Prof. Trziszka członkiem rady przy PARP
Prof. Tadeusz Trziszka został członkiem Sektorowej Rady ds. Kompetencji Sektora żywności wysokiej jakości działającej przy Polskiej Agencji Rozwoju Przemysłu.
Rada to forum wymiany informacji o potrzebach i wymaganiach dotyczących zarówno kwalifikacji, jak i kompetencji pracowników wszystkich szczebli w sektorze produkcji żywności, stąd też udział w tym gremium zarówno przedstawicieli uczelni przygotowujących kadrę do pracy w tej gałęzi gospodarki, jak i producentów. Działania członków rady mają na celu zwiększenie udziału w rynku żywności wysokiej jakości – tutaj kluczowa jest ścisła współpraca producentów żywności i naukowców, której celem jest wypracowanie i wdrożenie nowych, innowacyjnych systemów kształcenia pracowników na każdym etapie nauczana, a więc zarówno szkolnictwa zawodowego, średniego, jak i w uczelniach wyższych.
Wszystkim stronom zaangażowanym w budowanie tak istotnej gałęzi gospodarki, jaką jest produkcja żywności, zależy na dostosowaniu programów kształcenia do potrzeb zmieniających się technologii i wymagań produkcyjnych – dobrze przygotowani pracownicy są podstawą sukcesu przedsiębiorstwa. Rada jednak nie tylko dba o odpowiedni poziom kształcenia zawodowego, ale też prowadzi stały monitoring zmian legislacyjnych na poziomie krajowym i Unii Europejskiej, ma możliwości proponowania wypracowanych we własnym gremium rozwiązań wpływających na poprawę kompetencji, czy opracowuje Sektorowe Ramy Kwalifikacji. Wypracowywane propozycje zmian legislacyjnych w obszarze edukacji i jej dostosowania do potrzeb rynku pracy mają m.in. poprawić sytuację pracowników powyżej 50. roku życia, o niskich kwalifikacjach, z niepełnosprawnościami i młodzieży rozpoczynającej pracę. Podstawą takich działań jest przekazywanie informacji na temat zapotrzebowania na kompetencje do instytucji edukacyjnych, instytucji rynku pracy, w tym agencji zatrudnienia oraz powiatowych urzędów pracy, co w efekcie powinno wpłynąć na wzrost skuteczności działań z zakresu pośrednictwa pracy i poradnictwa zawodowego.
Przemysł spożywczy należy do najważniejszych i szybko rozwijających się dziedzin polskiej gospodarki. To 34200 podmiotów, z czego 27619 to przedsiębiorstwa mikro, 5241 małe, 1115 średnie i 199 duże, które realizują przeszło 60 procent przychodów ze sprzedaży całego sektora spożywczego. O randze tej gałęzi gospodarki świadczy wysoki udział w tworzeniu PKB. Wartość dodana produkcji żywności w 2017 wynosiła 44,5 mld zł i stanowiła 13,2 procent PKB – dla porównania sektor budownictwa ma około 7 procent udział w PKB. W 2017 r. w zakładach przetwórstwa żywności pracowało 381 tys. osób (3 procent pracujących ogółem), a po uwzględnieniu osób pracujących przy produkcji surowców rolnych oraz dystrybucji, liczbę pracowników bezpośrednio lub pośrednio zaangażowanych w sektor produkcji i przetwórstwa żywności można szacować na ok. 2 mln osób.
opr. kbk
Nowy skład Sektorowej Rady ds. Kompetencji Sektora żywności wysokiej jakości powołano w lutym 2020 roku. Tworzą ją przedstawiciele środowisk naukowych, przedsiębiorców, producentów, rządu i instytucji państwowych.
Rada to forum wymiany informacji o potrzebach i wymaganiach dotyczących zarówno kwalifikacji, jak i kompetencji pracowników wszystkich szczebli w sektorze produkcji żywności, stąd też udział w tym gremium zarówno przedstawicieli uczelni przygotowujących kadrę do pracy w tej gałęzi gospodarki, jak i producentów. Działania członków rady mają na celu zwiększenie udziału w rynku żywności wysokiej jakości – tutaj kluczowa jest ścisła współpraca producentów żywności i naukowców, której celem jest wypracowanie i wdrożenie nowych, innowacyjnych systemów kształcenia pracowników na każdym etapie nauczana, a więc zarówno szkolnictwa zawodowego, średniego, jak i w uczelniach wyższych.
Wszystkim stronom zaangażowanym w budowanie tak istotnej gałęzi gospodarki, jaką jest produkcja żywności, zależy na dostosowaniu programów kształcenia do potrzeb zmieniających się technologii i wymagań produkcyjnych – dobrze przygotowani pracownicy są podstawą sukcesu przedsiębiorstwa. Rada jednak nie tylko dba o odpowiedni poziom kształcenia zawodowego, ale też prowadzi stały monitoring zmian legislacyjnych na poziomie krajowym i Unii Europejskiej, ma możliwości proponowania wypracowanych we własnym gremium rozwiązań wpływających na poprawę kompetencji, czy opracowuje Sektorowe Ramy Kwalifikacji. Wypracowywane propozycje zmian legislacyjnych w obszarze edukacji i jej dostosowania do potrzeb rynku pracy mają m.in. poprawić sytuację pracowników powyżej 50. roku życia, o niskich kwalifikacjach, z niepełnosprawnościami i młodzieży rozpoczynającej pracę. Podstawą takich działań jest przekazywanie informacji na temat zapotrzebowania na kompetencje do instytucji edukacyjnych, instytucji rynku pracy, w tym agencji zatrudnienia oraz powiatowych urzędów pracy, co w efekcie powinno wpłynąć na wzrost skuteczności działań z zakresu pośrednictwa pracy i poradnictwa zawodowego.
– Członkostwo w Radzie to przede wszystkim docenienie naszej uczelni i Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Należy podkreślić, że pozostałe wydziały kształcąc absolwentów w zakresie produkcji surowców z uwzględnieniem bezpieczeństwa oraz technik niezbędnych w nowoczesnym rozwoju produkcji roślinnej i zwierzęcej odgrywają ważną rolę w całym łańcuchu produkcyjnym. Współpraca w dyscyplinach jest kluczem do osiągnięcia sukcesu na rzecz produkcji wysokiej jakości żywności. Nasi absolwenci to wysoko wykwalifikowana kadra, która z powodzeniem odnajduje się w tej wymagającej gałęzi gospodarki i to zarówno w dużych, globalnych firmach, polskich liderach, jak i małych przedsiębiorstwach, których siłą są oryginalne produkty. Nie tylko dbają o to, by produkowana żywność była wysokiej jakości, ale też wiedzą, że przyszłością jest żywność funkcjonalna, a więc taka, która pełni wiele funkcji prozdrowotnych – mówi rektor Tadeusz Trziszka i podkreśla, że udział przedstawicieli środowisk naukowych w pracach Rady dotyczy nie tylko odpowiedniego kształcenia studentów, ale też przygotowania absolwentów szkół średnich do podjęcia wyzwania jakim są studia akademickie.
Przemysł spożywczy należy do najważniejszych i szybko rozwijających się dziedzin polskiej gospodarki. To 34200 podmiotów, z czego 27619 to przedsiębiorstwa mikro, 5241 małe, 1115 średnie i 199 duże, które realizują przeszło 60 procent przychodów ze sprzedaży całego sektora spożywczego. O randze tej gałęzi gospodarki świadczy wysoki udział w tworzeniu PKB. Wartość dodana produkcji żywności w 2017 wynosiła 44,5 mld zł i stanowiła 13,2 procent PKB – dla porównania sektor budownictwa ma około 7 procent udział w PKB. W 2017 r. w zakładach przetwórstwa żywności pracowało 381 tys. osób (3 procent pracujących ogółem), a po uwzględnieniu osób pracujących przy produkcji surowców rolnych oraz dystrybucji, liczbę pracowników bezpośrednio lub pośrednio zaangażowanych w sektor produkcji i przetwórstwa żywności można szacować na ok. 2 mln osób.
opr. kbk