eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Mamy pierwsze i trzecie miejsce w konkursie Genius Universitatis

13.03.2023

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu został nagrodzony w konkursie Genius Universitatis na najlepsze kampanie kreatywne polskich uczelni. Doceniono uczelnianego TikToka i film z życzeniami świątecznymi, w którym wystąpił sam rektor prof. Bosy.

Polskie parki narodowe – piękne i unikatowe, ale co im zagraża?

13.03.2023

W Polsce parki narodowe zajmują jedynie ok. 1% całkowitej powierzchni kraju. Czy powinniśmy zatem powiększyć istniejące parki i tworzyć nowe? Jakie przyniosłoby to korzyści? Kto jest temu przeciwny? O tym, a także o swoich ulubionych parkach, pseudoturystyce, masowej wycince drzew i innych zagrożeniach czyhających na polskie parki narodowe opowiadają prof. Beata Raszka i prof. Alina Kulczyk-Dynowska z Instytutu Gospodarki Przestrzennej.

Erasmus+ to więcej niż szansa na zdobycie wiedzy

07.03.2023

Program wymiany studenckiej Erasmus+ to nie tylko wiedza, którą zdobywa się podczas semestru spędzonego na obcej uczelni. To przerwa w codziennym życiu, podczas której zmienia się wszystko – zajęcia, na których się uczymy, łóżko, na którym do tej pory spaliśmy, a nawet najbliższy sklep na rogu.

Budżet Partycypacyjny UPWr: znamy zwycięskie projekty

01.03.2023

Bee-therapy garden. Apiterapia i wypoczynek na kampusie Biskupin” oraz „Strefa work & chillout” – to zwycięskie projekty drugiej edycji Budżetu Partycypacyjnego UPWr. Pierwszy z nich to inicjatywa pracownicza, drugi – studencka. W głosowaniu wzięło udział 1285 osób. To 17 proc. więcej niż w pierwszej edycji tej obywatelskiej inicjatywy.

Dzień otwarty w rytmie TikToka

27.02.2023

Dzień Otwarty na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu to okazja nie tylko do poznania uczelni od podszewki, ale przede wszystkim przekonania się, że warto tu studiować.

Patodeweloperka, betonoza i brak mieszkań – w jakich warunkach żyją Polacy?

24.02.2023

„Żerujący" deweloper, nieodpowiedzialne organy wydające pozwolenia i nieświadomy odbiorca końcowy – czy można zmienić dynamikę w tej triadzie? Jak uwrażliwić deweloperów na potrzeby mieszkańców, jakie narzędzia dać urzędom i władzom lokalnym, jak zwiększyć świadomość inwestorów odnośnie godnych warunków życia? Gośćmi podcastu są prof. Tomasz Malczyk i dr Maciej Zathey z Instytutu Gospodarki Przestrzennej.

Depresja – nazwijmy ją po imieniu

23.02.2023

Akademickie poradnie udzielające porad psychologicznych działają na wielu polskich uczelniach. Ta na Uniwersytecie Przyrodniczym od 2020 roku, po ogłoszeniu pandemii koronawirusa i lockdownie, skupia się na wsparciu w rozwiązywaniu problemów studentów. 23 lutego obchodzimy Światowy Dzień Walki z Depresją. Według specjalistów, częstotliwość występowania zaburzeń psychicznych wśród studentów jest wyższa niż w populacji ogólnej.

Bioeconomy – odpowiedź na wyzwania współczesnego świata

22.02.2023

Studenci nowego kierunku na UPWr – bioeconomy – na zaliczenie semestru przygotowali projekty, które są próbą rozwiązania problemów zdefiniowanych w Celach Zrównoważonego Rozwoju. Zanieczyszczenie środowiska, smog, betonoza, czy fast fashion to wyzwania, z którymi mierzy się współczesny świat.

Budżet Partycypacyjny UPWr: zagłosuj i zmień kampus Biskupin

20.02.2023

Ogród „Bee-therapy”, zakup lodówki do foodsharingu czy stworzenie w bibliotece strefy przeznaczonej do nauki i odpoczynku – to tylko część projektów zgłoszonych do Budżetu Partycypacyjnego UPWr. Trzy z nich to inicjatywa pracownicza, dwa – studencka. Do wtorku, 28 lutego można zagłosować na ten najciekawszy, najlepszy, ulubiony.

Trwa II nabór na studia magisterskie

20.02.2023

Do 22 lutego trwa II nabór na studia drugiego stopnia.

Eksperci UPWr: Tłusty czwartek w wersji light? To możliwe, ale czy konieczne?

15.02.2023

Tradycyjny pączek ma około 350 kilokalorii. Żeby nie mieć wyrzutów sumienia po jego zjedzeniu, powinniśmy pójść na 40-minutowy szybki spacer. – W tłusty czwartek możemy sobie jednak pozwolić na małe łakomstwo, zwłaszcza, kiedy zjadamy tę zdrowszą wersję pączka, upieczoną w domu – mówi Monika Maćków, dietetyk kliniczny z Katedry Żywienia Człowieka UPWr.

Studenci weterynarii z międzynarodowym stypendium

15.02.2023

Czworo studentów UPWr znalazło się w gronie stypendystów 2022 Veterinary Student Scholarship Program organizowanego przez MSD Animal Health and the Federation of Veterinarians of Europe.

Praca ze zwierzętami nie tylko po weterynarii

14.02.2023

Absolwent dr Damian Konkol i student Tomasz Stanisławski z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opowiadają o swoim doświadczeniu z zootechniką.

Rozpoczęliśmy realizację projektu EU GREEN

13.02.2023

Podczas tzw. kick-off meeting przedstawiciele dziewięciu partnerskich uczelni europejskiego konsorcjum EU GREEN zainaugurowali projekt służący budowie i rozwojowi wspólnych działań w ramach sojuszu. Do współpracy zaproszono uczelnie z Ukrainy – z inicjatywy UPWr do Cáceres w Hiszpanii przyjechali przedstawiciele dziesięciu, m.in. z Kijowa i Lwowa.

Chowanie potomstwa, monogamia i homoseksualizm u zwierząt, czyli oblicza miłości w naturze

13.02.2023

W najnowszym odcinku podcastu dr Tomasz Piasecki z Katedry Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych i nasz doktorant Paweł Borecki, opiekun zwierząt we wrocławskim Zoo opowiadają m.in. o przypadkach homoseksualizmu u zwierząt, o monogamii i o tym jak wychowują potomstwo w różnych modelach rodziny.

Eksperci UPWr: Czy zwierzęta leśne należy dokarmiać zimą?

10.02.2023

Dokarmianie zwierząt zimą to temat, o którym mówi się co roku – szczególnie głośno 11 lutego w Ogólnopolskim Dniu Dokarmiania Zwierzyny Leśnej. I słusznie. Bo choć do niesienia pomocy zwierzętom nie trzeba nikogo namawiać, część osób – nieświadomie – robi to źle, co może przynieść więcej szkody niż pożytku. O tym, jak tego uniknąć rozmawiamy z prof. Wojciechem Puszem, koordynatorem Ośrodka Badań Środowiska Leśnego i Hodowli Zwierząt Łownych UPWr w Złotówku.

Technologia żywności i żywienie człowieka – z czym to się je?

07.02.2023

Kacper Wiśniewski, student technologii żywności i żywienia człowieka opowiada o swojej pasji do gotowania i wyborze kierunku studiów, który pozwala mu „od kuchni” pogłębiać wiedzę na temat żywności, jej produkcji i bezpieczeństwa.

Studiuj OZE, bądź krok do przodu

06.02.2023

Odnawialne źródła energii są jedną z gałęzi sektora energetycznego, która obecnie najszybciej się rozwija. Nie przez przypadek – coraz więcej mówi się o konieczności ograniczenia emisji CO2 do atmosfery oraz o konsekwencjach zużycia paliw kopalnych. Studenci Mateusz Jajczyk i Marek Korendał są świadomi zmian, jakie są potrzebne w tej dziedzinie i wybierając studia na kierunku odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami będą już o krok do przodu w branży.

Mniej kalorii, więcej świadomości

02.02.2023

Wrocławski obszar funkcjonalny nie tylko jest w stanie zaspokoić lokalne, wegetariańskie potrzeby żywnościowe mieszkańców, ale nawet ma nadwyżki, którymi mógłby się podzielić. Nie wszystkie z ośrodków badanych na Uniwersytecie Przyrodniczym mają taką możliwość. Wyniki badań pokazują, że europejskie miasta mają problem z samowystarczalnością.

Geodezja – od wnętrza Ziemi po kosmos

31.01.2023

Nie tylko pomiary działek i gruntów, ale też teledetekcja, sztuczna inteligencja, nawigacja satelitarna czy zarządzanie transportem publicznym – bo geodezja niejedną ma twarz.

Mamy rekord! Akademicki Sztab WOŚP po raz szósty spisał się na medal

30.01.2023

W tym roku nasi wolontariusze przeszli samych siebie i przebili zeszłoroczną kwotę o ponad sto tysięcy złotych! Podczas 31. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy zebrali 249 261,90 złotych na walkę z sepsą! To nowy rekord!

  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 39

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png