wybierz kategorie wiadomości
![](/thumb/BGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfVxPTksjCF0DVUBvDEAbLx1mKFs6Rxo5RglBBBZeUTg-AgcHCjE-WAJVQG9WFVZpCFghUHcKVigEQR1BRBMULRMECUBTdE0TBRgUORFYFicBS20Nd14RLxsAUBdRFRw6NU9BQBosG1RETVguGwRDexwLfAd3TQ/owady_glowna.jpg)
Jak smakują owady i czy wejdą na stałe do naszej diety?
07.11.2022
Owady są naszą przyszłością, ale nie jesteśmy na nią gotowi – w kolejnym podcaście z cyklu „Mamy zielone pojęcie” dr Paweł Migdał i dr Anna Żołnierczyk mówią nie tylko o tym, jak smakują owady, ale też dlaczego warto je jeść.
![](/thumb/6GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfVwxTQMqAF8IFlcjAl0eLhYbYxUzWRg9SlkTDEYQGjw1QAoOBjIPUEgdCipBG1g7FlYlUjZEKzEMQQtBAVBfaiAMAwVLf0NBClVWbxNWHS47UCsVbwFYegsMXxdGHR8kKR9PWEsrBEYVFBs5BlAVOR0bYxUmWQ49SlkTAExBSng0X15SSzg/orbity-glowna.jpg)
Cel? Usprawnić przyszłe geodezyjne misje satelitarne
02.11.2022
Doktorantka Szkoły Doktorskiej UPWr Joanna Najder bada symulacje orbit i globalnych parametrów geodezyjnych dla przyszłych geodezyjnych misji satelitarnych.
![](/thumb/6GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfV0xTRkqBVIHBA5vTxUcIghcbQ13QBs8CwJCFxkVHyc7AwxMAzUGE0pVCj8MXR8oEGYmU3cKVm1KTxMPVRwUanZPHQ5LaUNBBxAfEgpTWHFVFW1UOl4AKgcPXQZGUElqIggaEQokFVQBGAg0QRtYOA1DKhVvEhcgW1oBGwZBQ2ox/podcast-glowna.jpg)
Podcasty UPWr „Mamy zielone pojęcie”
24.10.2022
Naukowcy UPWr rozmawiają o problemach współczesnego świata: bezpieczeństwie energetycznym, wojnach o wodę czy zrównoważonych metodach produkcji żywności. UPWr rusza z podcastem „Mamy zielone pojęcie”, w którym głos zabierają eksperci i odwołują się do naukowo potwierdzonych faktów, a nie potocznych opinii.
![](/thumb/0GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfV0xTQMkEkEDBVcgAVYSaUgbKV45VVZiSglQEEQXAWUhDwwKRCINXhEZG2MJRx1pSBs_RTpaETscPFgHFkhRfW5BTw4IKwYTXFUKIUEbWDsFXipoPFRWYllPEwBbHAc6IwEBBxtnWxMIEg0-AFYOLgNWPU53HFYrARlUQQ5QEDB_VF0aW3ZRExs/jasper-mbah-glowna.jpg)
Doktorant UPWr opracowuje nowe narzędzia dla inteligentnego rolnictwa
19.10.2022
Jasper Mbah, kameruński doktorant ze Szkoły Doktorskiej UPWr, zamierza w Polsce zdobyć wiedzę, której w przyszłości użyje do rozwiązywania problemów związanych z niekorzystnym dla upraw zagęszczeniem gleby, będącym częściowo odpowiedzialnym za kryzys żywnościowy w jego ojczyźnie.
![](/thumb/kGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfV0xTQIqD1IcEg0-CF5YZ0ZfJlswEk56Dw9eFFoTXSI8Ck9OSzUTXgwSGTk8Xh5pXht6FXkSGDkGBBNZFgIfamBPHQMOID5YAlVAfE8VGSQKTT1YOVwRKkpZEw1RBQArLRkIBQY3GBNKVQkkGVJYcUZaNwRsAAxqW1MTHg/glowna.jpg)
Naukowcy z UPWr w poszukiwaniu grobów ofiar nazistów
18.10.2022
Filie niemieckich obozów koncentracyjnych zostaną przebadane przez polsko-czeski zespół naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Uniwersytetu Zachodnioczeskiego w Pilźnie. Badaniami ze strony UPWr pokieruje dr Paweł Konczewski. Kierownikiem zespołu z Czech jest doc. dr hab. Pavel Vařeka.
![](/thumb/YGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfV0xTRouE14EHhtvTxUcIghcbQ13XR02AQJFFkYTLC8gAhoMDGsLQQFVVm8TRRUhAVo7aDxUVmJKVhNPFh4SJitPV0AZKUMdRAcbKgZoEy9GA34bd1MbNhwRXg9YFwFqdk8DBx42AlASEh0iEU5YZ0ZKJk0wEk56CxsCWgQKQXt8TxA/miniatura_glowne.jpg)
Miniatura 6 dla UPWr: skrobia oporna i żywienie seniorów
14.10.2022
Dwa projekty z konkursu Miniatura 6 będą realizować naukowcy z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Prof. Małgorzata Kapelko-Żeberska będzie pracować nad nowym sposobem otrzymywania skrobi opornej, a dr Robert Gajda nad opracowaniem pierwszego w Polsce kwestionariusza pozwalającego ocenić ryzyko żywieniowe seniorów mieszkających w społeczności lokalnej.
![](/thumb/HGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQy9nfVwxTVtoEUMJFFcjAl1XKB1NIEA0Xg07AEEdQVIbHy1uV08SHCcNWA0WGScCGh0nC04hVmceHigPQR1BRAAcIikOGT0AIUMLREJYYUFbGyUDG3UVJVxWdEoTUARRLRosbldcTksmDl8SBRUhD1IIaV4bIVIiQxc5HAZWDEYLUWRuHgQYDGdbEwUPSXRTT0h4VBsy/publikacja-glowna2.jpg)
Naukowcy UPWr w rankingu TOP 2 najbardziej wpływowych naukowców na świecie
14.10.2022
Wydawnictwo Elsevier opublikowało ranking najczęściej cytowanych naukowców na świecie. Wśród 200 tysięcy najbardziej wpływowych autorów publikacji naukowych znaleźli się przedstawiciele Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
![](/thumb/qGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfV0xTQg_EhwTWgo-DEBYZ0ZfJlswEk56CRlCTkFfAzsjGkAFBSoWXwdZED0EFVZpFEsgXTBTAAcBBxNZFkdRZG4BDAwOZ1sTFhtYYUFHGywBZiZTdwpFdEoAXg1AABwkIAgfQFNnD1QRBBksF1IdJBZAbRt3Qx0iDUELQVcKQHF8FV9RWWcc/azs-u-psow-glowna.jpg)
Naukowcy UPWr badają nowy lek na atopowe zapalenie skóry u psów
11.10.2022
Atopowe zapalenie skóry (AZS) dotyka już blisko 30 proc. populacji psów w Polsce, a lekarze weterynarii wciąż mają do dyspozycji leki, które działają głównie objawowo. Taka terapia nie daje długotrwałych efektów, a przewlekłe stosowanie zwiększa ryzyko wystąpienia efektów ubocznych. Naukowcy z UPWr mają szansę to zmienić.
![](/thumb/8GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfV0xTQgpCFIMFlcmFlQSKhZKJFZ4VBEqDQ0TTxYUGiQpT1dAGTcOVzkcDy4LVgg4D1gQUDlfAzYNTVsTU1BfajwfAggMJhVuDxNYd0ECWGdGVS5ZMhJOehgPE08WAhIvKTIEBkt_UB1EFBUjF0UVJwhcPRVvEho9HxBSAkAXFCc-FE9OSzYISwNVQG8AT0lyVEF9BGUSCQ/prof_kucharska_glowne.jpg)
Prof. Alicja Kucharska: – Dereń to moja miłość
07.10.2022
Nowo mianowana profesor Alicja Kucharska o swojej naukowej miłości, czyli dereniu, którym zajmuje się już 18 lat i który ciągle dostarcza nowych pomysłów do badań naukowych.
![](/thumb/oGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFQxTQIwE14IWhAsCEIYaUgbKV45VVZiSghEEVscXi8gAhoMCGsLQQFVVm8TRRUhAVo7aDxUVmJKVhNPFh4SJitPV0AZKUMdRAcbKgZoEy9GA34bd1MbNhwRXg9YFwFqdk8DBx42AlASEh0iEU5YZ0ZKJk0wEk56CxsCWgQKQXt8TxA/kuron-glowna.jpg)
Jakub Kuroń: – Do gotowania trzeba serca i odwagi
21.09.2022
Jakub Kuroń, gość VII Święta sera i wina, juror konkursu kulinarnego studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, kucharz i smakosz mówi, co sądzi o schabowym, powołaniu do gotowania i o tym, czy istnieje coś takiego jak polska kuchnia.
![](/thumb/2GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFQxTRkwEktEW1grClsfaV4bOFg_Ux09CwtuE0EBCRc_AQQGDDdPWxYQWGFBRwgkDlwsQwpZEHpSQQRBGFAfKSIKT1hLNQ0TSlUKLARSJSIAG3UGeRIXNwYXQwxYHhY6bldPDAwyElIHAx8qDEUDaUgbPF4vVVZiSgBJUA1CC3p_XU8f/wojciech_pusz_slider.jpg)
Prof. Pusz: – Uczę patrzeć i widzieć
14.09.2022
Nowo mianowany profesor Wojciech Pusz o tym, jak zostaje się przyrodnikiem, dlaczego zakochał się w fitopatologii oraz grzybach mikroskopowych, czym zaskoczyły go sarny i o tym, z kim rozmawia w lesie i dlaczego ten najpiękniejszy to borealny.
![](/thumb/xGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFQxTQIkA1AKFlhhQVETJwEbdRU-URY5BAIfCUQVUWRuHR8NAyACRTkeHm9ZFU9pSBsjVjtXVmJKE11BGFADKSsIMgsNZ1sASlUZIg1DCCQIVSpFdwpWNg0UQgBVBhYvIx8UQEVnElgcElh3QVQCeF0JNwVmAFYl/kabala.jpg)
Prof. Kabała: – Gleba to życie, skarb ukryty pod stopami
08.09.2022
To co dla gleboznawcy jest glebą, przeciętny Kowalski nazywa ziemią i choć pojęcia te mają różne definicje, to prof. Cezary Kabała jest wyrozumiały. – Każde określenie żyje swoim życiem i z czasem nabiera wielu znaczeń, w tym potocznych, dalekich od ścisłości naukowej – tłumaczy naukowiec UPWr, który podczas ostatniego kongresu Międzynarodowej Unii Gleboznawczej w Glasgow wybrany został na przewodniczącego grupy zajmującej się klasyfikacją gleb.
![](/thumb/HGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFUxTRkkElsDKAo_AlQVPApQJFgiElh6DgpdBhZIUTgtHgcHNiINXhEZG2MJRx1pSBs_RTpaETscPFgHFkhRfW5BTw4IKwYTXFUKIUEbWDsFXipoPFRWYllPEwBbHAc6IwEBBxtnWxMIEg0-AFYOLgNWPU53HFYrARlUQQ5QEDB_VF0aW3ZRSVZaSHROBEN7SQt6DndN/pasje_glowna.jpg)
Czym pasjonują się pracownicy UPWr?
16.08.2022
Ilu pracowników, tyle pasji – spośród ponad 1600 osób pracujących na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pięcioro postanowiło się swoimi podzielić. To prof. Jan Kapłon, dr Adam Luberański, Marta Nowicka, doktorant Jakub Pacoń i dr Kamil Abt.
![](/thumb/DGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFUxTRoqE14NGFhhQVETJwEbdRUmXwY3AwxuBFgdBCYtQwcSDmdNExYFFScGVA4UDV1tDXcFVnRKD1ANU1BJajwBT05LNQBWAygTKUENS2dGWiBZIUIbNAQGQ0EOUB0tOx4OAx0gBl4UDlhhQUQTMQEbdRU2SEdhWBsDUARQDg/soroko_glowna.jpg)
Naukowczyni UPWr bada i promuje bezinwazyjną metodę diagnostyki zwierząt
02.08.2022
Czy wystarczy dokładnie obejrzeć obraz konia w kamerze termowizyjnej by zdiagnozować jego choroby lub kontuzje? Tak i prof. Maria Soroko-Dubrovina z UPWr, która prowadzi badania na ten temat, nie ma wątpliwości, że to przyszłość w medycynie weterynaryjnej i rehabilitacji koni.
![](/thumb/8GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFsxTQwyAF0TFhknAhVWaQJQI1J3ClYtGBRDTlcWHWUrAQIVByRPWxYQWGFBRwgkDlwsQwpZEHpSQQRBGFAfKSIKT1hLNQ0TSlUKLARSJSIAG3UGeRIXNwYXQwxYHhY6bldPDAwyElIHAx8qDEUDaUgbPF4vVVZiSgBJUA1CC3p_XU8f/upwr-cdn-glowna.jpg)
Znamy wyniki ewaluacji. Tak oceniono dyscypliny UPWr
28.07.2022
Jedna dyscyplina z kategorią A+, dwie z kategorią A i pięć z kategorią B+ – takie są wyniki ewaluacji jakości działalności naukowej za lata 2017-2021. Oznaczają one, że wszystkie dyscypliny wiodące UPWr będą miały uprawnienia do nadawania stopni naukowych.
![](/thumb/aGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFsxTQIqG10PHFhhQVETJwEbdRU-Xw40AQhuBFgdBCYtQwcSDmdNExYFFScGVA4UDV1tDXcFVnRKD1ANU1BJajwBT05LNQBWAygTKUENS2dGWiBZIUIbNAQGQ0EOUB0tOx4OAx0gBl4UDlhhQUQTMQEbdRU2SEdhWBsDUARQDg/kozlik_glowna.jpg)
Specjaliści od gastronomii z dyplomem
08.07.2022
Studia inżynierskie na kierunku technologia i organizacja gastronomii – to odpowiedź nie tylko na potrzeby rynku, ale też samych studentów. Agata Kurasiewicz i Izabela Florek są właśnie na praktyce u Zbigniewa Koźlika, jednego z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni, współtwórcy – razem z Dolnośląską Organizacją Turystyczną – Dolnośląskiego Szlaku Kulinarnego.
![PARP](/thumb/NGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFoxTRoqEl8PFBtvTxUcIghcbQ13QBUqGDxWD1sFHSliBx0FS2lDQRQYECgAQyUiABt1FWASWHoEAl8EFkhROCBPQUAZJAZUOR4eb1kGVmkHViFDJ18YNA0RE1kWHBY_Pw4MFgwiDkMfVVZvEF4ALkYDbVQtA01oEFECUxYP/parp_glowna.jpg)
UPWr wyróżniony na Gali Konkursu Polski Produkt Przyszłości
06.07.2022
Zespół z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu został wyróżniony w konkursie Polski Produkt Przyszłości organizowanym przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości i Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w kategorii dla instytucji szkolnictwa wyższego.
![](/thumb/FGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFsxTQ0_CFQNFhQsF2gNIg9KJlB3HFY-AQ9UQQ5QFCQjGgMDRy8RVkRbWD0RWBAuB00QXjESTnpdQR1BWBMdL25XTxIFZ00TFhYdKDxeHmleCGMVNl8aLBoMXQ9RAFFybgMIFRomAEUDEBU_GhVWaRdQNVJ3ClY7EFAIU0xAQHg0XUBQW2hSCFZaSHhaFQc/glowna.jpg)
Na uczelni to „panie z dziekanatu”, a po pracy? Podróżniczki, miłośniczki książek, rowerzystki…
05.07.2022
Panie z dziekanatu Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji w pracy pomagają studentom szczęśliwie ukończyć studia, a po pracy realizują swoje pasje, do których należą m.in. podróże, książki, a nawet jazda konna.
![](/thumb/aGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFoxTRoxGEEDGR4kAmgXIgpQPEMnUVZ0SgVYD1FQSWo_GRQSDCsFWAdaHSEMQBQqSlM_UHccVigaDFsGVwYsIShPV0BcZ00TChYUKkENWDsIG2MVJVETPTcKVUEOQ19qLwIDFhsqDV0DBVh3QVkfPBdaLkMwVxsqEUEdQUcbCS1uV08BEXZYAR5FSX1BSg/stypendia-glowna.jpg)
Dwa stypendia ministra dla naukowczyń z UPWr
04.07.2022
Ministerstwo Edukacji i Nauki ogłosiło właśnie listę młodych, wybitnych naukowców wyróżnionych stypendiami ministra. Z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wyróżnione zostały dr Karolina Bierowiec w dyscyplinie weterynaria, a w zootechnice i rybactwie dr Alicja Kowalczyk.
![](/thumb/8GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFkxTRkqDV4IEgASAV4JaUgbKV45VVZiShNeD1scFjITCgENHisAHwwHHW9PFQo5C1MqVCFvHTxKWRNWFl5RJC0DCkBTZxFdRFtYPQJQHxQNXW0NZBxWOwcNRRFbHh8tPk9XQAcgFkIFFg4oBFgIMkYVbUQ8ShF6UkFSGwdLQzB-Xl1AFA/polonez_glowna.jpg)
Naukowcy z UPWr zdobyli ponad 1,1 mln zł z programu POLONEZ BIS 1
27.06.2022
Prof. Filip Boratyński wraz z WZB BioActiv nawiązał międzynarodową współpracę z egipskim naukowcem, by razem badać m.in. mikrobiologiczną produkcję barwników z udziałem grzybów endofitycznych.
![](/thumb/zGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFsxTQw2ABNKVRwkD1JYcUZcPFZ4Vxg3Hw1QTkcAHCwpBl9MAzUGE0pVCj8MXR8oEGYmU3cKVm1KTxMPVRwUanZPHQ5LaUNBBxAfEgpTWHFVFW1UOl4AKgcPXQZGUElqIggaEQokFVQBGAg0QRtYOA1DKhVvEhcgW1oBGwZBQ2ox/esa-glowna-srodek2.jpg)
UPWr wraz z Europejską Agencją Kosmiczną tworzą nowe laboratorium ESA w Polsce
27.06.2022
Europejska Agencja Kosmiczna i Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu podpisały porozumienie, w wyniku którego powstanie nowe laboratorium ESA w Polsce – ESA_Lab@UPWr. Będzie ono miejscem rozwoju systemów nawigacyjnych, transferu technologii oraz wymiany dla młodych naukowców chcących rozwijać się w obszarze badań kosmicznych i satelitarnych.