eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Białko z czarnej muchy to przyszłość żywienia?

15.12.2022

Studenci SKN Żywienia Zwierząt udowodnili, że hodowla much Hermetia illucens przeznaczona na produkcję białka jest możliwa oraz korzystna dla środowiska i zdrowia. O swoim projekcie opowiedzieli na wykładzie.

TikTok to nie miejsce dla uczelni?

13.12.2022

Pojawiły się w Internecie głosy, że uniwersytety nie powinny prowadzić kont na TikToku, że to niepoważne, że to nie miejsce dla instytucji naukowych. Sukces konta Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu udowodnił jednak, że TikTok to jak najbardziej miejsce dla uczelni, mogące zarówno bawić, jak i edukować widzów.

Biotechnologia na UPWr i kannabinoidy – co je łączy?

12.12.2022

Sylwia Ciałek i dr Radosław Gniłka – absolwenci biotechnologii na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – opowiadają o swojej pracy z firmie Healthcann, jednej z nielicznych i zarazem najlepszych firm w branży konopnej w Europie.

Absolutorium Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji – fotorelacja

12.12.2022

Absolwenci Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu świętowali odebranie dyplomów.

Geodezja na UPWr. Studia dla ciekawych i ambitnych

09.12.2022

Teledetekcja – najprostszy opis wyjaśnia, że to wykonywane za pomocą specjalistycznych czujników badania zdalne, a więc przeprowadzane z samolotów, przestrzeni kosmicznej lub z powierzchni ziemi. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – 13 grudnia – będzie można poznać tajemnice teledetekcji. I wybrać studia magisterskie z nowej specjalności. Uwaga: nie trzeba być geodetą i kartografem.

Młodzi i społecznie zaangażowani

07.12.2022

Studenci Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, którzy chcą się społecznie zaangażować mają możliwość dołączenia do Studenckiego Klubu Honorowych Dawców „Pijafka” i DKMS-u, do QueerUP albo do Support Team For Exchange Programs „STEP UP"

XXI Dzień Aktywności Studenckiej

06.12.2022

Po kilku latach internetowych edycji spowodowanych pandemią, jedenasty Dzień Aktywności Studenckiej w końcu odbył się stacjonarnie. Studenci mogli poczuć klimat dawnych edycji wydarzenia. Było około 50 stoisk, konkursy oraz Mikołaj i to nie jeden!

Naukowcy dla bioróżnorodności

06.12.2022

Rektorzy europejskich uczelni przyrodniczych zrzeszonych w ICA (Association for European Life Science Universities) w tym roku przyjęli stanowisko dotyczące upowszechnienia wiedzy na temat znaczenia bioróżnorodności. Wśród sygnatariuszy jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Unia Europejska już dwa lata temu przyjęła strategię działań w tym obszarze.

Absolutorium Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego – fotorelacja

05.12.2022

W ubiegłą sobotę dyplomy ukończenia studiów odebrali absolwenci Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Emocje zwierząt – jak je zrozumieć? Dobrostan, behawiorystyka i zoopsychologia

05.12.2022

W najnowszym podcaście prof. Magdalena Zatoń-Dobrowolska i lek. wet. Martyna Woszczyło opowiadają m.in. o tym czy pies może mieć depresję i jak to rozpoznać, dlaczego koty załatwiają się poza kuwetą i jak zapewnić naszym pupilom odpowiednie warunki do życia.

Nie tylko nauka, ale też tańce i śpiewy

29.11.2022

Na UPWr studenci mogą rozwijać różne pasje, nie tylko te naukowe. Tym artystycznie utalentowanym uczelnia oferuje możliwość dołączenia do Akademickiego Chóru UPWr lub do Akademickiego Zespołu Pieśni i Tańca Uniwersytetu Przyrodniczego „Jedliniok”.

Absolutorium Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – fotorelacja

28.11.2022

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opuścił kolejny rocznik absolwentów.

„Robokrowa” – nowoczesny robot, który symuluje choroby

25.11.2022

Studenci Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, jako jedyni w Polsce, uczą się badania rektalnego zwierząt za pomocą ramienia haptycznego. To nowoczesny symulator, dzięki któremu przyszli lekarze weterynarii „diagnozują” najczęściej spotykane patologie w obrębie przewodu pokarmowego koni i krów na długo przed pierwszym kontaktem z żywym zwierzęciem.

Alan Gasiński: – W Szkole Doktorskiej UPWr znalazłem swoje miejsce

24.11.2022

Alan Gasiński w Szkole Doktorskiej pracuje nad słodowaniem nasion roślin strączkowych – otrzymywany w ten sposób nowy surowiec cechuje się m.in. większą zawartością białka. Jego promotorka prof. Joanna Kawa-Rygielska przyznaje, że Alan do SD dostał się za drugim podejściem, ale dzisiaj wyróżnia go kreatywność i samodzielność.

Biopolepszacz glebowy – eko pomysł SKN Gleboznawstwa i Ochrony Środowiska

22.11.2022

Statystyki pokazują, że w Polsce marnuje się prawie 5 mln ton żywności rocznie, z czego ponad 50 proc. trafia do śmieci z gospodarstw domowych. Studenci i naukowcy z UPWr postanowili zagospodarować część tych odpadów i stworzyć z nich biopolepszacz glebowy. Co na nim wyrośnie, przekonamy się już wkrótce. Przed budynkiem C-2 rozpoczęły się nasadzenia krzewów, traw, bylin i roślin cebulowych.

Absolutorium Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt – fotorelacja

21.11.2022

Absolwenci Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, po raz pierwszy od rozpoczęcia pandemii, uroczyście świętowali odebranie dyplomów.

Big Data – ropa naftowa naszych czasów?

18.11.2022

W najnowszym odcinku podcastu "Mamy zielone pojęcie" rozmawiamy o Big Data. Jak zbierane i wykorzystywane są nasze dane? Czy sprzedajemy prywatność za możliwość używania aplikacji ułatwiających nam życie? Czy etyka nadąża z rozwojem technologii?

Daria Marczak ze stypendium dla doktorantów

18.11.2022

Daria Marczak, doktorantka z Instytutu Inżynierii Środowiska otrzymała Stypendium im. Mariana Suskiego w zakresie nauk inżynieryjno-technicznych. Stypendium jest przyznawane w ramach wrocławskiego Studenckiego Programu Stypendialnego. Rok temu Daria w tym samym programie otrzymała wyróżnienie.

UPWr w międzynarodowym projekcie SusPlant

09.11.2022

Naukowcy biorący udział w projekcie zbadają nastawienie i preferencje konsumentów do innowacyjnych produktów żywnościowych, m. in. zamienników mięsa, w społeczeństwach krajów uczestniczących w projekcie tj. Szwecji, Polski, Litwy, Ukrainy i Mołdawii. Wspólnie podjęte działania mają na celu rozeznanie podejścia konsumentów do nowych produktów na rynku oraz ułatwienie komponowania zdrowej i zrównoważonej diety.

Jak smakują owady i czy wejdą na stałe do naszej diety?

07.11.2022

Owady są naszą przyszłością, ale nie jesteśmy na nią gotowi – w kolejnym podcaście z cyklu „Mamy zielone pojęcie” dr Paweł Migdał i dr Anna Żołnierczyk mówią nie tylko o tym, jak smakują owady, ale też dlaczego warto je jeść.

Wytrwałość się opłaca – historia absolwenta lek. wet. Petera Stewarta

03.11.2022

Lek. wet. Peter Stewart, absolwent medycyny weterynaryjnej na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, większość swojej kariery spędził na leczeniu zwierząt w zoo w Dudley, w Wielkiej Brytanii. Po latach powrócił na UPWr, by przeprowadzić kurs z zakresu medycyny egzotycznych zwierząt.

  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 44

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png