eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Prawie 100 tysięcy z konkursu Miniatura 4

03.11.2020

Pieniądze na realizację swoich badań z programu Miniatura 4 zdobyli dr Paweł Wiercik z Instytutu Inżynierii Środowiska i prof. Tomasz Suchocki z Pracowni Biostatystyki Katedry Genetyki Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Centrum Diagnostyki Chorób Roślin już działa

28.10.2020

Siłą Centrum jest sprzęt i naukowcy, którzy dzięki aparaturze mogą diagnozować choroby roślin, identyfikować czynniki chorobotwórcze, badać interakcje zachodzące pomiędzy rośliną a patogenem, poszukiwać genów odporności lub związków chemicznych mających wpływ na odporność.

Zapachy regulujące apetyt – badania z programu LIDER na UPWr

23.10.2020

Jacek Łyczko, doktorant w Katedrze Chemii UPWr, zdobył niemal 1,5-milionowy grant Narodowego Centrum Badań i Rozwoju na stworzenie nowej generacji środków regulujących apetyt. Wykorzysta do nich naturalne i bezpieczne zapachy.

Naukowczynie UPWr docenione w „Młodych Talentach”

22.10.2020

Dr Joanna Kozłowska z Katedry Chemii zwyciężyła w konkursie „Młode Talenty” – doceniono jej osiągnięcia w zakresie innowacji. W gronie laureatów znalazła się także dr Kamila Pawłuszek-Filipiak z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki – w kategorii sukces naukowy.

UPWr na Polskiej Mapie Infrastruktury Badawczej

21.10.2020

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zaangażowany jest w 3 spośród 70 przedsięwzięć infrastruktury badawczej wpisanych na Polską Mapę Infrastruktury Badawczej. Łączna kwota na realizację projektów to ponad 50 milionów złotych.

Głód i żywność – dwie strony jednego medalu

16.10.2020

Światowy Dzień Żywności obchodzony 16 października ma przypominać nie tylko decydentom, że ludzkość przez wieki borykała się z klęską głodu. Czy pokojowy Nobel przyznany Światowemu Programowi Żywności ONZ świadczy o tym, że poradziliśmy sobie z tym wyzwaniem?

Animacje o dyscyplinach: inżynieria środowiska

15.10.2020

Jak kompleksowo dbać o środowisko, minimalizować negatywny wpływ cywilizacji, radzić sobie z coraz większą ilością zanieczyszczeń i odpadów? Badania i rozwiązania naukowców UPWr w dyscyplinie inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka w nowej animacji z cyklu „Wiemy jak”.

Prof. Niedźwiedź o tym, co łączy konia z człowiekiem

07.08.2020

Nowo mianowany profesor Artur Niedźwiedź tłumaczy, dlaczego koń jest modelowym zwierzęciem w badaniach nad astmą i syndromem metabolicznym i co z tych badań mogą wynieść ludzie.

UPWr w rankingu „Perspektyw” 2020

17.07.2020

UPWr na 5. miejscu pod względem potencjału naukowego. Geodezja i kartografia oraz kierunki o żywieniu i żywności najlepsze w kraju.

Nowo mianowana prof. Edyta Kostrzewa-Susłow o wyjątkowych właściwościach flawonoidów, odkrywaniu tradycyjnej medycyny i marzeniach naukowca.

Rośliny na zdrowie

10.07.2020

Nowo mianowana prof. Edyta Kostrzewa-Susłow o wyjątkowych właściwościach flawonoidów, odkrywaniu tradycyjnej medycyny i marzeniach naukowca.

Dr Grzegorz Bury i dr Magda Mielczarek zostali stypendystami Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego i znaleźli się w gronie 200 najlepszych młodych polskich naukowców.

Przyznano stypendia ministra nauki. Mamy dwa

30.06.2020

Dr Grzegorz Bury i dr Magda Mielczarek zostali stypendystami Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego i znaleźli się w gronie 200 najlepszych młodych polskich naukowców.

Antropolodzy i archeolodzy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu badają pozostałości po wczesnośredniowiecznych grodach i cmentarzysku na Górnych Łużycach. I zbierają informacje o ludziach, którzy je stworzyli.

Naukowcy z UPWr badają łużyckie grody

26.06.2020

Antropolodzy i archeolodzy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu badają pozostałości po wczesnośredniowiecznych grodach i cmentarzysku na Górnych Łużycach. I zbierają informacje o ludziach, którzy je stworzyli.

Studentki nagrodzone w konkursie SPAK

03.06.2020

W konkursie Stowarzyszenia Polskich Architektów Krajobrazu (SPAK) na najlepszą pracę inżynierską i magisterską z architektury krajobrazu obronioną w roku akademickim 2018–2019 wyróżniono dwie studentki UPWr: Magdalenę Purgat i Klaudię Kwit.

Prof. Niżański na czele Komitetu PAN

01.06.2020

Profesor Wojciech Niżański został przewodniczącym Komitetu Nauk Weterynaryjnych i Biologii Rozrodu Polskiej Akademii Nauk na najbliższą, czteroletnią kadencję. Wybór był jednogłośny.

Prof. Wiatkowski: – Woda to nasze wspólne dobro

29.05.2020

Prof. Mirosław Wiatkowski z Instytutu Inżynierii Środowiska o swojej drodze naukowej, radości z nominacji profesorskiej, o tym, czy inżynier brzmi dumnie i o wodzie, bez której nie ma życia.

Prof. Janeczek: – Paleobiologia ma wiele do odkrycia

27.05.2020

Nowo mianowany profesor Maciej Janeczek z Katedry Biostruktury i Fizjologii Zwierząt o tym, co nam mówią kości, co odkrywa archeozoologia, ale też jaki powinien być dobry lekarz weterynarii i czego uczy studentów.

Prof. Chełmońska-Soyta członkiem Komitetu Polityki Naukowej

26.05.2020

Prof. Anna Chełmońska-Soyta została powołana przez ministra nauki do Komitetu Polityki Naukowej. Dwuletnia kadencja rozpocznie się 1 czerwca 2020 roku.

Ponad 12 mln zł z grantów NCN. To rekord

25.05.2020

12 milionów złotych z programów Narodowego Centrum Nauki zdobyli liderzy Wiodących Zespołów Badawczych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. To historyczny rekord.

Prof. Gaweł: – Uczeni powinni pomagać rozwiązywać problemy

22.05.2020

Prof. Andrzej Gaweł z Katedry Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych o tym, że gęsi nie są głupie, o sukcesach w pracy naukowca i porażkach oraz czy nominacja profesorska to nowy początek.

Troje stypendystów Fundacji Nauki Polskiej z UPWr

18.05.2020

Fundacja na rzecz Nauki Polskiej po raz kolejny przyznała stypendia młodym i wyróżniającym się naukowcom. W gronie najlepszych znalazło się troje badaczy z UPWr: dr Kamila Pawłuszek-Filipiak oraz doktoranci: Marta Sylla i Grzegorz Bury.

Prof. Joanna Wyka: – Zdrowie i życie są najważniejsze

15.05.2020

Prof. Joanna Wyka z Katedry Żywienia Człowieka o drodze do profesury, piramidzie żywienia, modach dietetycznych, psychodietetyce i o tym, że dzisiaj już nie ma wątpliwości – to, co jemy decyduje o naszym zdrowiu.

  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 28

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png