wybierz kategorie wiadomości
Prof. Gaweł: – Uczeni powinni pomagać rozwiązywać problemy
22.05.2020
Prof. Andrzej Gaweł z Katedry Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych o tym, że gęsi nie są głupie, o sukcesach w pracy naukowca i porażkach oraz czy nominacja profesorska to nowy początek.
Prof. Joanna Wyka: – Zdrowie i życie są najważniejsze
15.05.2020
Prof. Joanna Wyka z Katedry Żywienia Człowieka o drodze do profesury, piramidzie żywienia, modach dietetycznych, psychodietetyce i o tym, że dzisiaj już nie ma wątpliwości – to, co jemy decyduje o naszym zdrowiu.
Prof. Mitrus: – Ja po prostu kocham ptaki
07.05.2020
Prof. Cezary Mitrus z Instytutu Biologii, Zakładu Ekologii Kręgowców i Paleontologii o swojej miłości do ptaków i do Białowieży, o bezkrwawych łowach w puszczy, miejscu człowieka w przyrodzie i nominacji profesorskiej.
Jak naukowcy z UPWr ratowali biebrzańskie bagna
29.04.2020
Biebrzański Park Narodowy – o jego powstanie walczył prof. Adam Pałczyński, uczeń prof. Stanisława Tołpy. Kiedy chciano osuszyć bagna, przekonywał, że ten cenny obszar musi być chroniony. O torfowiskach opowiada prof. Klara Tomaszewska z Katedry Botaniki i Ekologii Roślin.
Pożegnaliśmy prof. Bronisławę Chełmońską
16.04.2020
Kochała życie, była pełna naukowej ciekawości i pasji. Nawet na emeryturze miała tyle pomysłów, że młodzi mogli jej tylko pozazdrościć. Prof. Bronisława Chełmońska, jedna z twórczyń polskiej szkoły inseminacji drobiu, zmarła 8 kwietnia 2020 roku.
Żegnamy profesora Ludwiczaka
06.03.2020
Profesor Jan Ludwiczak, pionier w zakresie badań nad rachunkowością rolną, zmarł w wieku 97 lat. – Był niezwykle życzliwym i skromnym człowiekiem – wspomina prof. Barbara Kutkowska.
Biogospodarka: wyzwania i możliwości
03.03.2020
Agata Foks, radca ministra nauki ds. spraw europejskich w obszarze rolnictwa, zmian klimatu, bioróżnorodności oraz biogospodarki o możliwościach, jakie daje polskiej nauce i gospodarce udział w Bio-Based Industries Consortium.
Zielona Dolina szansą dla hodowców bydła
25.02.2020
Na Dolnym Śląsku działa 5700 gospodarstw rolnych, ale hodowcy i specjaliści nie kryją, że to region, w którym pogłowie bydła mlecznego i mięsnego jest najmniejsze w kraju. Czy program Zielona Dolina to zmieni?
Prof. Bystroń: – Miesiąc dla bakterii to wieczność
13.02.2020
Profesor Jarosław Bystroń z Katedry Higieny Żywności i Ochrony Konsumenta o tym, czy człowiek jest w stanie wygrać wyścig z bakteriami, sport pomaga w nauce… bezpieczeństwie.
Prof. Miążek: – Gen odziera nas z tajemnicy
29.01.2020
Prof. Arkadiusz Miążek, dyrektor Centrum Inżynierii Genetycznej UPWr o tym, co można wyczytać z genu i genomu, czy są nauce bariery nie do przekroczenia i o tym, czy genetyk może się czuć jak bóg.
Prof. Olejniczak: – Biotransformacje to nasza przyszłość
21.01.2020
Prof. Teresa Olejniczak o swojej miłości do chemii i nauki, o pasji odkrywania, jaką powinien mieć w sobie każdy naukowiec i o tym, że nie ma głupich pytań.
Wojciech Myślecki: – Musimy być gotowi na wyzwania
13.12.2019
Wojciech Myślecki, profesor honorowy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o swoich związkach z uczelnią i wyzwaniach, jakie niesie otaczająca nas rzeczywistość.
Prof. Szewrański: – Cenię samodzielność
09.12.2019
Prof. Szymon Szewrański z Katedry Gospodarki Przestrzennej UPWr o odwadze w nauce, odpowiedzialności w nauczaniu i wyzwaniach, jakie czekają społeczeństwa w najbliższych latach.
IQ Grape – UPWr poprawi lokalne wina
25.11.2019
Prawie 5 milionów złotych z budżetu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dostaną naukowcy z UPWr na projekt, który ma poprawić jakość i rozpoznawalność dolnośląskich win.
Pożegnanie profesor Dety Łuczyckiej
15.11.2019
Nie było dla niej problemu, którego nie dałoby się rozwiązać. Jak mówią jej współpracownicy, miała charyzmę, była towarzyska i kochała zwierzęta. Profesor Deta Łuczycka zmarła po ciężkiej chorobie.
W hołdzie profesorom lwowskim
15.11.2019
15 listopada 1945 roku prof. Kazimierz Idaszewski wygłosił wykład inaugurujący rok akademicki 1945/1946 na Uniwersytecie i Politechnice Wrocławskiej, tworzonej przez ocalałych z wojny profesorów lwowskich. Tego dnia obchodzimy święto nauki wrocławskiej.
Żegnamy profesora Szerszenia
08.11.2019
Był lubiany i miał dar skupiana ludzi wokół pomysłów i idei, których był autentyczną kopalnią. Profesor Leszek Szerszeń jak mało kto uważał, że nauka powinna interdyscyplinarnie spojrzeć na ochronę środowiska. Zmarł 2 listopada. Miał 91 lat.
Prof. Arciszewski: – Nadchodzi czas kreatywności
04.11.2019
Prof. Tomasz Arciszewski: – Większość naukowców to wyrobnicy nauki. Oczywiście są potrzebni, ale świat zmieniają ci kreatywni, którzy potrafią zaproponować teorię względności. Dlatego tak ważne jest to, jak rozwijamy swój potencjał.
Pamiętamy o rektorach
31.10.2019
Jak co roku przed dniem Wszystkich Świętych wolontariusze – studenci Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu – porządkowali groby rektorów naszej uczelni.
Pożegnaliśmy profesora Nowakowskiego
24.09.2019
Zawsze ciekawy świata i ludzi, życzliwy i całym sercem oddany nauce i swojej pasji – małym przeżuwaczom. Profesor Piotr Nowakowski z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt zmarł po długiej i ciężkiej chorobie. Pożegnaliśmy go we wtorek we Wrocławiu.
Katarzyna Bosacka na UPWr o tym, czy wiemy, co jemy
18.09.2019
Katarzyna Bosacka, dziennikarka ucząca Polaków tego, jak zdrowo jeść i jak mądrze kupować jedzenie, będzie gościem VI Święta sera i wina na Pawłowicach, 22 września.