eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Prof. Janik: – Przyroda uczy inżyniera pokory

07.05.2021

Nowo powołany profesor Grzegorz Janik z Instytutu Kształtowania i Ochrony Środowiska o tym, czego przyrodnicy mogą nauczyć inżyniera, co z tą nauką ma wspólnego... opera i jak się łączy liczby z wodą.

Prof. Bujak z UPWr nowym dyrektorem COBORU

29.04.2021

Prof. Henryk Bujak z Katedry Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa wygrał konkurs Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na dyrektora Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych.

rośliny doniczkowe

Eksperci UPWr: Jak dbać o rośliny doniczkowe?

16.04.2021

Rośliny doniczkowe wprowadzają do domu nie tylko przyjemną atmosferę, ale także zapewniają dużo tlenu i służą jako piękny dodatek do każdego wnętrza. Warto wiedzieć, jakie rośliny wybrać do swojego domu i jak o nie dbać, by jak najdłużej z nami żyły.

murawa

Eksperci UPWr: Jak dbać o trawnik?

09.04.2021

Wiosna w tym roku zbliża się wyjątkowo powoli, jednak nadszedł już czas by zająć się trawnikami, które o tej porze roku wymagają szczególnej pielęgnacji. Murawy są ważnym elementem ekosystemu, a zimą narażone są na znaczne uszkodzenia. Zajmują nawet 90% powierzchni terenów zieleni, a w ogrodach przydomowych tworzą niepowtarzalne tło do małej architektury. Na najczęściej zadawane pytania dotyczące ich pielęgnacji odpowiada profesor Karol Wolski z Instytutu Agroekologii i Produkcji Roślinnej.

zabarwione na tęczowo jajka

Eksperci UPWr: Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

31.03.2021

Jajka to nieodzowny element świąt Wielkanocnych. Wykorzystuje się je do pieczenia ciast, dodaje do sałatek, święci w koszyczkach, a także maluje się pisanki czy wydmuszki. Zanim zaczniemy wielkie gotowanie, warto wiedzieć, czy jaja są świeże.

biała kiełbasa, żurek i babka wielkanocna leżą na stole

Eksperci UPWr: Dlaczego biała kiełbasa jest biała, ile jest szynki w szynce?

31.03.2021

Na wielkanocnych stołach w większości polskich domów zagoszczą wędliny. Najpopularniejszymi przysmakami są oczywiście biała kiełbasa i szynka, choć nie wszyscy wiedzą, dlaczego biała kiełbasa jest biała i ile jest szynki w szynce.

Kiełki zasadzone w plastikowym pojemniku, wyjmowane przez kobietę

Eksperci UPWr: Jak siać rzeżuchę i inne kiełki?

29.03.2021

Okres wiosenny to czas, w którym wysiewamy rzeżuchę, bo jest tradycyjnym elementem świąt Wielkanocnych. Ale powinna pojawiać się częściej w naszej diecie – radzi dr Cecylia Uklańska-Pusz.

Profesor Bronkowska współpracowała z piekarnią Familijna dzięki projektowi Mozart

Wdrożenie efektów współpracy prof. Moniki Bronkowskiej z Familijną

16.03.2021

Dzięki współpracy Familijnej i prof. Moniki Bronkowskiej z Katedry Żywienia Człowieka, podjętej w wyniku projektu partnerstwa naukowo-biznesowego MOZART, powstały właśnie nowe wyroby piekarnicze i cukiernicze o niskim indeksie glikemicznym, z wysoką zawartością błonnika pokarmowego i bogate w beta-glukany.

Rok w pandemii na UPWr

12.03.2021

Aż 80 procent zaszczepionych nauczycieli, przygotowania do szczepienia pozostałych pracowników, wzrost liczby publikacji, przeniesienie nie tylko dydaktyki, ale też i konferencji naukowych do trybu on-line – podsumowujemy rok z koronawirusem.

Naukowcy z UPWr z grantami Mozart

09.03.2021

Sześć grantów dla naukowców z UPWr z programu Mozart wspierającego współpracę badaczy z wrocławskich uczelni z lokalnymi firmami. Projekty dotyczą m.in. ocen oddziaływania inwestycji na krajobraz, urządzenia do pomiaru parametrów drogi szynowej wraz z oprogramowaniem czy testów weterynaryjnych.

Komitet Polityki Naukowej o innowacyjności

24.02.2021

Komitet Polityki Naukowej przygotował rekomendacje mające na celu niwelowanie barier i problemów we współpracy jednostek naukowych i przedsiębiorstw w procesach innowacyjności w gospodarce krajowej. Jak mówi przewodnicząca KPN prof. Anna Chełmońska-Soyta, prorektor UPWr ds. współpracy z gospodarką, opracowany dokument zostanie opublikowany w najbliższym czasie.

Prof. Józef Sowiński z Instytutu Agroekologii i Produkcji Roślinnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Prof. Sowiński: – Nauczanie to nieustanne wyzwania

22.02.2021

Z uczelnią związany od 38 lat, nazywa ją swoim drugim domem. O postępie w dydaktyce, nauczaniu w dobie pandemii i zagranicznych wzorcach – w cyklu „Mistrzowie dydaktyki” na 70-lecie UPWr – rozmawiamy z prof. Józefem Sowińskim.

Dr Joanna Rosenberger: – Ptaki też lubią się bawić

14.02.2021

O misji ratowania głuszców, badaniach na krukach zerkających w lusterka i informacjach zapisanych w skorupach ptasich jaj opowiada dr Joanna Rosenberger z Instytutu Hodowli Zwierząt. To pierwszy wywiad z cyklu „Naukowa siła UPWr”, który przybliży sylwetki młodych, zdolnych naukowców naszej uczelni.

Prof. Bogacz: – Torf tworzy się długo

22.01.2021

Nowo powołany prof. Adam Bogacz, gleboznawca, o tym, dlaczego trzeba chronić torfowiska, jak powstaje gleba, dlaczego te w Polsce mają tylko 12 tysięcy lat i co łączy naukę o glebie z... polityką.

Prof. Szulczewski: – Matematyka jest uniwersalna

20.01.2021

Nowo powołany prof. Wiesław Szulczewski z Katedry Matematyki o tym, co łączy matematyków z przyrodnikami, do czego wykorzystuje się metody modelowania matematycznego, dlaczego matematyka jest ważna również dla humanistów i o... Giełdzie Papierów Wartościowych.

Prof. Chełmońska-Soyta: – Zaszczepię się

19.01.2021

Immunolog prof. Anna Chełmońska-Soyta, prorektor Uniwersytetu Przyrodniczego ds. innowacji i współpracy z gospodarką, o tym, co wiemy o odporności, wirusach i szczepionkach i o fałszywych mitach wykorzystywanych przez antyszczepionkowców.

Nauka nie ma granic, a uniwersytet to nauka

04.01.2021

Prof. Jarosław Bosy, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu na przełomie roku 2020 i 2021 o współpracy międzynarodowej, nauce i dydaktyce, uniwersytecie i liderach, czasie i geodezji.

Prof. Białowiec: – Projekty. To one napędzają naukę

08.12.2020

Nowo mianowany profesor Andrzej Białowiec o tym, że na odpady można patrzeć w perspektywie zysku, o biogospodarce, współpracy z przemysłem i o tym, jakie znaczenie ma we współczesnej nauce praca zespołowa.

Prof. Bronkowska: – Od tego co jemy zależy nasze zdrowie

24.11.2020

Nowo powołana prof. Monika Bronkowska z Katedry Żywienia Człowieka o tym, czym się różni jedzenie od żywienia, o mikrobiomie jelitowym, chorobach cywilizacyjnych i dietetycznych modach.

Prof. Krzysztof Sośnica: – Nauka jest żywiołem

06.11.2020

Krzysztof Sośnica, aktualnie najmłodszy profesor w Polsce, przewodniczący dyscypliny naukowej inżynieria lądowa i transport na UPWr o tym, jak buduje się zespół badawczy, czym w nauce jest współpraca, czego dzięki geodezji satelitarnej dowiedzieliśmy się o Ziemi i jak to jest tropić Einsteina.

Prof. Antoni Szumny: – Roślina nie jest fabryką chemiczną

04.11.2020

Nowo powołany prof. Antoni Szumny, kierownik Katedry Chemii na Uniwersytecie Przyrodniczym o tajemnicach roślin, modach w zielarstwie, odpowiedzialności naukowców i o tym, dlaczego książki naukowe można dzisiaj pisać na emeryturze.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png