eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości
zabarwione na tęczowo jajka

Eksperci UPWr: Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

31.03.2021

Jajka to nieodzowny element świąt Wielkanocnych. Wykorzystuje się je do pieczenia ciast, dodaje do sałatek, święci w koszyczkach, a także maluje się pisanki czy wydmuszki. Zanim zaczniemy wielkie gotowanie, warto wiedzieć, czy jaja są świeże.

biała kiełbasa, żurek i babka wielkanocna leżą na stole

Eksperci UPWr: Dlaczego biała kiełbasa jest biała, ile jest szynki w szynce?

31.03.2021

Na wielkanocnych stołach w większości polskich domów zagoszczą wędliny. Najpopularniejszymi przysmakami są oczywiście biała kiełbasa i szynka, choć nie wszyscy wiedzą, dlaczego biała kiełbasa jest biała i ile jest szynki w szynce.

Kiełki zasadzone w plastikowym pojemniku, wyjmowane przez kobietę

Eksperci UPWr: Jak siać rzeżuchę i inne kiełki?

29.03.2021

Okres wiosenny to czas, w którym wysiewamy rzeżuchę, bo jest tradycyjnym elementem świąt Wielkanocnych. Ale powinna pojawiać się częściej w naszej diecie – radzi dr Cecylia Uklańska-Pusz.

Rok w pandemii na UPWr

12.03.2021

Aż 80 procent zaszczepionych nauczycieli, przygotowania do szczepienia pozostałych pracowników, wzrost liczby publikacji, przeniesienie nie tylko dydaktyki, ale też i konferencji naukowych do trybu on-line – podsumowujemy rok z koronawirusem.

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu przystępuje do OGC

02.03.2021

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu to pierwsza uczelnia w Polsce, która została członkiem globalnej organizacji OGC (Open Geospatial Consortium), czuwającej nad opracowaniem i popularyzacją standardów danych przestrzennych.

Prof. Józef Sowiński z Instytutu Agroekologii i Produkcji Roślinnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Prof. Sowiński: – Nauczanie to nieustanne wyzwania

22.02.2021

Z uczelnią związany od 38 lat, nazywa ją swoim drugim domem. O postępie w dydaktyce, nauczaniu w dobie pandemii i zagranicznych wzorcach – w cyklu „Mistrzowie dydaktyki” na 70-lecie UPWr – rozmawiamy z prof. Józefem Sowińskim.

Dr Joanna Rosenberger: – Ptaki też lubią się bawić

14.02.2021

O misji ratowania głuszców, badaniach na krukach zerkających w lusterka i informacjach zapisanych w skorupach ptasich jaj opowiada dr Joanna Rosenberger z Instytutu Hodowli Zwierząt. To pierwszy wywiad z cyklu „Naukowa siła UPWr”, który przybliży sylwetki młodych, zdolnych naukowców naszej uczelni.

Prof. Bogacz: – Torf tworzy się długo

22.01.2021

Nowo powołany prof. Adam Bogacz, gleboznawca, o tym, dlaczego trzeba chronić torfowiska, jak powstaje gleba, dlaczego te w Polsce mają tylko 12 tysięcy lat i co łączy naukę o glebie z... polityką.

Prof. Szulczewski: – Matematyka jest uniwersalna

20.01.2021

Nowo powołany prof. Wiesław Szulczewski z Katedry Matematyki o tym, co łączy matematyków z przyrodnikami, do czego wykorzystuje się metody modelowania matematycznego, dlaczego matematyka jest ważna również dla humanistów i o... Giełdzie Papierów Wartościowych.

Prof. Chełmońska-Soyta: – Zaszczepię się

19.01.2021

Immunolog prof. Anna Chełmońska-Soyta, prorektor Uniwersytetu Przyrodniczego ds. innowacji i współpracy z gospodarką, o tym, co wiemy o odporności, wirusach i szczepionkach i o fałszywych mitach wykorzystywanych przez antyszczepionkowców.

Naukowcy UPWr ze stypendiami Programu im. Bekkera

12.01.2021

Wśród 135 naukowców, którzy dostali stypendium NAWA z programu im. Mieczysława Bekkera jest czworo badaczy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To dr Paweł Hordyniec, dr Małgorzata Jarząbek-Rychard, dr Ewa Kozłowska i prof. Krzysztof Marycz.

Doktorantka UPWr w gremium EAAP

11.01.2021

EAAP – Europejska Federacja Nauk o Zwierzętach, to gremium zrzeszające najlepszych naukowców z całego świata z zakresu nauk zootechnicznych. Barbara Kosińska-Selbi, doktorantka prof. Joanny Szydy, weszła właśnie do Komisji ds. Bydła.

Nauka nie ma granic, a uniwersytet to nauka

04.01.2021

Prof. Jarosław Bosy, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu na przełomie roku 2020 i 2021 o współpracy międzynarodowej, nauce i dydaktyce, uniwersytecie i liderach, czasie i geodezji.

Moja Turcja – wyjazd z ramach programu Erasmus+

14.12.2020

Norbert Saleta – student inżynierii środowiska UPWr – spędził rok w Stambule studiując na Yildiz Technical University. O swoich wrażeniach z wyjazdu w ramach programu Erasmus+ pisze krótko: – To zmieniło moje życie.

Polska Nagroda Inteligentnego Rozwoju 2020 dla UPWr

14.12.2020

Prof. Anna Michalska-Ciechanowska i prof. Krzysztof Lejcuś z Uniwersytetu Przyrodniczego zostali wyróżnieni Polską Nagrodą Inteligentnego Rozwoju 2020 w kategorii „Naukowiec przyszłości”.

Studenci UPWr nagrodzeni za najlepsze prace dyplomowe

11.12.2020

Wśród laureatów konkursu na najlepszą pracę naukową organizowanego przez Parlament Studentów Rzeczypospolitej Polskiej znalazło się aż czterech studentów i doktorantów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Prof. Białowiec: – Projekty. To one napędzają naukę

08.12.2020

Nowo mianowany profesor Andrzej Białowiec o tym, że na odpady można patrzeć w perspektywie zysku, o biogospodarce, współpracy z przemysłem i o tym, jakie znaczenie ma we współczesnej nauce praca zespołowa.

Doktorant UPWr ze stypendium Wrocławia

02.12.2020

Radosław Zajdel, doktorant prof. Krzysztofa Sośnicy z Zakładu Geodezji Satelitarnej, znalazł się w gronie wyróżnionych Stypendium im. Jana Mozrzymasa. Stypendium przyznawane jest w ramach Studenckiego Programu Stypendialnego – Stypendium dla Doktorantów Wrocławskiego Centrum Akademickiego.

Opus 19 i 4,5 miliona na badania

01.12.2020

Opus 19 – naukowcy z UPWr zdobyli łącznie na projekty finansowane z programu NCN blisko 4,5 mln zł. Będą szukać nowych związków przeciwdrobnoustrojowych, pracować nad biosyntezą wosków oraz integrować obserwacje troposfery z wykorzystaniem naziemnych i satelitarnych obserwacji GNSS.

Naukowcy UPWr z nagrodami Polskiej Akademii Nauk

25.11.2020

Polska Akademia Nauk doceniła naukowców Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To prof. Krzysztof Sośnica, prof. Stanisław Dzimira i prof. Wojciech Niżański.

Prof. Bronkowska: – Od tego co jemy zależy nasze zdrowie

24.11.2020

Nowo powołana prof. Monika Bronkowska z Katedry Żywienia Człowieka o tym, czym się różni jedzenie od żywienia, o mikrobiomie jelitowym, chorobach cywilizacyjnych i dietetycznych modach.

  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 29

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png