eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości
zabarwione na tęczowo jajka

Eksperci UPWr: Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

31.03.2021

Jajka to nieodzowny element świąt Wielkanocnych. Wykorzystuje się je do pieczenia ciast, dodaje do sałatek, święci w koszyczkach, a także maluje się pisanki czy wydmuszki. Zanim zaczniemy wielkie gotowanie, warto wiedzieć, czy jaja są świeże.

biała kiełbasa, żurek i babka wielkanocna leżą na stole

Eksperci UPWr: Dlaczego biała kiełbasa jest biała, ile jest szynki w szynce?

31.03.2021

Na wielkanocnych stołach w większości polskich domów zagoszczą wędliny. Najpopularniejszymi przysmakami są oczywiście biała kiełbasa i szynka, choć nie wszyscy wiedzą, dlaczego biała kiełbasa jest biała i ile jest szynki w szynce.

Odszedł dr Zbigniew Jurzyk

30.03.2021

Był świetnym wykładowcą, wymagającym, ale sprawiedliwym. Zawsze gotowy do pomocy, świetnie tłumaczył to, co w matematyce wydawało się trudne. Zmarł 16 marca, stając się kolejną ofiarą covidu.

Kiełki zasadzone w plastikowym pojemniku, wyjmowane przez kobietę

Eksperci UPWr: Jak siać rzeżuchę i inne kiełki?

29.03.2021

Okres wiosenny to czas, w którym wysiewamy rzeżuchę, bo jest tradycyjnym elementem świąt Wielkanocnych. Ale powinna pojawiać się częściej w naszej diecie – radzi dr Cecylia Uklańska-Pusz.

Fantom krowy cielnej na wydziale medycyny weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Pracownia symulacyjnego doskonalenia klinicznego z nowymi fantomami

25.03.2021

Wydział Medycyny Weterynaryjnej UPWr wzbogacił się o kolejne fantomy pozwalające studentom ćwiczyć procedury medyczne. W ten sposób uczelnia staje się liderem w kształceniu lekarzy z wykorzystaniem metod symulacyjnych.

Prof. Adam Figiel: Szkoła Doktorska UPWr czeka

24.03.2021

Nowoczesne rolnictwo wymaga dzisiaj specjalistycznej wiedzy z bardzo wielu obszarów nauki. Prof. Adam Figiel podkreśla: – Nasza szkoła doktorska czeka na naukowców, którzy mają świadomość wyzwań, z jakimi musi się mierzyć ludzkość.

Dr Tronina: – Najważniejsze jest zrozumienie, nie pamięciówka

22.03.2021

Dr Tomasz Tronina z Katedry Chemii Uniwersytetu Przyrodniczego z chemią zaprzyjaźnił się już w szkole podstawowej. Absolwent UPWr na kierunku Biotechnologia, dzisiaj jej uczy studentów i nie boi się żadnych pytań.

Żegnamy profesora Borkowskiego

19.03.2021

Profesor Andrzej Borkowski, dyrektor Instytutu Geodezji i Geoinformatyki Uniwersytetu Przyrodniczego, zmarł 13 marca 2021 roku. Chorował ciężko od kilku lat, ale do końca najważniejsza była dla niego nauka i praca, której poświęcał swój czas i siły.

zdjęcie mikroskopowe kryształu kwasu cytrynowego

AZON 2.0 – UPWr udostępnia 10 tys. dokumentów o wartości naukowej

19.03.2021

Projekt AZON 2.0, czyli „Atlas Zasobów Otwartej Nauki 2.0”, ma na celu zgromadzenie i zwiększenie możliwości ponownego wykorzystania zasobów nauki oraz zwiększenie ich dostępności i poprawę jakości.

Klaudia Masztalerz, doktorantka w Instytucie Inżynierii Rolniczej UPWr

Klaudia Masztalerz: – Nie widzę siebie na zawsze zamkniętej w laboratorium

18.03.2021

Na początku były studia z odnawialnych źródeł energii, ale ciekawsze okazało się opracowywanie procesów pozyskiwania zdrowej żywności. Dla Klaudii Masztalerz, doktorantki w Instytucie Inżynierii Rolniczej najważniejsze jest, by nie dać się zamknąć z pomysłami w laboratorium. Chce przekuwać je w produkcję zdrowego i smacznego jedzenia. Chętnie czerpie z doświadczeń zagranicznych, ale swoją przyszłość widzi tylko w Polsce.

Dr Aleksandra Bawiec z Instytutu Inżynierii Środowiska Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w laboratorium

Dr Bawiec: – Zawsze byłam kujonem, nie mam czasu się nudzić

15.03.2021

Przyznaje, że praca młodego naukowca w Polsce nie zawsze jest łatwa, szczególnie w konkurencyjnej dziedzinie, którą sama się zajmuje, czyli technice sanitarnej. Ale można! Dr Aleksandra Bawiec doktorat obroniła z wyróżnieniem, a na swoim koncie ma 34 publikacje, w tym wiele w renomowanych czasopismach zagranicznych.

Rok w pandemii na UPWr

12.03.2021

Aż 80 procent zaszczepionych nauczycieli, przygotowania do szczepienia pozostałych pracowników, wzrost liczby publikacji, przeniesienie nie tylko dydaktyki, ale też i konferencji naukowych do trybu on-line – podsumowujemy rok z koronawirusem.

Żegnamy Barbarę Barańską-Malinowską

11.03.2021

Barbara Barańska-Malinowska, dyrektor Biblioteki Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, nie żyje. – Za szybko, za pół roku miała mieć wszystko dopięte na ostatni guzik w najlepiej zarządzanej w Polsce bibliotece uczelnianej – mówią jej podwładni i szefowie.

Beatriz przyjechała do Polski z Teneryfy kontynuować naukę w Szkole Doktorskiej UPWr

Biologia molekularna w Szkole Doktorskiej UPWr

10.03.2021

Beatriz Hernández Suárez przyjechała do Polski, aby kontynuować studia na zaproszenie swojej promotorki – prof. Aleksandry Pawlak. Obecnie, już drugi rok w Szkole Doktorskiej UPWr, skupia się na szukaniu nowych potencjalnych celów dla terapii przeciwnowotworowej.

Żegnamy profesora Pawła Śniadego

09.03.2021

Był uwielbiany przez studentów, którzy uważali go za świetnego pedagoga i fantastycznego człowieka. Słynął z kolorowych marynarek, poczucia humoru, wiedzy i ogromnej życzliwości wobec innych.

Ponad 3 mln na badania nad salmonellą

25.02.2021

Prof. Krzysztof Grzymajło z Katedry Biochemii i Biologii Molekularnej dostał ponad 3 miliony złotych na grant realizowany w ramach programu Sonata Bis 10 Narodowego Centrum Nauki. W swoich badaniach będzie badał relacje pomiędzy gospodarzem, patogenem i mikrobiomem gospodarza w pierwszych etapach zakażenia pałeczkami Salmonella.

Prof. Józef Sowiński z Instytutu Agroekologii i Produkcji Roślinnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Prof. Sowiński: – Nauczanie to nieustanne wyzwania

22.02.2021

Z uczelnią związany od 38 lat, nazywa ją swoim drugim domem. O postępie w dydaktyce, nauczaniu w dobie pandemii i zagranicznych wzorcach – w cyklu „Mistrzowie dydaktyki” na 70-lecie UPWr – rozmawiamy z prof. Józefem Sowińskim.

Adrianna Aleksandrowicz, obecnie doktorantka UPWr, z dyplomem za zajęcie 3 miejsca w konkursie Agroabsolwent na najlepsze prace magisterskie

Doktorantka UPWr z nagrodą za międzyuczelnianą magisterkę

16.02.2021

Adrianna Aleksandrowicz została laureatką ogólnopolskiego konkursu Agroabsolwent na najlepszą pracę dyplomową na temat nowoczesnego rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego. To efekt współpracy UPWr z UWr.

Dr Joanna Rosenberger: – Ptaki też lubią się bawić

14.02.2021

O misji ratowania głuszców, badaniach na krukach zerkających w lusterka i informacjach zapisanych w skorupach ptasich jaj opowiada dr Joanna Rosenberger z Instytutu Hodowli Zwierząt. To pierwszy wywiad z cyklu „Naukowa siła UPWr”, który przybliży sylwetki młodych, zdolnych naukowców naszej uczelni.

Prof. Szewrański przewodniczącym nowej dyscypliny na UPWr

09.02.2021

Prof. Szymon Szewrański, dyrektor Instytutu Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu odebrał powołanie na przewodniczącego dyscypliny ewaluowanej Geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna.

Wiodące Zespoły Dydaktyczne i ich liderki

28.01.2021

Pięć Wiodących Zespołów Dydaktycznych to pięć liderek, prodziekanek z każdego z wydziałów, które pracują nad nową koncepcją, reorganizacją i rozwojem dydaktyki – na potrzeby i na korzyść studentów.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg