wybierz kategorie wiadomości
Prof. Trziszka członkiem rady przy PARP
15.04.2020
Prof. Tadeusz Trziszka został członkiem Sektorowej Rady ds. Kompetencji Sektora żywności wysokiej jakości działającej przy Polskiej Agencji Rozwoju Przemysłu.
Film promocyjny UPWr nagrodzony
09.03.2020
Nowy film promocyjny uczelni zajął III miejsce w konkursie Genius Universitatis w kategorii video online.
Nowa funkcja prof. Niżańskiego
26.02.2020
Prof. Niżański został jednogłośnie wybrany prezesem-elektem Polskiego Stowarzyszenia Lekarzy Weterynarii Małych Zwierząt (PSLWMZ).
WZB zdobywają granty Horyzontu 2020
15.01.2020
Dwa współpracujące Wiodące Zespoły Badawcze – WCE i SpaceOS – zostały partnerem międzynarodowego projektu WATERAGRI, który szuka nowych sposobów gospodarowania wodą w rolnictwie i może usprawnić produkcję roślinną.
Projekt „Wołowina z Zielonej Doliny” i francuskie doświadczenia
04.12.2019
Dzięki dofinansowaniu z konkursu KSOW, naukowcy z UPWr, hodowcy bydła mięsnego, przedsiębiorca i przedstawiciel DODR przyglądali się najlepiej prowadzonym hodowlom bydła we Francji.
Stypendia ministra dla wybitnych młodych naukowców
28.11.2019
Aż pięciu naukowców UPWr – dr Sabina Lachowicz, dr hab. Aleksandra Pawlak, dr Magdalena Rakicka-Pustułka, dr Jarosław Popłoński i dr Rafał Kolenda – otrzymało stypendia ministra nauki i szkolnictwa wyższego dla wybitnie uzdolnionych młodych naukowców.
Prof. Kubiak doktorem h.c. lwowskiej uczelni
20.11.2019
Prof. Krzysztof Kubiak został doktorem honoris causa Lwowskiego Narodowego Uniwersytetu Medycyny Weterynaryjnej i Biotechnologii im. Stefana Grzyckiego. To kolejne wyróżnienie, które podkreśla związki UPWr z tą uczelnią.
Święto UPWr: nagrody i patenty
19.11.2019
Najlepsi pracownicy uczelni odebrali z rąk rektora nagrody za działalność naukową, dydaktyczną i organizacyjną na rzecz UPWr. Naukowcy otrzymali także dokumenty patentowe.
Pierwszy konkurs Inicjatywa Doskonałości rozstrzygnięty
30.10.2019
Pierwszy konkurs Inicjatywa Doskonałości, który wyłonił grupę najlepszych 20 polskich uczelni walczących o status uczelni badawczych, został rozstrzygnięty.
2 mln zł na międzynarodowe partnerstwo dla UPWr
30.09.2019
UPWr w dyscyplinie weterynaria zdobył grant w wysokości 2 milionów złotych z programu NAWA – partnerstwo międzynarodowe. Koordynatorem projektu jest prof. Wojciech Niżański, który nie kryje, że to ogromny sukces.
UPWr wysyła serowarów i winiarzy na szkolenia
19.09.2019
Już po raz drugi Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zorganizował wyjazdy studyjne do Francji i Włoch dla winiarzy i serowarów. Zdobytą za granicą wiedzę uzupełnią szkolenia, które odbędą się w październiku.
30 Kreatywnych Wrocławia
06.09.2019
Profesorowie Agnieszka Noszczyk-Nowak i Wojciech Niżański – oboje z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UPWr – wśród tegorocznych 30 Kreatywnych Wrocławia.
PROM – zdobyliśmy kolejny projekt dla młodych
02.09.2019
Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej po raz kolejny przyznała UPWr pieniądze na międzynarodową wymianę doktorantów i młodej kadry akademickiej – tym razem ponad milion złotych.
Prof. Marycz dyrektorem w Agencji Badań Medycznych
02.08.2019
Prof. Krzysztof Marycz, szef Katedry Biologii Eksperymentalnej, w Agencji Badań Medycznych będzie odpowiedzialny za koordynację badań, w ramach których będzie można walczyć o granty na niekomercyjne badania kliniczne.
Stypendium Fundacji na rzecz Nauki Polskiej dla dr. Kaźmierskiego
31.07.2019
Dr Kamil Kaźmierski z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki został stypendystą Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, która wspiera najzdolniejszych młodych naukowców.
Zielona Dolina na liście rządowych projektów
29.07.2019
Projekt „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”na liście rządowych projektów strategicznych. Decyzję podjęła Rada Monitorowania Portfela Projektów Strategicznych Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju.
UPWr i stowarzyszenie z Saksonii dla żywności
18.06.2019
Utworzenie Centrum Dydaktycznego UPWr w Radomierzu – to jeden z efektów transgranicznego porozumienia podpisanego przez naszą uczelnię ze stowarzyszeniem Christlich-Soziales Bildungswerk Sachsen e.V. (CSB).
Prof. Kawa-Rygielska: – Nasza marka to nie przypadek
17.06.2019
Prof. Joanna Kawa-Rygielska o tym, jak połączyła chemię z biologią, o tym, czego mogą nas nauczyć drożdże, o piwie i o tym, jak mądrze uczyć i jak współpracować z przemysłem.
UPWr w rankingu na pierwszym miejscu w swojej kategorii
12.06.2019
UPWr na 1. miejscu wśród uczelni rolniczych i na 22. miejscu wśród wszystkich uczelni w Polsce. Weterynaria i nauki o żywności i żywieniu najlepsze w rankingu kierunków studiów „Perspektyw”.
Jak to się robi w Ameryce?
30.05.2019
Jak wygląda studiowanie w Stanach Zjednoczonych? Na to pytanie odpowiadają dr hab. Andrzej Białowiec, Paweł Stępień i Kacper Świechowski, którzy wizytowali Iowa State University.
Przedstawicielki UPWr wygrały „Młode Talenty”
21.05.2019
Anna Lipowska, przewodnicząca Samorządu Studentów UPWr i studentka odnawialnych źródeł energii i gospodarki odpadami, i Ewa Kozłowska, doktorantka Katedry Chemii, wygrały konkurs „Młode Talenty” w dwóch kategoriach: działalności społecznej i innowacji.