eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Święto UPWr: nagrody i patenty

16.11.2018

Najlepsi pracownicy uczelni odebrali z rąk rektora nagrody za działalność naukową dydaktyczną, organizacyjną oraz za całokształt działalności na rzecz UPWr. Naukowcy odebrali także dokumenty patentowe.

Doktorat honoris causa dla prof. Wolfganga Kellera

14.11.2018

Prof. Wolfgang Keller, związany z Uniwersytetem w Stuttgarcie, doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego o swojej współpracy z naszą uczelnią, o tym, jak satelity zmieniły geodezję i czy techniki obserwacji ziemi wpływają na gospodarki narodowe.

Prof. Leszczyński. Godnie. Ważne słowo w życiu

13.11.2018

Przeżył wojnę, bo babcia wierzyła w znaki. On wierzy, że trzeba umieć je odczytywać, by żyć godnie. Jego matka była kurierką Armii Krajowej i więźniarką Auschwitz. Ojciec żołnierzem Andersa i inżynierem budownictwa wodnego. Prof. Wacław Leszczyński.

Sadownictwo – na tym się znamy

12.11.2018

Pierwsze doświadczenia sadownicze pod szyldem UPWr prowadzono w gospodarstwie Psie Pole pozyskanym na rzecz uczelni w 1946 roku. Dzisiaj 20-hektarowa stacja badawczo-dydaktyczna w Samotworze to przede wszystkim miejsce badań naukowych i kształcenia studentów.

Prof. Dobicki: – Nominacja belwederska to satysfakcja. I ulga

11.11.2018

Prof. Wojciech Dobicki z Katedry Limnologii i Rybactwa o chorobie wieku dziecięcego, z której nie wyrósł i która przerodziła się naukową pasję.

Jeśli święto to z fasolą niepodległości

09.11.2018

Uprawiana była od dawna, ale odkrył ją ponownie w latach 20. XX wieku prof. Kazimierz Rouppert. Fasola z orzełkiem to efekt samoistnej mutacji. Pod zaborem rosyjskim za jej uprawę groziły wysokie kary. Tradycyjnie dodawano ją do potraw wigilijnych jako symbol tęsknoty za wolnością i niepodległością.

Naukowiec z UPWr mentorem w TopMinds

06.11.2018

Prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak o swoim udziale w programie TopMinds i znaczeniu mentoringu w rozwijaniu kompetencji.

Pamiętamy o rektorach UPWr

31.10.2018

Studenci Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zadbali o groby rektorów uczelni przed dniem Wszystkich Świętych.

„Diamentowe Granty” dla studentów UPWr

30.10.2018

Karolina Tkacz i Igor Turkiewicz – magistranci prof. Anety Wojdyło z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – zdobyli „Diamentowe Granty”, czyli 220 tys. zł na badania i własne wynagrodzenie.

Czekamy na kotlety z probówki

29.10.2018

Prof. Roman Kołacz o prawach zwierząt i o tym, czy świat czeka na zaprzestanie hodowli i produkcję mięsa w laboratoriach – z komórek macierzystych.

Nagrody premiera dla naukowców z UPWr

26.10.2018

Dr Dominika Kulig i dr hab. Anna Gliszczyńska z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności zostały laureatkami nagród premiera za wyróżnione rozprawy doktorskie i wysoko ocenione osiągnięcia będące podstawą nadania stopnia naukowego doktora habilitowanego.

Jubileusz 70-lecia prof. Czabana: – Jestem szczęściarzem

23.10.2018

Prof. Stanisław Czaban marzy o loży honorowej na koncercie noworocznym Filharmoników Wiedeńskich, szykuje się do realizacji dwóch grantów i przyznaje, że w obok teorii w nauce ważna jest praktyka inżynierska.

Naukowcy z UPWr i sposób na smog

17.10.2018

Prof. Jerzy Zwoździak z Centrum Naukowego Zarządzania Ryzykiem Środowiskowym i Monitoringu Ekosystemów opowiada o projekcie wartym blisko 3 mln euro, jaki Uniwersytet Przyrodniczy realizuje wspólnie z gminą Wrocław i o tym, jak walczyć ze smogiem.

Katedra i Klinika Chirurgii UPWr z Polską Nagrodą Innowacyjności 2018

15.10.2018

Polska Nagroda Innowacyjności przyznawana jest przez Polską Agencję Przedsiębiorczości i redakcję „Forum Przedsiębiorczości”. Po kolejny przyznano ją naszej weterynarii. Tym razem nagrodzono Katedrę i Klinikę Chirurgii.

Prof. Hawkesford o zrównoważonym rozwoju

08.10.2018

Prof. Malcolm John Hawkesford, dyrektor Departamentu Nauk o Roślinach w Instytucie Naukowym Rothamsted Research, z wykładami i seminarium na UPWr w ramach programu Visiting Professor.

Prof. Patkowska-Sokoła: – Uwierzmy w CLA. Dla zdrowia

05.10.2018

Jubilatka, prof. Bożena Patkowska-Sokoła o dobroczynnym działaniu kwasów tłuszczowych CLA uzyskiwanych z mleka owiec, o łagodności, jakiej uczą te zwierzęta i o tym, dlaczego warto się uczyć.

Doktorat honoris causa dla prof. Bogusława Buszewskiego

03.10.2018

Profesor Bogusław Buszewski, doctor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, o tym, dlaczego nie został lekarzem, a chemikiem, o pasji do nauki, znaczeniu chromatografii, o swoich mistrzach i uczniach.

Konstytucja dla Nauki: najważniejsze zapisy

01.10.2018

Zmiany strukturalne, między innymi utworzenie rady uczelni, nowe zasady wyboru rektora i oceny naukowców – 1 października 2018 roku wchodzi w życie reforma szkolnictwa wyższego.

30 Kreatywnych Wrocławia

28.09.2018

Doktoranci Katarzyna Kornicka i Paweł Stępień oraz prof. Krzysztof Sośnica znaleźli się w gronie 30 Kreatywnych Wrocławia. To miejski projekt wyróżniający nietuzinkowych wrocławian.

Prof. Asari: – Czas na społeczeństwo cyrkularne

26.09.2018

Prof. Misuzu Asari z Uniwersytetu w Kioto, członek Japońskiego Towarzystwa Ochrony Środowiska i Gospodarki Odpadami, na UPWr rozmawiała o proekologicznych działaniach podejmowanych w Japonii na rzecz zmniejszenia ilości odpadów.

Pierwsze certyfikaty Zielonej Doliny

25.09.2018

Sery, mąka, masło, sok, kwas chlebowy czy pierogi – pierwsze wyróżnione znakiem „Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia” produkty są świetnie znane Dolnoślązakom.

  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 33

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png