eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Prof. Janik: – Przyroda uczy inżyniera pokory

07.05.2021

Nowo powołany profesor Grzegorz Janik z Instytutu Kształtowania i Ochrony Środowiska o tym, czego przyrodnicy mogą nauczyć inżyniera, co z tą nauką ma wspólnego... opera i jak się łączy liczby z wodą.

Prof. Bujak z UPWr nowym dyrektorem COBORU

29.04.2021

Prof. Henryk Bujak z Katedry Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa wygrał konkurs Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na dyrektora Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych.

Prof. Barbara Kwiatkowska, antropolog z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Prof. Barbara Kwiatkowska – Oscar i historyczne śledztwa

25.04.2021

Na półkach w gabinecie prof. Barbary Kwiatkowskiej z Instytutu Biologii Środowiskowej leżą obok siebie czaszki średniowiecznych wrocławskich mieszczan, odlewy czaszek przodków człowieka i rekonstrukcje ich wyglądu. Nad nimi złota statuetka Oscara, którą prof. Kwiatkowska otrzymała od studentów żegnających się z uczelnią. Złoty środek na dobry kontakt ze studentami? Uprzejmość, szacunek i życzliwość. Tylko tyle i aż tyle.

Szkoła Doktorska UPWr: prof. Szyda i analiza bioinformatyczna

20.04.2021

Prof. Joanna Szyda: – Szkoła Doktorska UPWr to szansa dla ambitnych i pracowitych. Analiza danych, big data, data mining to nowoczesne narzędzia, które pozwalają naukowcom zupełnie inaczej spojrzeć na zwierzęta i mikroorganizmy, które badają.

Dr Jarosław Waroszewski pobierający próbki z obszaru lawy na Islandii

Historia ukryta w glebie

18.04.2021

Kiedyś nauczyciel i uczeń, dziś każdy z nich idzie własną naukową drogą – dr Jarosław Waroszewski i jego były magistrant Michał Dudek. Obaj związani są z Instytutem Nauk o Glebie i Ochrony Środowiska UPWr. Naukowo zajmują się glebami, ale ich zainteresowania i metody badawcze są zupełnie odmienne.

rośliny doniczkowe

Eksperci UPWr: Jak dbać o rośliny doniczkowe?

16.04.2021

Rośliny doniczkowe wprowadzają do domu nie tylko przyjemną atmosferę, ale także zapewniają dużo tlenu i służą jako piękny dodatek do każdego wnętrza. Warto wiedzieć, jakie rośliny wybrać do swojego domu i jak o nie dbać, by jak najdłużej z nami żyły.

Magdalena Doherty, trzymająca buldożka francuskiego

Absolwentka UPWr Magdalena Doherty z brytyjskim statusem Advanced Practitioner

14.04.2021

Magdalena Doherty pasję do weterynarii i chirurgii ma odkąd pamięta. Od zawsze wiedziała kim chce zostać, spędzając już jako dziecko wolny czas na ratowaniu i pielęgnowaniu dzikich zwierząt.

Ogród społeczny zbudowany przez studentów UPWr przy domu pomocy społecznej we Wrocławiu

Od ogrodu dla seniorów po badania wirusów – projekty kół naukowych UPWr

12.04.2021

Założenie ogrodu społecznego i badanie wpływu wirusów na komórki – to dwa projekty dofinansowane przez FAST, które udało się zrealizować kołom naukowym działającym na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Projekty realizowane były w trudnym czasie pandemii, ale oba udało się zamknąć z sukcesem.

murawa

Eksperci UPWr: Jak dbać o trawnik?

09.04.2021

Wiosna w tym roku zbliża się wyjątkowo powoli, jednak nadszedł już czas by zająć się trawnikami, które o tej porze roku wymagają szczególnej pielęgnacji. Murawy są ważnym elementem ekosystemu, a zimą narażone są na znaczne uszkodzenia. Zajmują nawet 90% powierzchni terenów zieleni, a w ogrodach przydomowych tworzą niepowtarzalne tło do małej architektury. Na najczęściej zadawane pytania dotyczące ich pielęgnacji odpowiada profesor Karol Wolski z Instytutu Agroekologii i Produkcji Roślinnej.

zabarwione na tęczowo jajka

Eksperci UPWr: Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

31.03.2021

Jajka to nieodzowny element świąt Wielkanocnych. Wykorzystuje się je do pieczenia ciast, dodaje do sałatek, święci w koszyczkach, a także maluje się pisanki czy wydmuszki. Zanim zaczniemy wielkie gotowanie, warto wiedzieć, czy jaja są świeże.

biała kiełbasa, żurek i babka wielkanocna leżą na stole

Eksperci UPWr: Dlaczego biała kiełbasa jest biała, ile jest szynki w szynce?

31.03.2021

Na wielkanocnych stołach w większości polskich domów zagoszczą wędliny. Najpopularniejszymi przysmakami są oczywiście biała kiełbasa i szynka, choć nie wszyscy wiedzą, dlaczego biała kiełbasa jest biała i ile jest szynki w szynce.

Kiełki zasadzone w plastikowym pojemniku, wyjmowane przez kobietę

Eksperci UPWr: Jak siać rzeżuchę i inne kiełki?

29.03.2021

Okres wiosenny to czas, w którym wysiewamy rzeżuchę, bo jest tradycyjnym elementem świąt Wielkanocnych. Ale powinna pojawiać się częściej w naszej diecie – radzi dr Cecylia Uklańska-Pusz.

Prof. Golonka – wiedza i łagodność

29.03.2021

Profesor Zygmunt Golonka. W notatce biograficznej można przeczytać, że był specjalistą w dziedzinie łąkarstwa, urodził się 2 sierpnia 1888 roku w Dąbrowie Tarnowskiej, a zmarł 14 kwietnia 1967 we Wrocławiu. W takiej notce nie ma miejsca o opowieść o człowieku wielkiej łagodności i serca.

Fantom krowy cielnej na wydziale medycyny weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Pracownia symulacyjnego doskonalenia klinicznego z nowymi fantomami

25.03.2021

Wydział Medycyny Weterynaryjnej UPWr wzbogacił się o kolejne fantomy pozwalające studentom ćwiczyć procedury medyczne. W ten sposób uczelnia staje się liderem w kształceniu lekarzy z wykorzystaniem metod symulacyjnych.

Prof. Adam Figiel: Szkoła Doktorska UPWr czeka

24.03.2021

Nowoczesne rolnictwo wymaga dzisiaj specjalistycznej wiedzy z bardzo wielu obszarów nauki. Prof. Adam Figiel podkreśla: – Nasza szkoła doktorska czeka na naukowców, którzy mają świadomość wyzwań, z jakimi musi się mierzyć ludzkość.

Dr Tronina: – Najważniejsze jest zrozumienie, nie pamięciówka

22.03.2021

Dr Tomasz Tronina z Katedry Chemii Uniwersytetu Przyrodniczego z chemią zaprzyjaźnił się już w szkole podstawowej. Absolwent UPWr na kierunku Biotechnologia, dzisiaj jej uczy studentów i nie boi się żadnych pytań.

zdjęcie mikroskopowe kryształu kwasu cytrynowego

AZON 2.0 – UPWr udostępnia 10 tys. dokumentów o wartości naukowej

19.03.2021

Projekt AZON 2.0, czyli „Atlas Zasobów Otwartej Nauki 2.0”, ma na celu zgromadzenie i zwiększenie możliwości ponownego wykorzystania zasobów nauki oraz zwiększenie ich dostępności i poprawę jakości.

Klaudia Masztalerz, doktorantka w Instytucie Inżynierii Rolniczej UPWr

Klaudia Masztalerz: – Nie widzę siebie na zawsze zamkniętej w laboratorium

18.03.2021

Na początku były studia z odnawialnych źródeł energii, ale ciekawsze okazało się opracowywanie procesów pozyskiwania zdrowej żywności. Dla Klaudii Masztalerz, doktorantki w Instytucie Inżynierii Rolniczej najważniejsze jest, by nie dać się zamknąć z pomysłami w laboratorium. Chce przekuwać je w produkcję zdrowego i smacznego jedzenia. Chętnie czerpie z doświadczeń zagranicznych, ale swoją przyszłość widzi tylko w Polsce.

Kobieta wspina się na górę

Nauka i sport – Niecodzienne pasje pracowników UPWr

17.03.2021

Pozwalają się zanurzyć w innym świecie, oczyścić umysł, złapać oddech i perspektywę – o swoich pasjach opowiadają dr Ewa Chwałko, dr Marta Czaplicka, prof. Arkadiusz Dyjakon oraz prof. Wojciech Pusz.

Dr Aleksandra Bawiec z Instytutu Inżynierii Środowiska Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w laboratorium

Dr Bawiec: – Zawsze byłam kujonem, nie mam czasu się nudzić

15.03.2021

Przyznaje, że praca młodego naukowca w Polsce nie zawsze jest łatwa, szczególnie w konkurencyjnej dziedzinie, którą sama się zajmuje, czyli technice sanitarnej. Ale można! Dr Aleksandra Bawiec doktorat obroniła z wyróżnieniem, a na swoim koncie ma 34 publikacje, w tym wiele w renomowanych czasopismach zagranicznych.

Rok w pandemii na UPWr

12.03.2021

Aż 80 procent zaszczepionych nauczycieli, przygotowania do szczepienia pozostałych pracowników, wzrost liczby publikacji, przeniesienie nie tylko dydaktyki, ale też i konferencji naukowych do trybu on-line – podsumowujemy rok z koronawirusem.

  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 22

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png