wybierz kategorie wiadomości
Ponad 3 mln na badania nad salmonellą
25.02.2021
Prof. Krzysztof Grzymajło z Katedry Biochemii i Biologii Molekularnej dostał ponad 3 miliony złotych na grant realizowany w ramach programu Sonata Bis 10 Narodowego Centrum Nauki. W swoich badaniach będzie badał relacje pomiędzy gospodarzem, patogenem i mikrobiomem gospodarza w pierwszych etapach zakażenia pałeczkami Salmonella.
Komitet Polityki Naukowej o innowacyjności
24.02.2021
Komitet Polityki Naukowej przygotował rekomendacje mające na celu niwelowanie barier i problemów we współpracy jednostek naukowych i przedsiębiorstw w procesach innowacyjności w gospodarce krajowej. Jak mówi przewodnicząca KPN prof. Anna Chełmońska-Soyta, prorektor UPWr ds. współpracy z gospodarką, opracowany dokument zostanie opublikowany w najbliższym czasie.
Prof. Sowiński: – Nauczanie to nieustanne wyzwania
22.02.2021
Z uczelnią związany od 38 lat, nazywa ją swoim drugim domem. O postępie w dydaktyce, nauczaniu w dobie pandemii i zagranicznych wzorcach – w cyklu „Mistrzowie dydaktyki” na 70-lecie UPWr – rozmawiamy z prof. Józefem Sowińskim.
Doktorantka UPWr z nagrodą za międzyuczelnianą magisterkę
16.02.2021
Adrianna Aleksandrowicz została laureatką ogólnopolskiego konkursu Agroabsolwent na najlepszą pracę dyplomową na temat nowoczesnego rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego. To efekt współpracy UPWr z UWr.
Dr Joanna Rosenberger: – Ptaki też lubią się bawić
14.02.2021
O misji ratowania głuszców, badaniach na krukach zerkających w lusterka i informacjach zapisanych w skorupach ptasich jaj opowiada dr Joanna Rosenberger z Instytutu Hodowli Zwierząt. To pierwszy wywiad z cyklu „Naukowa siła UPWr”, który przybliży sylwetki młodych, zdolnych naukowców naszej uczelni.
Prof. Szewrański przewodniczącym nowej dyscypliny na UPWr
09.02.2021
Prof. Szymon Szewrański, dyrektor Instytutu Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu odebrał powołanie na przewodniczącego dyscypliny ewaluowanej Geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna.
Wiodące zespoły w praktyce
28.01.2021
Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu rozpoczynają swoją działalność Wiodące Zespoły Dydaktyczne. Dwa lata wcześniej powstały Wiodące Zespoły Badawcze. Ponieważ uniwersytet to nauka i dydaktyka, badania i kształcenie, jest oczywiste, że z czasem wiodące zespoły badawcze i dydaktyczne zaczną współdziałać.
Wiodące zespoły – patent na rozwój
27.01.2021
Obchodzący 70-lecie Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wchodzi w swoją nową dekadę z wyjątkowo ambitnym planem. Jeśli się powiedzie – niewielka, specjalistyczna, lokalna uczelnia może, jako uniwersytet badawczy, stać się rozpoznawalnym w świecie ośrodkiem badań i kształcenia w trzech kluczowych dla ludzi obszarach: żywność – zdrowie – środowisko.
Prof. Bogacz: – Torf tworzy się długo
22.01.2021
Nowo powołany prof. Adam Bogacz, gleboznawca, o tym, dlaczego trzeba chronić torfowiska, jak powstaje gleba, dlaczego te w Polsce mają tylko 12 tysięcy lat i co łączy naukę o glebie z... polityką.
Pożegnaliśmy prof. Krzysztofa Nyca
20.01.2021
W czwartek 7 stycznia, po ciężkiej chorobie, zmarł prof. Krzysztof Nyc, były prodziekan kierunku Melioracje Wodne i zastępca dyrektora Instytutu Kształtowania i Ochrony Środowiska. Miał 82 lata.
Prof. Szulczewski: – Matematyka jest uniwersalna
20.01.2021
Nowo powołany prof. Wiesław Szulczewski z Katedry Matematyki o tym, co łączy matematyków z przyrodnikami, do czego wykorzystuje się metody modelowania matematycznego, dlaczego matematyka jest ważna również dla humanistów i o... Giełdzie Papierów Wartościowych.
Prof. Chełmońska-Soyta: – Zaszczepię się
19.01.2021
Immunolog prof. Anna Chełmońska-Soyta, prorektor Uniwersytetu Przyrodniczego ds. innowacji i współpracy z gospodarką, o tym, co wiemy o odporności, wirusach i szczepionkach i o fałszywych mitach wykorzystywanych przez antyszczepionkowców.
Żegnamy dr. Wawrzyniaka
08.01.2021
Po długiej i ciężkiej chorobie zmarł dr Sylwester Wawrzyniak, wieloletni pracownik naukowo-dydaktyczny Instytutu Nauk Ekonomicznych. Współpracownicy wspominają: – Był niezwykle życzliwy innym ludziom.
Nauka nie ma granic, a uniwersytet to nauka
04.01.2021
Prof. Jarosław Bosy, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu na przełomie roku 2020 i 2021 o współpracy międzynarodowej, nauce i dydaktyce, uniwersytecie i liderach, czasie i geodezji.
BECoop – bioenergia lokalnie
22.12.2020
UPWr partnerem międzynarodowego projektu BECoop, realizowanego w ramach Horyzontu 2020. Projekt ma na celu powierzenie społecznościom odpowiedzialności za lokalne wytwarzanie bioenergii.
Prawie 800 tys. zł z NCBiR na badania nad chłoniakami
15.12.2020
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wspólnie z badaczami z Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN w konkursie Narodowego Centrum Badań i Rozwoju zdobyli najwyższą punktację. I dofinansowanie w kwocie blisko 2,5 miliona, z czego 800 tys. trafi na UPWr.
Prof. Białowiec: – Projekty. To one napędzają naukę
08.12.2020
Nowo mianowany profesor Andrzej Białowiec o tym, że na odpady można patrzeć w perspektywie zysku, o biogospodarce, współpracy z przemysłem i o tym, jakie znaczenie ma we współczesnej nauce praca zespołowa.
Granty z NCN na badania wstępne
07.12.2020
Kolejne granty z programu Miniatura 4 zdobyły dr Joanna Bajzert i dr Agnieszka Żak z Katedry Immunologii, Patofizjologii i Prewencji Weterynaryjnej oraz dr Dominika Kulig i dr Żaneta Król-Kilińska z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych.
Mikroplastik i jego wpływ na glebę
04.12.2020
Praktycznie niewidoczny, ale obecny niemal wszędzie, nawet w powietrzu. Z okazji Światowego Dnia Gleby o zanieczyszczeniu środowiska mikroplastikiem opowiada prof. Matthias Rillig z Freie Universität w Berlinie.
Zmarł prof. Zenobiusz Dmowski
25.11.2020
Życzliwy ludziom, lubiany za poczucie humoru i ceniony za zaangażowanie – profesor Zenobiusz Dmowski zmarł 19 listopada. Miał 78 lat.
Prof. Bronkowska: – Od tego co jemy zależy nasze zdrowie
24.11.2020
Nowo powołana prof. Monika Bronkowska z Katedry Żywienia Człowieka o tym, czym się różni jedzenie od żywienia, o mikrobiomie jelitowym, chorobach cywilizacyjnych i dietetycznych modach.