wybierz kategorie wiadomości
Eksperci UPWr: Czy krokodyl i bóbr płaczą, a ryba i koń to najzdrowsze zwierzęta?
18.11.2021
Pracowity jak mrówka, krokodyle łzy czy zdrów jak ryba to znane określenia, ale nie zawsze oczywistym jest skąd się wzięły. Czy osły są naprawdę uparte, a bobry często płaczą? Prof. Grzegorz Zaleśny naukowo wyjaśnia etymologię wyrażeń nawiązujących do zwierząt i sprawdza czy powiedzenia te są faktem czy mitem.
Prof. Hadaś zrewolucjonizuje meteorologię GNSS
18.11.2021
Właśnie wrócił ze stażu w Stuttgarcie i zdobył blisko 750 tysięcy złotych z Narodowego Centrum Nauki na projekt zatytułowany „Symultaniczna estymacja troposfery techniką Precyzyjnego Pozycjonowania Punktu”. Prof. Tomasz Hadaś będzie go realizował we współpracy z prof. Thomasem Hobigerem z Instytutu Nawigacji na Uniwersytecie w Stuttgarcie.
Mamy Wrocławskie Magnolie: za badania nad rowerem miejskim i torowiskami
10.11.2021
Magdalena Michałkowska i Mateusz Szołdra zdobyli wyróżnienia w tegorocznym konkursie Wrocławska Magnolia na najlepsze prace magisterskie prezentujące pomysły na badania możliwe do wykorzystania w biznesie. Absolwenci kierunku geodezja i kartografia pracują. Magda w firmie geodezyjnej, Mateusz – projektowej.
Naukowcy z UPWr wśród 30 Kreatywnych Wrocławia
08.11.2021
Profesor Ewa Burszta-Adamiak, kierownik Zakładu Infrastruktury i Techniki Sanitarnej Instytutu Inżynierii Środowiska, liderka Wiodącego Zespołu Badawczego WCE Woda – Klimat – Środowisko i Andrzej Białowiec, kierownik Katedry Biogospodarki Stosowanej i lider WZB Waloryzacji Odpadów i Biomasy (WBVG) znaleźli się w gronie 30 Kreatywnych Wrocławia.
Studentka Hanna Matula z nagrodą im. Eugeniusza Pietrasika
04.11.2021
Podczas Gali Sportu Akademickiego, studentka technologii żywności i żywienia człowieka i prezeska Klubu AZS Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, została wyróżniona nagrodą im. Eugeniusza Pietrasika za działania na rzecz promocji rozwoju sportu w środowisku akademickim oraz upowszechniania kultury fizycznej.
Szkoła Doktorska UPWr: ratowanie ginących gatunków i wpływ wieku na rozrodczość
03.11.2021
Prof. Wojciech Niżański, przewodniczący Rady Dyscypliny Naukowej Weterynaria: – Do Szkoły Doktorskiej szukamy kandydatów najlepszych, ale też i sami, jako promotorzy „wystawiamy” się jak w sklepie. Bo młodzi ludzie są mądrzy, idą tam, gdzie znajdą dobre tematy, świetne laboratorium i projekty. I jeszcze lepszego promotora i kopromotora z zagranicznego ośrodka naukowego.
Prof. Miążek członkiem Komisji ds. GMM/GMO
22.10.2021
Prof. Arkadiusz Miążek, kierownik Katedry Biochemii i Biologii Molekularnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, został powołany do Komisji ds. GMM/GMO przy Ministerstwie Środowiska.
Szkoła Doktorska UPWr dostała 2 mln zł z programu STER
19.10.2021
NAWA – Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej, przyznała finansowanie w ramach programu STER na umiędzynarodowienie szkół doktorskich. W gronie 16 placówek, na trzecim miejscu, jest też Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, którego Szkoła Doktorska dostanie 2 miliony 97 125 złotych.
Szkoła Doktorska UPWr – okno na świat
15.10.2021
Szkoła Doktorska Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu – integralnie związana z Wiodącymi Zespołami Badawczymi, których liderzy i członkowie są promotorami doktoratów powstających w Szkole i tworzą wraz z przedstawicielem doktorantów Radę SD. Po dwóch latach istnienia SD i jej doktoranci są w trakcie ewaluacji.
Szkoła Doktorska UPWr: prof. Marycz i medycyna translacyjna
13.10.2021
Prof. Krzysztof Marycz. Lider Wiodącego Zespołu Badawczego Marycz-LAB i promotor w Szkole Doktorskiej. Stawia wysokie wymagania, zarówno sobie, jak i swoim doktorantom, ale może właśnie dlatego na brak kandydatów – z zagranicy – narzekać nie może.
Profesor Carbonell Barrachina: – UPWr jest pełen moich przyjaciół
06.10.2021
Profesor Ángel Antonio Carbonell Barrachina, doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o chemii, alchemii, znaczeniu współpracy międzynarodowej i o tym, dlaczego pokochał Wrocław.
Sok z aronii nagrodzony. Naukowiec UPWr odkrył jego właściwości lecznicze
21.09.2021
Sok z aronii może mieć ogromne znaczenie w okresie walki z pandemią COVID-19 – uznało jury konkursu „Lider Bezpieczeństwa Państwa” i nagrodziło jego producenta: firmę VIANAT z Podkarpacia. Właściwości lecznicze aronii odkrył prof. Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Naukowiec od kilku lat współpracuje z nagrodzoną firmą.
Ponad 1,1 mln złotych dla naukowców UPWr z programu SONATINA 5
09.09.2021
Projekt dr. Piotra Biniarza z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr dotyczący biotechnologicznego rozkładu mikroplastików zdobył dofinansowanie z programu SONATINA 5.
UPWr z dofinansowaniem z programu SPINAKER
02.09.2021
Projekt „Doskonałość w naukach klinicznych – projekt podniesienia kompetencji klinicznych studentów Wydziału Medycyny Weterynaryjnej” zdobył prawie pół miliona złotych dofinansowania z programu SPINAKER.
Eksperci UPWr: Jak usunąć kleszcza u psa?
20.08.2021
O tym jak prawidłowo i bezpiecznie wyciągnąć kleszcza, które gatunki są dla naszych pupili najgroźniejsze i jakimi narzędziami najlepiej się ich pozbyć, opowiada dr Jarosław Pacoń, naukowiec z Katedry Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów na UPWr.
Na UPWr stworzą strategię ochrony krajobrazu
19.08.2021
Naukowcy z UPWr i TUD w Dreźnie we współpracy z samorządami i państwowymi instytucjami opracują wzorcową koncepcję ochrony i zarządzania krajobrazem kulturowym – modelem badawczym jest zespół ogrodowo-krajobrazowy w Książu. Projekt potrwa do 2023 roku.
Współpraca międzynarodowa: belgijski doktorant doskonali swoją pracę na UPWr
10.08.2021
Dzięki międzynarodowej współpracy z prof. Wojciechem Niżańskim w ramach projektu NAWA, doktorant Guillaume Domain, na co dzień studiujący na Uniwersytecie w Gandawie, przyjechał do Wrocławia, by na UPWr przyspieszyć prace badawcze nad doktoratem dotyczącym ulepszenia metod zamrażania plemników psów.
Eksperci UPWr: Dlaczego warto zbierać deszczówkę?
05.08.2021
Letnie susze powodowane zmianami klimatycznymi dokuczają większości krajom w Europie, a nam wciąż zdarza się marnować zasoby wody pitnej, które są przecież ograniczone. Prawie 90% zużywanej codziennie przez nas wody nie ma zastosowania spożywczego, służy do celów gospodarczych. A przecież można zastąpić ją deszczówką, tylko jak?
Food Technology – nowy kierunek na UPWr
02.08.2021
Dwa kraje i dwa dyplomy – 15 września rozpocznie się nabór na anglojęzyczne studia II stopnia na kierunku Food Technology. UPWr będzie je realizował wspólnie z hiszpańską uczelnią Universidad Miguel Hernández de Elche. Studenci spędzą część studiów w Orihueli, gdzie poznają m.in. technologie i produkty regionalne.
UPWr w CWTS Leiden Ranking 2021
28.07.2021
Po raz kolejny Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu znalazł się w gronie największych i najlepszych uczelni świata w rankingu przygotowywanym przez Uniwersytet w Leiden. Uzyskaliśmy wysokie pozycje w dyscyplinie nauk przyrodniczych oraz fizycznych i inżynieryjnych, a w jednej z kategorii byliśmy najlepszą uczelnią w Polsce.
Międzynarodowa Szkoła Doktorska UPWr: technologia żywności i żywienia
12.07.2021
Interdyscyplinarne zespoły, współpraca z zagranicznymi ośrodkami, pozyskiwanie przez doktorantów środków na własne badania dotyczące między innymi żywności funkcjonalnej – Szkoła Doktorska na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w dyscyplinie technologia żywności i żywienia daje nie tylko szansę własnego rozwoju, ale szuka też odpowiedzi na pytania ważne dla współczesnego świata.