eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

W przyjaznej atmosferze studenci efektywniej się uczą

11.05.2023

Pośród wykładowców z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności studenci najwyżej ocenili Adama Głowackiego. Docenili jego sposób przekazywania wiedzy i to, jaką potrafi stworzyć atmosferę na zajęciach.

Eksperci UPWr: Nie dotykaj małych saren i zajęcy. Wyrządzisz im krzywdę

10.05.2023

Jeśli podczas spaceru w lesie zobaczymy małą sarnę lub zająca spokojnie wycofajmy się i dajmy im czas na ukrycie się w trawie. Nie wolno ich dotykać, głaskać, dokarmiać czy przytulać, bo to spowoduje, że matka zamiast zająć się młodymi pozostawi je bez opieki – mówi prof. Wojciech Pusz, koordynator Ośrodka Badań Środowiska Leśnego w Złotówku.

Wyzwania współczesnej medycyny – antybiotykooporność, choroby cywilizacyjne i terapie szyte na miarę

08.05.2023

W najnowszym odcinku podcastu prof. Anna Gliszczyńska, szefowa Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy i prof. Agnieszka Śmieszek z Katedry Farmakologii i Toksykologii rozmawiają na temat wyzwań współczesnej medycyny. Opowiadają m.in. o problemie antybiotykooporności o pladze chorób cywilizacyjnych i terapiach personalizowanych.

Na UPWr trwa rekrutacja! Zarejestruj się jeszcze przed wynikami matury

28.04.2023

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje 26 kierunków studiów dla wszystkich, którzy swoją przyszłość chcą związać ze środowiskiem, żywnością, zwierzętami czy inżynierią.

Przemysłowe fermy i ptasia różnorodność idą w parze

27.04.2023

Czy modernizacja wsi oznacza dla ptaków same niekorzystne zmiany? Okazuje się, że dla niektórych gatunków nowoczesne fermy to znakomite miejsce do życia. Wyniki badań zaskoczyły ornitologów.

Dydaktyka jest ich drugą naturą

26.04.2023

Studenci zdecydowali. W anonimowych ankietach kolejny raz wskazali swoich ulubionych dydaktyków. Z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt są to zeszłoroczny laureat Arkadiusz Dziech i prof. Jacek Szczurowski.

UPWr ponownie współpracuje z Europejską Agencją Kosmiczną

25.04.2023

Europejska Agencja Kosmiczna razem z Instytutem Geodezji i Geoinformatyki i Instytutem Inżynierii Środowiska UPWr zorganizują szkolenie z zakresu teledetekcji środowiska, hydrologii i zjawisk niebezpiecznych związanych z wodą.

Eksperci UPWr: To ludzie dostarczają szczurom jedzenie i schronienie

24.04.2023

Dr Edyta Wincewicz z Zakładu Fizjologii Zwierząt Wydziału Medycyny Weterynaryjnej pomaga miastu w skutecznej walce ze szczurami. I nie ukrywa, że to trudny temat: - Ze szczurami walczy nie tylko Wrocław, walczy wiele miasta na świecie i mimo, że stosują różne metody, szczury nadal tam są – mówi naukowczyni UPWr.

Jeszcze prostsza obsługa książkomatu

19.04.2023

Biblioteczny książkomat, który działa podobnie do paczkomatu, zyskał nową funkcję – można go obsługiwać za pomocą aplikacji My Library i generowanych w niej kodów QR.

Żywienie zwierząt – najczęstsze błędy właścicieli

17.04.2023

W najnowszym podcaście prof. Barbara Król i prof. Piotr Sławuta opowiadają o prawidłowym żywieniu zwierząt, a także o tym kto prędzej się zagłodzi, kot czy pies? Mówią też na co zwracać uwagę przy wyborze karmy i co robić gdy nasz zwierzak boryka się z otyłością.

Dzień Otwarty Kampusu Biskupin

14.04.2023

Powtórka z rozrywki, czyli drugi Dzień Otwarty UPWr! Ponownie można było zobaczyć, jak tworzone są lody molekularne i jak wykonać resuscytację krążeniowo-oddechową u psów, a także posłuchać kilku wykładów naukowych. Nie odbyło się jednak bez nowości!

Gość UPWr, Luigi Petito: – Zielona infrastruktura to nie trend, a konieczność

11.04.2023

Luigi Petito, założyciel Business Solutions Europa, pracujący na co dzień z World Green Infrastructure Network, opowiada o istotności zielonej infrastruktury i pracy Unii Europejskiej nad dyrektywami wprowadzającymi w życie jej rozbudowę. Na UPWr był gościem konferencji „Zazielenianie dachów polskich miast".

Życzenia wielkanocne

07.04.2023

By nadzieja, jaką niosą ze sobą Święta Wielkanocne, nie opuszczała nas przez cały rok.

Pisanki – bogactwo tradycji

06.04.2023

Prof. Katarzyna Wróblewska z Katedry Ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego od ponad 10 lat zbiera pisanki. Zaczęła po wystawie tych małych dzieł sztuki wykonanych przez wrocławską artystkę Marię Kieleczewę, wykorzystującą wzory m.in. huculskie i łemkowskie.

Wielkanoc w duchu zero waste? Doceniajmy jedzenie bardziej i marnujmy mniej

05.04.2023

Święta Wielkanocne kojarzą się z bogato zastawionym stołem i licznymi potrawami. Choć pielęgnowanie tradycji i symboli świąt jest ważne, warto zwrócić uwagę na ilość żywności, jaką przygotowujemy. Prof. Maciej Bienkiewicz z Katedry Żywienia Człowieka w przeddzień Świąt Wielkanocnych opowiada o tym, co tradycyjnie znajduje się na świątecznym stole i czy przypadkiem nie jest tego za dużo.

Baranek, zając, kurczak – co wiemy o symbolice świątecznej?

05.04.2023

Prof. Maciej Janeczek, współautor podręcznika „Historia weterynarii i deontologia” wyjaśnia, co symbolizują zwierzęta kojarzone z Wielkanocą.

Jak pokazać katastrofę na rzece?

03.04.2023

Laboratorium wodne, „black light” i nocne modelowanie rozprzestrzeniania się zanieczyszczeń w Odrze – w Światowy Dzień Wody na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu zwrócono uwagę na konieczność intensyfikacji działań, które pozwolą rozwiązać kryzys związany z wodą i ściekami.

Dzień Otwarty na Kampusie Biskupin

30.03.2023

Pierwszy z dwóch Dni Otwartych na UPWr z hukiem przywrócił tradycyjne, uczelniane dni otwarte. Teraz czas na drugą edycję – tym razem na Kampusie Biskupin, która odbędzie się 13 kwietnia.

Nieśmiertelność ludzi i odtwarzanie wymarłych gatunków – zabawa w Boga?

27.03.2023

Nieśmiertelność, klonowanie ludzi, terapie komórkami macierzystymi i odtwarzanie wymarłych gatunków. Przełomy naukowe czy kontrowersje? Co dały nam badania nad komórkami i czy to nasza przyszłość? Jakie są granice nauki? Gośćmi podcastu są prof. Wojciech Niżański i prof. Arkadiusz Miążek.

Szkolimy doradców rolników

20.03.2023

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jako jedyny w Polsce uruchomił podyplomowe studia dla doradców rolniczych – zamawiane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. 45 słuchaczy z całego kraju poznaje przetwórstwo rolno-spożywcze w gospodarstwie rolnym w wymiarze prawnym, organizacyjnym i praktycznym.

Technologia żywności i żywienie człowieka z Certyfikatem Doskonałości Kształcenia

17.03.2023

Prezydium Polskiej Komisji Akredytacyjnej przyznało Certyfikaty Doskonałości Kształcenia – wśród wyróżnionych jedenastu doskonałych kierunków w kategorii „Doskonały kierunek – doskonałość w kształceniu” jest technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.

  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 51

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png