eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Absolutorium Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji - fotorelacja

13.11.2018

Absolwenci Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu świętowali odebranie dyplomów.

Sadownictwo – na tym się znamy

12.11.2018

Pierwsze doświadczenia sadownicze pod szyldem UPWr prowadzono w gospodarstwie Psie Pole pozyskanym na rzecz uczelni w 1946 roku. Dzisiaj 20-hektarowa stacja badawczo-dydaktyczna w Samotworze to przede wszystkim miejsce badań naukowych i kształcenia studentów.

Jeśli święto to z fasolą niepodległości

09.11.2018

Uprawiana była od dawna, ale odkrył ją ponownie w latach 20. XX wieku prof. Kazimierz Rouppert. Fasola z orzełkiem to efekt samoistnej mutacji. Pod zaborem rosyjskim za jej uprawę groziły wysokie kary. Tradycyjnie dodawano ją do potraw wigilijnych jako symbol tęsknoty za wolnością i niepodległością.

Sport – dla zdrowia, przyjemności i towarzystwa

06.11.2018

Jeszcze rok temu sekcja narciarska UPWr liczyła… trzy osoby. Były to Katarzyna Sobiło, Magdalena Rozwadowska i Paulina Kaszowska. Z tęsknoty za nartami dziewczyny dały sekcji drugie życie. I właśnie robią kolejny nabór.

Studenci studentom: zbiórka dla Gosi

05.11.2018

Gosia jest studentką ogrodnictwa, u której wykryto raka rdzeniastego tarczycy – jednego z najbardziej złośliwych nowotworów tarczycy. Studenci UPWr pomagają koleżance w zbiórce na echolaser, który może wyleczyć przerzuty.

Pamiętamy o rektorach UPWr

31.10.2018

Studenci Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zadbali o groby rektorów uczelni przed dniem Wszystkich Świętych.

„Diamentowe Granty” dla studentów UPWr

30.10.2018

Karolina Tkacz i Igor Turkiewicz – magistranci prof. Anety Wojdyło z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – zdobyli „Diamentowe Granty”, czyli 220 tys. zł na badania i własne wynagrodzenie.

Nagrody premiera dla naukowców z UPWr

26.10.2018

Dr Dominika Kulig i dr hab. Anna Gliszczyńska z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności zostały laureatkami nagród premiera za wyróżnione rozprawy doktorskie i wysoko ocenione osiągnięcia będące podstawą nadania stopnia naukowego doktora habilitowanego.

ORCID: narzędzie dla naukowców

24.10.2018

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wprowadza międzynarodowy identyfikator naukowca – ORCID. Jednostką, która koordynuje związane z tym działania, jest biblioteka.

IV Noc Laboratoriów - fotorelacja

22.10.2018

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu po raz czwarty otworzył się dla wrocławian podczas Nocy Laboratoriów. Wspólnie z firmą Tołpa zaprosiliśmy mieszkańców do laboratorium kosmetycznego.

Katedra i Klinika Chirurgii UPWr z Polską Nagrodą Innowacyjności 2018

15.10.2018

Polska Nagroda Innowacyjności przyznawana jest przez Polską Agencję Przedsiębiorczości i redakcję „Forum Przedsiębiorczości”. Po kolejny przyznano ją naszej weterynarii. Tym razem nagrodzono Katedrę i Klinikę Chirurgii.

Wyniki ankietyzacji – najlepsi prowadzący

10.10.2018

Po raz drugi studenci podsumowali zakończony semestr oceniając wszystkich swoich prowadzących. Na każdym wydziale wybrany został najlepszy dydaktyk, a dwa zyskały także dodatkowy dzień wolny.

Chór UPWr wyróżniony w Grecji

04.10.2018

Chór Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobył złoty dyplom na II Międzynarodowym Festiwalu i Konkursie Chóralnym na Korfu.

Inauguracja środowiskowa 2018/2019

02.10.2018

O jedności wrocławskiego środowiska akademickiego i wyzwaniach w rozpoczynającym się roku mówił podczas wspólnej inauguracji prof. Marek Ziętek, rektor Uniwersytetu Medycznego i przewodniczący Kolegium Rektorów Wrocławia i Opola.

30 Kreatywnych Wrocławia

28.09.2018

Doktoranci Katarzyna Kornicka i Paweł Stępień oraz prof. Krzysztof Sośnica znaleźli się w gronie 30 Kreatywnych Wrocławia. To miejski projekt wyróżniający nietuzinkowych wrocławian.

Pierwsze certyfikaty Zielonej Doliny

25.09.2018

Sery, mąka, masło, sok, kwas chlebowy czy pierogi – pierwsze wyróżnione znakiem „Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia” produkty są świetnie znane Dolnoślązakom.

Studenci UPWr w konkursie Quarry Life Award

05.09.2018

Czworo studentów ochrony środowiska sprawdza, jak przez zastosowanie biowęgla poprawić jakość gleby, a tym samym bioróżnorodność na terenie kopalni piasku Nowogród Bobrzański. Do 20 września można głosować na ich projekt.

Pożegnaliśmy prof. Słowińskiego – świadka historii

21.08.2018

W środę, 22 sierpnia, pochowano we Wrocławiu prof. Henryka Słowińskiego, żołnierza 27. Wołyńskiej Dywizji Piechoty Armii Krajowej, po wojnie związanego z Instytutem Agroekologii i Produkcji Roślinnej Akademii Rolniczej.

Dr Sierżant z UPWr z nagrodą NFA 2017

16.08.2018

Dr Kamil Sierżant z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt UPWr wyróżniony nagrodą Nor-Feed-Award 2017 – za pracę doktorską dotyczącą zastosowania polifenoli w żywieniu zwierząt hodowlanych.

UPWr: studia nie tylko dla zielarzy

09.08.2018

Prof. Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych zaprasza na roczne studia podyplomowe dotyczące uprawy ziół, fitoterapii i stosowania nutracetyków.

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w rankingu szanghajskim!

31.07.2018

W opublikowanym najnowszym rankingu szanghajskim UPWr w obszarze food science and technology zajął 186. miejsce na 300 najlepszych uczelni na świecie, a wrocławska weterynaria znalazła się na miejscu 190.

  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 48

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png