wybierz kategorie wiadomości
Centrum Inżynierii Genetycznej UPWr
27.11.2018
Analizy genotoksyczności (mutagenności) substancji bioaktywnych in vivo oraz badania onkologiczne i immunologiczne będą prowadzone w nowoczesnym Centrum Inżynierii Genetycznej, wyposażonym w unikalną na Dolnym Śląsku infrastrukturę badawczą.
Jubileusz prof. Webera
26.11.2018
Prof. Jerzy Weber – wybitny polski gleboznawca opowiada, czym się różni gleba od ziemi, co to są substancje humusowe i dlaczego ludzkość powinna chronić glebę.
Jubileusz prof. Janeczka: – A chciałem być architektem
20.11.2018
Prof. Witold Janeczek nie tylko o tym, dlaczego wybrał weterynarię, jak zmieniał się stosunek do zwierząt gospodarskich i towarzyszących i o co warto walczyć w życiu.
Prezes zoo: Przegraliśmy walkę o przyrodę
19.11.2018
Radosław Ratajszczak, prezes Wrocławskiego Ogrodu Zoologicznego, profesorem honorowym Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Nam mówi o mądrej miłości do zwierząt.
Doktorat honoris causa dla prof. Wolfganga Kellera
14.11.2018
Prof. Wolfgang Keller, związany z Uniwersytetem w Stuttgarcie, doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego o swojej współpracy z naszą uczelnią, o tym, jak satelity zmieniły geodezję i czy techniki obserwacji ziemi wpływają na gospodarki narodowe.
Prof. Leszczyński. Godnie. Ważne słowo w życiu
13.11.2018
Przeżył wojnę, bo babcia wierzyła w znaki. On wierzy, że trzeba umieć je odczytywać, by żyć godnie. Jego matka była kurierką Armii Krajowej i więźniarką Auschwitz. Ojciec żołnierzem Andersa i inżynierem budownictwa wodnego. Prof. Wacław Leszczyński.
Prof. Dobicki: – Nominacja belwederska to satysfakcja. I ulga
11.11.2018
Prof. Wojciech Dobicki z Katedry Limnologii i Rybactwa o chorobie wieku dziecięcego, z której nie wyrósł i która przerodziła się naukową pasję.
Naukowiec z UPWr mentorem w TopMinds
06.11.2018
Prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak o swoim udziale w programie TopMinds i znaczeniu mentoringu w rozwijaniu kompetencji.
Czekamy na kotlety z probówki
29.10.2018
Prof. Roman Kołacz o prawach zwierząt i o tym, czy świat czeka na zaprzestanie hodowli i produkcję mięsa w laboratoriach – z komórek macierzystych.
Jubileusz 70-lecia prof. Czabana: – Jestem szczęściarzem
23.10.2018
Prof. Stanisław Czaban marzy o loży honorowej na koncercie noworocznym Filharmoników Wiedeńskich, szykuje się do realizacji dwóch grantów i przyznaje, że w obok teorii w nauce ważna jest praktyka inżynierska.
Naukowcy z UPWr i sposób na smog
17.10.2018
Prof. Jerzy Zwoździak z Centrum Naukowego Zarządzania Ryzykiem Środowiskowym i Monitoringu Ekosystemów opowiada o projekcie wartym blisko 3 mln euro, jaki Uniwersytet Przyrodniczy realizuje wspólnie z gminą Wrocław i o tym, jak walczyć ze smogiem.
Prof. Hawkesford o zrównoważonym rozwoju
08.10.2018
Prof. Malcolm John Hawkesford, dyrektor Departamentu Nauk o Roślinach w Instytucie Naukowym Rothamsted Research, z wykładami i seminarium na UPWr w ramach programu Visiting Professor.
Prof. Patkowska-Sokoła: – Uwierzmy w CLA. Dla zdrowia
05.10.2018
Jubilatka, prof. Bożena Patkowska-Sokoła o dobroczynnym działaniu kwasów tłuszczowych CLA uzyskiwanych z mleka owiec, o łagodności, jakiej uczą te zwierzęta i o tym, dlaczego warto się uczyć.
Doktorat honoris causa dla prof. Bogusława Buszewskiego
03.10.2018
Profesor Bogusław Buszewski, doctor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, o tym, dlaczego nie został lekarzem, a chemikiem, o pasji do nauki, znaczeniu chromatografii, o swoich mistrzach i uczniach.
Prof. Asari: – Czas na społeczeństwo cyrkularne
26.09.2018
Prof. Misuzu Asari z Uniwersytetu w Kioto, członek Japońskiego Towarzystwa Ochrony Środowiska i Gospodarki Odpadami, na UPWr rozmawiała o proekologicznych działaniach podejmowanych w Japonii na rzecz zmniejszenia ilości odpadów.
Robert Makłowicz zaprasza na Pawłowice
18.09.2018
Robert Makłowicz o tradycyjnych smakach, o tym dlaczego warto je chronić i jak polskim producentom w tej ochronie pomogła Unia Europejska. A w niedzielę o godz. 14 na Pawłowicach opowie o kosmosie polskich smaków.
Ekspert UPWr radzi: kiedy w pomidorze znajdziesz kiełki...
23.08.2018
Dr Marta Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego tłumaczy, czy można bezpiecznie jeść paprykę, w której znajdziemy małą papryczkę lub pomidora z kiełkami w środku.
Pożegnaliśmy prof. Słowińskiego – świadka historii
21.08.2018
W środę, 22 sierpnia, pochowano we Wrocławiu prof. Henryka Słowińskiego, żołnierza 27. Wołyńskiej Dywizji Piechoty Armii Krajowej, po wojnie związanego z Instytutem Agroekologii i Produkcji Roślinnej Akademii Rolniczej.
UPWr: studia nie tylko dla zielarzy
09.08.2018
Prof. Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych zaprasza na roczne studia podyplomowe dotyczące uprawy ziół, fitoterapii i stosowania nutracetyków.
Ogrodnictwo integrowane – studia na UPWr dla ludzi z pomysłem
02.08.2018
Dr Marta Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa UPWr o tym, dlaczego warto wybrać roczne studia podyplomowe z ogrodnictwa ekologicznego i integrowanego.
Eksperci UPWr radzą: jak robić przetwory?
26.07.2018
Prof. Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych o tym, dlaczego warto kisić warzywa i jak na zimę robić przetwory z owoców.