siedzibie uczelni.

Abubakar Bello: – Modele matematyczne to przyszłość

18.02.2022

Pochodzący z Nigerii doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr, Abubakar Bello, planuje za pomocą populacyjnego modelowania farmakokinetycznego zbadać, jak leki przeciwpasożytnicze, takie jak lazalocyd, rozmieszczają się w organizmach kur niosek i jak przechodzą do jaj. Jego badania pomogą organom regulacyjnym do spraw bezpieczeństwa żywności usprawnić ocenę zdrowia i bezpieczeństwa konsumentów.

Weterynaria na UPWr z Certyfikatem Doskonałości Kształcenia

14.02.2022

PKA studia na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej oceniała – pozytywnie – w 2021 roku. I przyznała WMW Certyfikat Doskonałości Kształcenia. Następna ocena programowa odbędzie się w roku akademickim 2026/2027.

City&Co, czyli jak stworzyć miasto przyjazne seniorom

14.02.2022

Konsorcjum z udziałem naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu będzie realizować jeden z projektów nagrodzonych w międzynarodowym konkursie ENUTC: ERA-NET Urban Transformation Capacities. Na 152 wnioski finansowanie zdobyło tylko 16.

Organizacja zajęć do 13 marca

14.02.2022

Zajęcia ogólnouczelniane i wykłady nadal prowadzone będą w trybie zdalnym. O przedmiotach kierunkowych decydują dziekani.

Żywność rzemieślnicza ze wsparciem UPWr

05.01.2022

Centrum Produktu Regionalnego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu to miejsce, w którym tradycyjne serowarstwo, browarnictwo, winiarstwo, przetwórstwo mięsne i owocowo-warzywne będzie przekazywane w nowoczesny sposób. Jak podkreśla dr inż. Marek Szołtysik z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych, dynamicznie rozwijający się segment żywności rzemieślniczej potrzebuje wsparcia merytorycznego. Stąd pomysł na powstanie CPR.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png