wybierz kategorie wiadomości
Dr Ewa Szczepańska: – W dydaktyce nie ma głupich pytań
17.04.2024
Dr Ewa Szczepańska z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności wyróżnia się swoim zapałem do nauki i nauczania, co potwierdziły w ankietach wysokie oceny studentów. To wyróżnienie, jak przyznaje, było dla niej miłą niespodzianką, ale jednocześnie potwierdzeniem efektywności jej metod dydaktycznych.
Jeden program, dwa wydarzenia. EU GREEN Innovation Days za nami
16.04.2024
Podczas trzydniowego wydarzenia skupionego wokół innowacyjnych rozwiązań technologicznych i start-upów uczestnicy mieli okazję wyposażyć się w wiedzę, narzędzia, odwagę, a przede wszystkim inspirację do własnych przedsięwzięć biznesowych.
Studenci UPWr ze stypendium Ministra Edukacji i Nauki
09.04.2024
Czworo studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zostało wyróżnionych stypendium za osiągnięcia naukowe. To Joanna Rosik, Bartosz Wąsik, Dominika Sabat i Jakub Liu.
Studentki weterynarii z międzynarodowym stypendium FVE
05.04.2024
Wśród studentów weterynarii wyróżnionych w europejskim programie stypendialnym prowadzonym przez Europejską Federację Lekarzy Weterynarii (FVE) oraz firmę MSD Animal Health znalazły się dwie studentki z UPWr. Program wspiera przyszłych lekarzy weterynarii w edukacji i rozwoju zawodowym.
Atmosfera otwartości i zaufania kluczem do efektywnej dydaktyki
04.04.2024
Dr Patrycja Wróblewska z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt o praktycznym podejściu do edukacji, istotności tworzenia komfortowego środowiska dla studentów oraz otwartej komunikacji w procesie nauki.
Eksperci UPWr: jedzmy jaja, nie tylko w święta
27.03.2024
Prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa UPWr, o tym, dlaczego jaja powinny znaleźć się w naszym jadłospisie, które są zdrowsze: ekologiczne czy z chowu klatkowego, o czym świadczy kolor żółtka i skorupki oraz jak poznać, czy jajo jest świeże.
Dwie drużyny z UPWr na podium w finale Ogólnopolskich Zawodów z Medycyny Ratunkowej Psów i Kotów
27.03.2024
Do finału II Ogólnopolskich Zawodów z Medycyny Ratunkowej Psów i Kotów, zorganizowanego przez Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, zakwalifikowało się dwanaście drużyn, reprezentujących różne wydziały medycyny weterynaryjnej. Wśród uczestników znalazły się trzy zespoły z UPWr, z których dwa zdobyły najwyższe miejsca na podium, zajmując pierwsze i drugie miejsce.
Zieleń we wnętrzach – ciekawa wystawa naszych studentów
25.03.2024
Architektura zieleni we wnętrzach to specjalność na kierunku Architektura Krajobrazu, prowadzona wspólnie przez UPWr i Akademię Sztuk Pięknych oraz tytuł wystawy prac studentów, którą do 14 kwietnia można oglądać na ASP.
Cel 5: równość płci i wzmocnienie pozycji kobiet
25.03.2024
Piąty Cel Zrównoważonego Rozwoju dotyczy równości płci i wzmocnienia pozycji kobiet i dziewcząt. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu polityka równościowa zapisana jest (i realizowana) m.in. w celach równościowych przyjętych przez konsorcjum EU GREEN, którego uczelnia jest członkiem, ale też w Planie Równości.
Będzie szczepionka przeciwnowotworowa?
21.03.2024
Najpierw była szczepionka mRNA przeciwko COVID-10. Potem Nagroda Nobla z dziedziny medycyny dla Katalin Karikó i Drew Weissmanowi za odkrycia, które stały się podstawą opracowania tych szczepionek. Teraz mówi się, że kolejnym krokiem są onkoszczepionki mRNA. Pierwsza przeciwko czerniakowi.
FOODCITYBOOST. Zbadamy rolnictwo miejskie
20.03.2024
Dr Marta Sylla z Instytutu Gospodarki Przestrzennej będzie kierować projektem FOODCITYBOOST z zakresu tzw. rolnictwa miejskiego. To europejskie przedsięwzięcie realizowane w ramach unijnego programu badań i i innowacji Horyzont Europa. Na UPWr prowadzić go będą badacze z IGP, Katedry Ogrodnictwa i Katedry Architektury Krajobrazu.
Centrum szkoleniowe chirurgii laparoskopowej
19.03.2024
Studenci weterynarii i lekarze zyskali aparaturę, dzięki której mogą uczyć się doskonalić umiejętności w chirurgii laparoskopowej. To 11 stanowisk zakupionych dla Katedry i Kliniki Chirurgii ze środków zewnętrznych. Docelowo w klinice ma powstać europejskie centrum szkoleniowe, drugie po Strasburgu we Francji i trzecie na świecie po amerykańskim w Kalifornii.
Antropogeneza w nowym wymiarze
18.03.2024
Współpraca dr. hab. Dariusza Nowakowskiego z Zakładem Antropologii Uniwersytetu Wrocławskiego zrewolucjonizuje sposób, w jaki studenci zgłębiają tajniki ewolucji człowieka.
Lodowce pod obserwacją, czyli laserowy powrót do przeszłości
18.03.2024
Z Grenlandii co sekundę znika sześć tysięcy ton lodu. W coraz szybszym tempie ubywa go także na Antarktydzie. Naukowcom z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki udaje się, dzięki technikom satelitarnym, monitorować stan obszarów polarnych. Ich kondycja jest ściśle związana z zawirowaniami klimatycznymi, których doświadczamy coraz częściej.
Znajdź swojego mistrza! - tutoring na UPWr
13.03.2024
Zadajesz sobie pytania o przyszłość po studiach? Zastanawiasz się nad wyborem tematu pracy? A może po prostu chcesz studiować ciekawiej oraz umieć więcej i lepiej? Zaloguj się dzisiaj na spotkanie z tutorami i znajdź swojego mistrza. Początek godzina 12.
Zrównoważony Rozwój. Cel 4: jakość edukacji
13.03.2024
Agenda 2030, czyli cele zrównoważonego rozwoju ustanowione przez Organizację Narodów Zjednoczonych, w punkcie czwartym dotyczy edukacji – na wysokim poziomie. I promocji uczenia się przez całe życie.
UPWr członkiem międzynarodowych projektów w programie Interreg Central Europe
07.03.2024
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu będzie uczestniczyć w trzech nowych projektach międzynarodowych realizowanych w ramach Programu Interreg Central Europe finansowanego z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. To foodCIRCUS, Climate_CRICES i URBIO BAUHAUS
Od pola do laboratorium – Czy AI i zrównoważony rozwój to przyszłość rolnictwa?
04.03.2024
W ostatnim w tym sezonie odcinku podcastu, dr Wiesław Fiałkiewicz i Józef Puciłowski podzielili się swoimi doświadczeniami i poglądami na temat rolnictwa w obliczu współczesnych wyzwań, takich jak zmiany klimatu. Eksperci dyskutowali na temat związku nauki z praktyką rolniczą, podkreślając, jak innowacje mogą wspierać zrównoważony rozwój upraw.
Szybko, wydajnie, oszczędnie – plazma prawie idealna
23.02.2024
Zastosowanie zimnej plazmy w technologii żywności jest bardzo obiecujące. Może wręcz zrewolucjonizować przemysł spożywczy – mówi dr inż. Klaudia Masztalerz. Zaznacza, że jednak potrzebne są dalsze badania, które potwierdzą bezpieczeństwo tej innowacyjnej metody
Cel 3: Dla dobrego zdrowia
20.02.2024
Wśród 17. Celów Zrównoważonego Rozwoju przyjętych przez Organizację Narodów Zjednoczonych w 2015 roku trzeci dotyczy zdrowia – na każdym etapie życia i promowania dobrobytu.
Suplementy diety – fakty i mity
19.02.2024
W najnowszym odcinku podcastu, ekspertki demaskują mity i omawiają fakty na temat suplementów diety, podkreślając znaczenie świadomego stosowania i konsultacji z ekspertami. Specjalistki wymieniają różnice między lekami a suplementami, poruszają temat regulacji prawnych, a nawet ziołolecznictwa i fitoterapii.