wybierz kategorie wiadomości
Doktorant z UPWr wygrał szkolenie mentoringowe
16.03.2018
Paweł Stępień, zdobywca Diamentowego Grantu w 2015 roku, zakwalifikował się do szkolenia mentoringowego TopMinds, które organizowane jest przez stowarzyszenie TOP500 Innovators i Fundację Fulbrighta.
Maria Soroko. Z UPWr do USA – na stypendium Fulbrigtha
15.03.2018
Dr Maria Soroko z Zakładu Hodowli Koni i Jeździectwa na UPWr w sierpniu wyjedzie na stypendium Fulbrighta. Nam opowiada o swoich badaniach naukowych, o studiach zagranicą i o fizjoterapii koni.
Profesor Andrzej Białowiec stypendystą Fulbrighta
14.03.2018
Naukowiec z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego UPWr, specjalizujący się w gospodarce odpadami, został stypendystą prestiżowego programu staży dla polskich naukowców – przez 9 miesięcy będzie prowadził badania na Iowa State University.
Studenci ocenili prowadzących – znamy najlepszych
13.03.2018
Po raz pierwszy ankietyzacja studentów przyjęła taką formę, wzbudziła takie zainteresowanie i zaangażowanie. Trzy wydziały zyskały dodatkowy dzień wolny, a każdy – najlepiej ocenionego przez studentów prowadzącego.
„Czas na zawodowców” – UPWr realizuje nowy projekt
09.03.2018
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu będzie realizował projekt „Czas na zawodowców”. Na ten cel przeznaczono ponad 445 tys. zł.
VIII Szalona Studencka Noc Naukowa
09.03.2018
„Kobiety z pasją w nauce” – pod takim hasłem 8 marca odbyła się ósma już edycja Szalonej Studenckiej Nocy Naukowej, imprezy organizowanej przez studentów dla studentów.
Samorząd studencki UPWr – sposób na doświadczenie
05.03.2018
Łączy ich potrzeba działania. Przyznają, że dzięki temu działaniu zdobywają doświadczenie, które przyda im się w pracy. Samorząd studencki na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
Strefa relaksu dla studentów WBiNoŻ
01.03.2018
Studenci Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności zyskali strefę relaksacyjno-edukacyjną – z poduchami i leżakami do wylegiwania się, a niebawem i ławkami do nauki – sponsorowaną przez firmę Tarczyński.
Awanturnicy w Pawłowicach. Muzyczni
28.02.2018
Podczas ostatniego Wieczoru Pawłowickiego wystąpił zespół Jaracas, wykonujący muzykę XVII-wiecznej Hiszpanii.
Dr Sue Dyson na UPWr. Od jeździectwa do weterynarii
27.02.2018
Dr Sue Dyson, światowej sławy specjalistka z zakresu ortopedii koni, była gościem specjalnym międzynarodowej konferencji zorganizowanej przez Sassebi Alina Palichleb, Equine Massage i Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt UPWr.
Gadżet promocyjny UPWr nagrodzony
26.02.2018
Rośliny in vitro zamknięte w małych słoikach, rozmnażane w Katedrze Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa, zostały nagrodzone w konkursie Genius Universitatis na najlepszy gadżet promujący uczelnię wyższą w Polsce.
Lutowe posiedzenie senatu
26.02.2018
Do najważniejszych spraw lutowego posiedzenia senatu należało wyrażenie zgody na zbycie nieruchomości w Zabrodziu, referaty z działalności biblioteki, wydawnictwa, studium pedagogicznego, uniwersytetu otwartego oraz informacje o warunkach socjalno-bytowych studentów.
Studenckie śniadanie z rektorem
23.02.2018
Rektor Tadeusz Trziszka zaprosił na śniadanie dziesięcioro studentów – aktywistów, naukowców, sportowców i wolontariuszy – aby podziękować im za ich działalność, docenić sukcesy i porozmawiać o tym, co wspólnie można zmienić na UPWr.
Biopaliwo z drożdży i alg – grant NCN
21.02.2018
Dr Adam Dobrowolski z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności WBiNoŻ otrzymał 1,5 mln zł na badania z konkursu SONATA BIS 7. Sprawdzi, czy i w jaki sposób biomasa brunatnych alg morskich może być wykorzystana do produkcji biopaliw przez drożdże.
Europejska Karta Naukowa. Co daje pracownikom i UPWr?
19.02.2018
W Polsce to wyróżnienie ma 67 instytucji. Przyznaje je Komisja Europejska na podstawie analizy zasad funkcjonowania wnioskodawcy, zalecając – po uwzględnieniu braków – naprawczy plan działania. Za dwa lata pierwsza ocena.
Uniwersytet Dzieci na Uniwersytecie Przyrodniczym
15.02.2018
Cel do 2025 roku: pół miliona dzieci – 20% wszystkich uczniów klas 1-6 SP i 28 tysięcy nauczycieli – 10% wszystkich uczących w klasach 1-6. Do zrealizowania z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu.
Ekspert UPWr: Doceńmy ryby. Nie tylko w śledzika
13.02.2018
Polacy w ciągu roku jedzą średnio 12 kilogramów ryb. Dla porównania: Norweg je ich 46 kg, a Portugalczyk aż 60 kg. Najczęściej wybieramy mintaja, a zaraz po nim – śledzie. Dlaczego warto jeść ryby?
Tytuł studenta-wynalazcy dla doktorantki UPWr
09.02.2018
Joanna Kozłowska, doktorantka w Katedrze Chemii UPWr, została laureatką konkursu „Student-wynalazca” za cykl 46 wynalazków. Jej badania mogą w przyszłości ułatwić walkę z rakiem.
Nagroda ministra za najlepszą pracę inżynierską
08.02.2018
Jakub Chruściński, absolwent gospodarki przestrzennej na UPWr, wieloletni prezes SKN Planowania Przestrzennego „Puzzle”, otrzymał nagrodę ministra infrastruktury za najlepszą pracę inżynierską – poświęcił ją identyfikacji i ocenie ryzyka lokalnych powodzi opadowych.
Ekspert UPWr: Tłusty czwartek? Szanujmy tradycję!
08.02.2018
Żeby nie mieć wyrzutów sumienia po zjedzeniu jednego pączka, powinniśmy pójść na 40-minutowy szybki spacer. Ale jak mówi prof. Monika Bronkowska z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, tradycja jest po to, by o niej pamiętać.
Architekci krajobrazu z UPWr: Wieś nie musi udawać miasta
07.02.2018
Prof. Irena Niedźwiecka-Filipiak i dr Zbigniew Kuriata zostali wyróżnieni przez samorząd województwa opolskiego za udział w Programie Odnowy Wsi. Nasi naukowcy opolskie doświadczenia wykorzystują też na Dolnym Śląsku.