eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Praca ze zwierzętami nie tylko po weterynarii

14.02.2023

Absolwent dr Damian Konkol i student Tomasz Stanisławski z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opowiadają o swoim doświadczeniu z zootechniką.

Chowanie potomstwa, monogamia i homoseksualizm u zwierząt, czyli oblicza miłości w naturze

13.02.2023

W najnowszym odcinku podcastu dr Tomasz Piasecki z Katedry Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych i nasz doktorant Paweł Borecki, opiekun zwierząt we wrocławskim Zoo opowiadają m.in. o przypadkach homoseksualizmu u zwierząt, o monogamii i o tym jak wychowują potomstwo w różnych modelach rodziny.

Eksperci UPWr: Czy zwierzęta leśne należy dokarmiać zimą?

10.02.2023

Dokarmianie zwierząt zimą to temat, o którym mówi się co roku – szczególnie głośno 11 lutego w Ogólnopolskim Dniu Dokarmiania Zwierzyny Leśnej. I słusznie. Bo choć do niesienia pomocy zwierzętom nie trzeba nikogo namawiać, część osób – nieświadomie – robi to źle, co może przynieść więcej szkody niż pożytku. O tym, jak tego uniknąć rozmawiamy z prof. Wojciechem Puszem, koordynatorem Ośrodka Badań Środowiska Leśnego i Hodowli Zwierząt Łownych UPWr w Złotówku.

Technologia żywności i żywienie człowieka – z czym to się je?

07.02.2023

Kacper Wiśniewski, student technologii żywności i żywienia człowieka opowiada o swojej pasji do gotowania i wyborze kierunku studiów, który pozwala mu „od kuchni” pogłębiać wiedzę na temat żywności, jej produkcji i bezpieczeństwa.

Studiuj OZE, bądź krok do przodu

06.02.2023

Odnawialne źródła energii są jedną z gałęzi sektora energetycznego, która obecnie najszybciej się rozwija. Nie przez przypadek – coraz więcej mówi się o konieczności ograniczenia emisji CO2 do atmosfery oraz o konsekwencjach zużycia paliw kopalnych. Studenci Mateusz Jajczyk i Marek Korendał są świadomi zmian, jakie są potrzebne w tej dziedzinie i wybierając studia na kierunku odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami będą już o krok do przodu w branży.

Mniej kalorii, więcej świadomości

02.02.2023

Wrocławski obszar funkcjonalny nie tylko jest w stanie zaspokoić lokalne, wegetariańskie potrzeby żywnościowe mieszkańców, ale nawet ma nadwyżki, którymi mógłby się podzielić. Nie wszystkie z ośrodków badanych na Uniwersytecie Przyrodniczym mają taką możliwość. Wyniki badań pokazują, że europejskie miasta mają problem z samowystarczalnością.

Geodezja – od wnętrza Ziemi po kosmos

31.01.2023

Nie tylko pomiary działek i gruntów, ale też teledetekcja, sztuczna inteligencja, nawigacja satelitarna czy zarządzanie transportem publicznym – bo geodezja niejedną ma twarz.

Mamy rekord! Akademicki Sztab WOŚP po raz szósty spisał się na medal

30.01.2023

W tym roku nasi wolontariusze przeszli samych siebie i przebili zeszłoroczną kwotę o ponad sto tysięcy złotych! Podczas 31. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy zebrali 249 261,90 złotych na walkę z sepsą! To nowy rekord!

Rola rzek w środowisku – od elementu krajobrazu po źródło życia

30.01.2023

Rzeka – źródło życia, czy niebezpieczny żywioł? W tym odcinku podcastu eksperci UPWr odpowiadają o roli rzek, ich wpływie na człowieka i środowisko, a także mówią o tym, czy grożą nam susze, powodzie i co robić w przypadku skażenia wody.

Nietypowa pasja studenta UPWr

27.01.2023

Co było pierwsze, jajko czy kura? W hodowli ptaków ozdobnych Wiktora Tarłowskiego z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, był to… bażant! Student weterynarii opowiada o początkach swojej przygody z hodowlą kur rasowych, które rasy są największe, które należą do najdroższych, a które przypominają… króliki!

Z UPWr do TopMinds

23.01.2023

TopMinds 2023 – do najnowszej edycji programu zakwalifikowały się dwie doktorantki i studentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To Aleksandra Zimmer, Marta Klemens i Zuzanna Czekaj.

Ruszyła rekrutacja na studia II stopnia

17.01.2023

Już od 15 stycznia można zapisywać się na studia II stopnia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Do wyboru jest 18 kierunków i wiele specjalności.

Naturalnie, tajemniczo, bezpiecznie

04.01.2023

Mechanizmy rządzące naszymi preferencjami krajobrazowymi nadal nie są wystarczająco poznane. Szukamy różnych wartości: cenimy sobie naturalność, ale także poczucie bezpieczeństwa i tajemnicę – opowiada prof. Aleksandra Lis z Katedry Architektury Krajobrazu UPWr, autorka badań nad wpływem cech krajobrazów na upodobania człowieka.

Naukowcy z UPWr wyróżnieni przez Wrocław

29.12.2022

Profesor Alina Wieliczko i prof. Krzysztof Kubiak uhonorowani medalem „Merito de Wratislavia”. Super Diament dostał absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego Artur Salamon, który opatentował interaktywną laskę dla niewidomych.

Dzikie zwierzęta w obiektywie doktorantki UPWr

27.12.2022

Doktorantka Szkoły Doktorskiej UPWr Safoura Reza poza działalnością naukową interesuje się fotografią zwierząt. Przed jej obiektywem pozują nie tylko domowi pupile, ale też dzikie zwierzęta w swoim naturalnym środowisku. Przy okazji apelujemy – doceńmy ich piękno i pamiętajmy o tym, by nie straszyć ich w sylwestra.

Eksperci UPWr: za 30 lat stracimy świerkowe choinki

19.12.2022

Za 3-4 dekady z Polski może zniknąć świerk pospolity. Popularnemu drzewu, z którego robimy świąteczne choinki, zagraża rosnąca temperatura oraz brak wody. We Wrocławiu w ciągu 20 lat średnia temperatura wzrosła z ponad 8 do prawie 10 stopni Celsjusza. Odpowiada za to gwałtownie zmieniający się klimat – przyznaje prof. Przemysław Bąbelewski, dendrolog z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Tyjemy najszybciej na świecie? Problemy żywieniowe Polaków

19.12.2022

W najnowszym podcaście dr Jacek Łyczko i doktorantka Michaela Godyla-Jabłoński opowiadają o otyłości w Polsce, o tym czym różni się apetyt od głodu, z jakimi problemami żywieniowymi borykają się Polacy, a także o tym co jest kluczem do właściwego odżywiania.

Lokalne produkty w zasięgu ręki

16.12.2022

W Hali Targowej we Wrocławiu od 17 grudnia rusza nowy punkt sprzedaży – na stoisku numer 70 będzie można znaleźć sery, chleby, pasty, miody, pierniki, soki, przyprawy, a nawet wina. Wszystkie łączy hasło „Produkt Lokalny” i projekt „Dolny Śląsk. Zielona dolina żywności i zdrowia”.

Białko z czarnej muchy to przyszłość żywienia?

15.12.2022

Studenci SKN Żywienia Zwierząt udowodnili, że hodowla much Hermetia illucens przeznaczona na produkcję białka jest możliwa oraz korzystna dla środowiska i zdrowia. O swoim projekcie opowiedzieli na wykładzie.

Architekci krajobrazu z UPWr z wyróżnieniem za iluminację Ogrodu Botanicznego

15.12.2022

Prestiżowe międzynarodowe wyróżnienie za projekt iluminacji Ogrodu Botanicznego we Wrocławiu zdobyli naukowcy z Katedry Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Dr Magdalena Zienowicz nie kryje, że realizacja tego projektu łatwa nie była.

TikTok to nie miejsce dla uczelni?

13.12.2022

Pojawiły się w Internecie głosy, że uniwersytety nie powinny prowadzić kont na TikToku, że to niepoważne, że to nie miejsce dla instytucji naukowych. Sukces konta Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu udowodnił jednak, że TikTok to jak najbardziej miejsce dla uczelni, mogące zarówno bawić, jak i edukować widzów.

  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 51

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png