wybierz kategorie wiadomości
Sport – dla zdrowia, przyjemności i towarzystwa
06.11.2018
Jeszcze rok temu sekcja narciarska UPWr liczyła… trzy osoby. Były to Katarzyna Sobiło, Magdalena Rozwadowska i Paulina Kaszowska. Z tęsknoty za nartami dziewczyny dały sekcji drugie życie. I właśnie robią kolejny nabór.
Studenci studentom: zbiórka dla Gosi
05.11.2018
Gosia jest studentką ogrodnictwa, u której wykryto raka rdzeniastego tarczycy – jednego z najbardziej złośliwych nowotworów tarczycy. Studenci UPWr pomagają koleżance w zbiórce na echolaser, który może wyleczyć przerzuty.
Pamiętamy o rektorach UPWr
31.10.2018
Studenci Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zadbali o groby rektorów uczelni przed dniem Wszystkich Świętych.
„Diamentowe Granty” dla studentów UPWr
30.10.2018
Karolina Tkacz i Igor Turkiewicz – magistranci prof. Anety Wojdyło z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – zdobyli „Diamentowe Granty”, czyli 220 tys. zł na badania i własne wynagrodzenie.
Nagrody premiera dla naukowców z UPWr
26.10.2018
Dr Dominika Kulig i dr hab. Anna Gliszczyńska z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności zostały laureatkami nagród premiera za wyróżnione rozprawy doktorskie i wysoko ocenione osiągnięcia będące podstawą nadania stopnia naukowego doktora habilitowanego.
ORCID: narzędzie dla naukowców
24.10.2018
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wprowadza międzynarodowy identyfikator naukowca – ORCID. Jednostką, która koordynuje związane z tym działania, jest biblioteka.
IV Noc Laboratoriów - fotorelacja
22.10.2018
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu po raz czwarty otworzył się dla wrocławian podczas Nocy Laboratoriów. Wspólnie z firmą Tołpa zaprosiliśmy mieszkańców do laboratorium kosmetycznego.
Naukowcy z UPWr i sposób na smog
17.10.2018
Prof. Jerzy Zwoździak z Centrum Naukowego Zarządzania Ryzykiem Środowiskowym i Monitoringu Ekosystemów opowiada o projekcie wartym blisko 3 mln euro, jaki Uniwersytet Przyrodniczy realizuje wspólnie z gminą Wrocław i o tym, jak walczyć ze smogiem.
Wyniki ankietyzacji – najlepsi prowadzący
10.10.2018
Po raz drugi studenci podsumowali zakończony semestr oceniając wszystkich swoich prowadzących. Na każdym wydziale wybrany został najlepszy dydaktyk, a dwa zyskały także dodatkowy dzień wolny.
Chór UPWr wyróżniony w Grecji
04.10.2018
Chór Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobył złoty dyplom na II Międzynarodowym Festiwalu i Konkursie Chóralnym na Korfu.
Inauguracja środowiskowa 2018/2019
02.10.2018
O jedności wrocławskiego środowiska akademickiego i wyzwaniach w rozpoczynającym się roku mówił podczas wspólnej inauguracji prof. Marek Ziętek, rektor Uniwersytetu Medycznego i przewodniczący Kolegium Rektorów Wrocławia i Opola.
Konstytucja dla Nauki: najważniejsze zapisy
01.10.2018
Zmiany strukturalne, między innymi utworzenie rady uczelni, nowe zasady wyboru rektora i oceny naukowców – 1 października 2018 roku wchodzi w życie reforma szkolnictwa wyższego.
30 Kreatywnych Wrocławia
28.09.2018
Doktoranci Katarzyna Kornicka i Paweł Stępień oraz prof. Krzysztof Sośnica znaleźli się w gronie 30 Kreatywnych Wrocławia. To miejski projekt wyróżniający nietuzinkowych wrocławian.
Studenci UPWr w konkursie Quarry Life Award
05.09.2018
Czworo studentów ochrony środowiska sprawdza, jak przez zastosowanie biowęgla poprawić jakość gleby, a tym samym bioróżnorodność na terenie kopalni piasku Nowogród Bobrzański. Do 20 września można głosować na ich projekt.
Naukowcy z UPWr zważyli uczniów we Wrocławiu
03.09.2018
Właśnie zakończył się 3-letni projekt badawczy realizowany przez pracowników Katedry Żywienia Człowieka oraz Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych i Departament Edukacji Miasta Wrocławia badający stan zdrowia wrocławskich nastolatków.
Ekspert UPWr radzi: kiedy w pomidorze znajdziesz kiełki...
23.08.2018
Dr Marta Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego tłumaczy, czy można bezpiecznie jeść paprykę, w której znajdziemy małą papryczkę lub pomidora z kiełkami w środku.
Dr Sierżant z UPWr z nagrodą NFA 2017
16.08.2018
Dr Kamil Sierżant z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt UPWr wyróżniony nagrodą Nor-Feed-Award 2017 – za pracę doktorską dotyczącą zastosowania polifenoli w żywieniu zwierząt hodowlanych.
UPWr: studia nie tylko dla zielarzy
09.08.2018
Prof. Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych zaprasza na roczne studia podyplomowe dotyczące uprawy ziół, fitoterapii i stosowania nutracetyków.
Wszystko o pracy geodety
30.07.2018
O blaskach i cieniach pracy geodety, specyfice zawodu i cechach dobrego geodety opowiada Michał Sanecki, właściciel firmy geodezyjnej i absolwent UPWr.
Mamy brązowy medal na Akademickich Mistrzostwach Świata w Japonii
24.07.2018
Aleksander Adamów, student inżynierii środowiska, zdobył – wraz ze swoją drużyną – brązowy medal na Akademickich Mistrzostwach Świata w Karate, które odbyły się w Japonii.
Otworzyliśmy pasiekę w centrum Wrocławia
23.07.2018
Pięć rodzin pszczelich zamieszkało na dachu centrum handlowego Wroclavia, czyli w samym sercu stolicy Dolnego Śląska. To wspólne przedsięwzięcie galerii handlowej i Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, który opiekuje się pszczołami.