eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Eksperci UPWr: nie kupujmy za dużo, nie marnujmy żywności!

20.12.2023

Na świecie marnuje się rocznie ponad 1,3 mld ton żywności – co zaspokoiłoby potrzeby żywieniowe takiego kraju jak Polska na 60 lat. To druzgocące liczby. A zbliżają się święta, nasze zakupowe kosze będą jeszcze pełniejsze. Dr Marzena Styczyńska, kierownik Katedry Żywienia Człowieka UPWr podpowiada m.in. jak planować i robić zakupy, by potem część z nich nie wylądowała w koszu.

Eksperci UPWr: na święta polecam borowiki, podgrzybki, ale też shiitake

19.12.2023

Jakie grzyby powinny znaleźć się na świątecznym stole? Suszone, marynowane, czy świeże? Z czym je łączyć, by były jeszcze zdrowsze i łatwiej strawne? M.in. na te pytania odpowiada dr Cecylia Uklańska-Pusz z Zakładu Uprawy Warzyw, Grzybów i Roślin Zielarskich UPWr.

Eksperci UPWr: jak kupować ryby odpowiedzialnie, a jeśli nie karp, to...?

18.12.2023

Ryby głosu nie mają, ale wielkością, kształtem, barwą, rodzajem łuski i pochodzeniem mówią nam, że różnią się między sobą i to znacznie – twierdzi prof. Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr i odpowiada na nurtujące nas przed świętami pytania: jeśli nie karp, to co, które ryby są najzdrowsze, jak rozpoznać czy ryba jest świeża, usunąć jej charakterystyczny zapach i kupować odpowiedzialnie?

Eksperci UPWr: jeśli choinka to jaka: żywa czy sztuczna?

15.12.2023

Świerk, sosna, jodła, a może daglezja? Żywa czy sztuczna? Jak sprawdzić choinkę przed zakupem i wybrać tę, która nie straci wszystkich igieł zaraz po Wigilii oraz wybrać taką, którą potem możemy wsadzić do ogrodu? Na pytania odpowiada prof. Przemysław Bąbelewski z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Wybieramy choinkę!

12.12.2023

Do 15 grudnia do godziny 23:59 można zagłosować na najciekawszą (lub najładniejszą) choinkę – można je oglądać w holu Centrum Dydaktyczno-Naukowego. Kilka dni temu jury, w którym znalazła się m.in. dziekan Wydziału Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu, wybrało „swoją” trójkę. Teraz czas na publiczność!

O czym mówią lodowce? Antarktyda, zmiany klimatu i data science

11.12.2023

W najnowszym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie” zgłębiamy fascynujący świat lodowców i klimatu. Swoją wiedzą i doświadczeniem dzielą się z nami prof. Sławomir Tułaczyk – geomorfolog, glacjolog i geograf z University of California oraz dr Grzegorz Chrobak z Instytutu Gospodarki Przestrzennej UPWr i specjalista w dziedzinie data science. Z ich pomocą spróbujemy zrozumieć wpływ zmian klimatu na lodowce, a także ich globalne konsekwencje.

Nowy WZB zajmie się badaniami Ziemi i kosmosu

06.12.2023

Na UPWr powstał kolejny Wiodący Zespół Badawczy – SPACE OS – skoncentrowany na badaniach Ziemi i kosmosu za pomocą technik geodezyjnych. Na początku listopada odbyło się także pierwsze spotkanie wybranej w sierpniu nowej Rady WZB.

Na UPWr startuje Ekstranet Studencki

06.12.2023

Dziś, w Mikołajki, na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu startuje Ekstranet Studencki – miejsce w pełni dedykowane Wam, studentom. Tu możecie zorganizować swój kalendarz, znaleźć ważne informacje i być na bieżąco ze wszystkimi wydarzeniami.

XXII Dzień Aktywności Studenckiej na UPWr – działo się!

05.12.2023

XXII Dzień Aktywności Studenckiej na UPWr zgromadził około 40 stoisk pełnych quizów, konkursów i ciekawych eksponatów. Jak co roku, było ciekawie i zabawnie!

Ustanowiono nowy samorząd wydziałowy

28.11.2023

Utworzenie nowego Wydziału Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu oznacza nie tylko autonomię naukową, ale także powstanie nowego samorządu studenckiego. Wiceprzewodniczący Piotr Małolepszy i członkini zarządu ds. współprac Klaudia Kwietniewska widzą w nowym wydziale szansę na rozwój i innowacje.

Psy ratownicze, terapeutyczne i przewodnicy – bohaterowie na czterech łapach

24.11.2023

W najnowszym odcinku podcastu eksperci dr Anna Budny-Walczak z Katedry Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt i Tomasz Stępień, Współpracownik Fundacji Psi Ratownicy opowiadają o psach terapeutycznych, przewodnikach i ratowniczych. Mówią m.in. o ich bohaterskich misjach, jak przeszukują gruzowiska i odnajdują zaginione osoby, czy o psach, które bezpiecznie prowadzą przez życie osoby z niepełnosprawnościami.

Hodowla bydła: między zyskiem a dobrostanem

24.11.2023

Wiele krów traci ciążę na wczesnym etapie, do 50 dnia. Ustalenie ich profilu hematologicznego pomaga w wykryciu zaburzeń rozrodczych. Szybka diagnostyka ma kluczowe znaczenie dla utrzymania rentowności stada i efektywnej reprodukcji.

Gdzie smak spotyka innowację. Nauka o żywności z profesorem Edgarem Chambersem IV

22.11.2023

Profesor Edgar Chambers IV z University of Kansas opowiada o swojej podróży do świata nauki o żywności, jego wizycie na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, historii i przyszłości nauki o żywieniu oraz szczegółach dotyczących zaawansowanych badań, w których bierze udział.

Absolutorium Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji - relacja

20.11.2023

Absolwenci Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uroczyście świętowali odebranie dyplomów.

Prof. Luca Pandolfi: – Przeszłość daje nam wgląd w przyszłość

20.11.2023

Włoski paleontolog, prof. Luca Pandolfi z Uniwersytetu w Basilicacie w Potenzie, współpracuje z antropologiem i paleontologiem dr. hab. Dariuszem Nowakowskim z UPWr nad odkryciem tajemnic naszej planety dotyczących ewolucji dużych ssaków i ich adaptacji do zmian klimatycznych.

Przewodnik po kołach naukowych WGPiAK

16.11.2023

Na UPWr powstał nowy wydział – WGPiAK. Wraz z przeniesieniem tu niektórych kierunków z WIKŚiG-u przeniesione zostały również koła naukowe SKN Architektury Krajobrazu i SKN Planowania Przestrzennego PUZZLE.

Zmarła Hanna Gucwińska

13.11.2023

W wieku 91 lat zmarła Hanna Gucwińska, absolwentka Akademii Rolniczej we Wrocławiu, obecnie Uniwersytetu Przyrodniczego, milionom Polaków znana z programu „Z kamerą wśród zwierząt".

Superfoods 101: Black Garlic and Other Supplements

13.11.2023

W pierwszym anglojęzycznym odcinku podcastu, prof. Adam Figiel i dr Nesa Dibagar opowiadają o wpływie diety na zdrowie, właściwościach jabłek i czarnego czosnku, międzynarodowej współpracy w badaniach i odmiennych perspektywach kulturowych. Czym tak naprawdę są superfoods? Jak wpływają na nasze zdrowie? Co to jest czarny czosnek? Czy jedzenie superfoods naprawdę może wpłynąć na długość naszego życia? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w najnowszym odcinku podcastu UPWr.

Student z UPWr na podium w EuroSkills 2023

09.11.2023

Rafał Piechaczek, student IV roku zarządzania i inżynierii produkcji na Wydziale Przyrodniczo-Technologicznym, zdobywca III miejsca w międzynarodowym konkursie EuroSkills 2023, opowiada o zmaganiach w konkursie i o nowoczesnym rolnictwie.

Eksperci UPWr: wygrabianie liści niszczy bioróżnorodność

09.11.2023

Dokładne wygrabianie liści sprawia, że nasz ogród zamienia się w biologiczną pustynię. – Opadłe liście przyczyniają się do powstawania próchnicy, która gromadzi się w glebie, a to jest najcenniejszy i najbardziej naturalny nawóz. To również środowisko życia mikroorganizmów, schronienie dla mniejszych zwierząt oraz stołówka dla zimujących u nas ptaków – wylicza prof. Przemysław Bąbelewski z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego UPWr.

Pierwszy miesiąc studiów – zaliczony!

08.11.2023

Początek studiów to czas przełomowy, pełen wyzwań i nowych doświadczeń. Jak radzą sobie nowi studenci Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu?

  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 49

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png