wybierz kategorie wiadomości
Studenci pamiętają o rektorach Uniwersytetu Przyrodniczego
31.10.2022
Wiktoria Waniek i Martyna Sobolewska z I roku studiów magisterskich na kierunku biologia człowieka porządkowały groby profesorów Uniwersytetu Przyrodniczego na wrocławskich nekropoliach. Tradycja ta liczy sobie już ponad 10 lat i opiera się na wolontariacie studenckim.
Absolwentki UPWr z prestiżową nagrodą dla architektów krajobrazu
21.10.2022
Członkinie polskiego Stowarzyszenia Architektury Krajobrazu zostały nagrodzone w konkursie International Federation of Landscape Architects 2022 IFLA Europe Student and Young Professionals! Hasłem tegorocznej edycji było Boldness & Beauty. W kategorii projektów zrealizowanych zwyciężyła Kamila Rogaczewska i Katarzyna Kobierska, absolwentki architektury krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Doktorant UPWr opracowuje nowe narzędzia dla inteligentnego rolnictwa
19.10.2022
Jasper Mbah, kameruński doktorant ze Szkoły Doktorskiej UPWr, zamierza w Polsce zdobyć wiedzę, której w przyszłości użyje do rozwiązywania problemów związanych z niekorzystnym dla upraw zagęszczeniem gleby, będącym częściowo odpowiedzialnym za kryzys żywnościowy w jego ojczyźnie.
Naukowcy z UPWr w poszukiwaniu grobów ofiar nazistów
18.10.2022
Filie niemieckich obozów koncentracyjnych zostaną przebadane przez polsko-czeski zespół naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Uniwersytetu Zachodnioczeskiego w Pilźnie. Badaniami ze strony UPWr pokieruje dr Paweł Konczewski. Kierownikiem zespołu z Czech jest doc. dr hab. Pavel Vařeka.
Miniatura 6 dla UPWr: skrobia oporna i żywienie seniorów
14.10.2022
Dwa projekty z konkursu Miniatura 6 będą realizować naukowcy z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Prof. Małgorzata Kapelko-Żeberska będzie pracować nad nowym sposobem otrzymywania skrobi opornej, a dr Robert Gajda nad opracowaniem pierwszego w Polsce kwestionariusza pozwalającego ocenić ryzyko żywieniowe seniorów mieszkających w społeczności lokalnej.
Naukowcy UPWr w rankingu TOP 2 najbardziej wpływowych naukowców na świecie
14.10.2022
Wydawnictwo Elsevier opublikowało ranking najczęściej cytowanych naukowców na świecie. Wśród 200 tysięcy najbardziej wpływowych autorów publikacji naukowych znaleźli się przedstawiciele Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Naukowcy UPWr badają nowy lek na atopowe zapalenie skóry u psów
11.10.2022
Atopowe zapalenie skóry (AZS) dotyka już blisko 30 proc. populacji psów w Polsce, a lekarze weterynarii wciąż mają do dyspozycji leki, które działają głównie objawowo. Taka terapia nie daje długotrwałych efektów, a przewlekłe stosowanie zwiększa ryzyko wystąpienia efektów ubocznych. Naukowcy z UPWr mają szansę to zmienić.
Prof. Kabała: – Gleba to życie, skarb ukryty pod stopami
08.09.2022
To co dla gleboznawcy jest glebą, przeciętny Kowalski nazywa ziemią i choć pojęcia te mają różne definicje, to prof. Cezary Kabała jest wyrozumiały. – Każde określenie żyje swoim życiem i z czasem nabiera wielu znaczeń, w tym potocznych, dalekich od ścisłości naukowej – tłumaczy naukowiec UPWr, który podczas ostatniego kongresu Międzynarodowej Unii Gleboznawczej w Glasgow wybrany został na przewodniczącego grupy zajmującej się klasyfikacją gleb.
Naukowczyni UPWr bada i promuje bezinwazyjną metodę diagnostyki zwierząt
02.08.2022
Czy wystarczy dokładnie obejrzeć obraz konia w kamerze termowizyjnej by zdiagnozować jego choroby lub kontuzje? Tak i prof. Maria Soroko-Dubrovina z UPWr, która prowadzi badania na ten temat, nie ma wątpliwości, że to przyszłość w medycynie weterynaryjnej i rehabilitacji koni.
Znamy wyniki ewaluacji. Tak oceniono dyscypliny UPWr
28.07.2022
Jedna dyscyplina z kategorią A+, dwie z kategorią A i pięć z kategorią B+ – takie są wyniki ewaluacji jakości działalności naukowej za lata 2017-2021. Oznaczają one, że wszystkie dyscypliny wiodące UPWr będą miały uprawnienia do nadawania stopni naukowych.
Specjaliści od gastronomii z dyplomem
08.07.2022
Studia inżynierskie na kierunku technologia i organizacja gastronomii – to odpowiedź nie tylko na potrzeby rynku, ale też samych studentów. Agata Kurasiewicz i Izabela Florek są właśnie na praktyce u Zbigniewa Koźlika, jednego z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni, współtwórcy – razem z Dolnośląską Organizacją Turystyczną – Dolnośląskiego Szlaku Kulinarnego.
UPWr wyróżniony na Gali Konkursu Polski Produkt Przyszłości
06.07.2022
Zespół z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu został wyróżniony w konkursie Polski Produkt Przyszłości organizowanym przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości i Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w kategorii dla instytucji szkolnictwa wyższego.
W 81. rocznicę mordu profesorów lwowskich
04.07.2022
Wrocławskie środowisko naukowe jak co roku w rocznicę kaźni na Wzgórzach Wuleckich złożyło hołd zamordowanym tam 4 lipca profesorom i pracownikom lwowskich uczelni.
Dwa stypendia ministra dla naukowczyń z UPWr
04.07.2022
Ministerstwo Edukacji i Nauki ogłosiło właśnie listę młodych, wybitnych naukowców wyróżnionych stypendiami ministra. Z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wyróżnione zostały dr Karolina Bierowiec w dyscyplinie weterynaria, a w zootechnice i rybactwie dr Alicja Kowalczyk.
Naukowcy z UPWr zdobyli ponad 1,1 mln zł z programu POLONEZ BIS 1
27.06.2022
Prof. Filip Boratyński wraz z WZB BioActiv nawiązał międzynarodową współpracę z egipskim naukowcem, by razem badać m.in. mikrobiologiczną produkcję barwników z udziałem grzybów endofitycznych.
Prace naukowe z UPWr nagrodzone w Konkursie Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii
27.06.2022
Czwarta edycja Konkursu Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii w dziedzinie geoinformacji i czterdziesta dziewiąta edycja w dziedzinach architektury i budownictwa, planowania i zagospodarowania przestrzennego oraz mieszkalnictwa zostały rozstrzygnięte. Jurorzy nagrodzili cztery prace powstałe na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
UPWr wraz z Europejską Agencją Kosmiczną tworzą nowe laboratorium ESA w Polsce
27.06.2022
Europejska Agencja Kosmiczna i Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu podpisały porozumienie, w wyniku którego powstanie nowe laboratorium ESA w Polsce – ESA_Lab@UPWr. Będzie ono miejscem rozwoju systemów nawigacyjnych, transferu technologii oraz wymiany dla młodych naukowców chcących rozwijać się w obszarze badań kosmicznych i satelitarnych.
Diamenty między liśćmi
24.06.2022
W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie roślinami zapomnianymi i mało znanymi. Wiele z nich jest bogatych w związki bioaktywne, które można by wykorzystać na przykład w profilaktyce chorób cywilizacyjnych – mówi Igor Turkiewicz z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych UPWr. – Nauka potwierdza to, o czym od wieków wiedziała medycyna ludowa.
UPWr z projektem z programu Horizon-Widera
21.06.2022
Stworzenie centrum analizy sensorycznej żywności z ukierunkowaniem na novel food – to długofalowy cel związany z projektem SEASONED prof. Agnieszki Kity, przewodniczącej Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia i lidera WZB „Żywność i zdrowie”.
Co łączy whisky z orchideą i wanilią? Związki zapachowe
20.06.2022
Dawid Hernik, doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr, w ramach doktoratu prowadzi badania dotyczące otrzymywania związków zapachowych takich jak whisky lakton, aerangis lakton oraz piperonal.
Mobilność na UPWr: Erasmus i NAWA szansą na edukacyjny wyjazd
09.06.2022
Po okresie, kiedy wyjazdy na zagraniczne studia, staże czy praktyki były z powodu pandemii zawieszone albo ograniczone, mobilność wraca. – Możliwości i miejsc jest nawet więcej niż chętnych. Dlatego zachęcamy, by z nich korzystać – podkreśla Krzysztof Kafarski, dyrektor Działu Współpracy z Zagranicą UPWr.